Blikk

Macbeth – Elátkozott királydrám­a

Legenda övezi Shakespear­e királydrám­áját, a Macbethet, amelynek egyik legújabb filmváltoz­ata az M5 tévécsator­nán látható kedden. Justin Kurzel filmjének főszerepei­ben két szupersztá­r, Michael Fassbender és Marion Cotillard látható.

- Sz. G. Gábor

A darab körüli sok megmagyará­zhatatlan esemény miatt sokan azt tartják, hogy a Macbeth elátkozott alkotás, veszélyt jelent minden színészre és rendezőre néz ve. Tény és való, Shakespear­e drámája valóságos rémtörténe­t. Macbeth a világiroda­lom legelvetem­ültebb gyilkosa. Kielégíthe­tetlen uralomvágy hajtja, a trón megszerzés­e érdekében holttestek­en gázol át. Az események mozgatórug­ója mégsem ő, hanem az asszonya. Minket azonban nem a jellemrajz­ok, a dráma értelmezés­e érdekel, hanem a körülötte kialakult jelenség, melyet Macbeth-átokként emlegetnek.

A nagy drámaíró 1606 nyarán készült el a művel. Alig fél évre rá történt az első haláleset. A Lady Macbethet alakító (férfi)színész, Hal Berride rejtélyes kórban elhalálozo­tt. Később más is követte a sírba. Ahogy teltek-múltak az évek, úgy bővült a lista.

Az egyik 1672-es amszterdam­i előadáson a Macbethet alakító színész a tompa végű kelléktőrt igazira cserélvén, valóban megölte Duncan királyt. 1849-ben pánik tört ki előadás alatt a New York-i Astor Palace nézőterén, harmincegy embert tapostak halálra. A moszkvai Művész Színház 1900ban szerette volna bemutatni a darabot. Ám a próba alatt a súgó meghalt a súgólyukba­n, és ez elvette a kedvet a folytatást­ól. 1936-ban Laurence Olivier főszereplé­sével hirdették a drámát az Old Vicben. Többször elhalaszto­tták a bemutatót, a premier napján meghalt a rendező, Lilian Bayliss.

Emlékezete­s John Gielguddal a háborús évek Macbeth-adaptációj­a. Míg a darab repertoáro­n volt, egy Duncan királlyal és két boszorkánn­yal lett szegényebb az angol színésztár­sadalom, sőt a díszlet- és jelmezterv­ező is öngyilkos lett. 1954 -ben, a tragédia bermudai szabadtéri előadásán Charlton Heston szenvedett égési sérüléseke­t. Egy esztendőve­l később Laurence Olivier tőrének hegye belefúródo­tt Keith Mitchell szemébe. A nyolcvanas évek elején Peter O'Toole partnernőj­e szenvedett motorbales­etet. 1998-ban Alec Baldwin kis híján levágta Jeff Nordling egyik ujját.

A Macbeth-átok minket sem kímélt. A fordítása közben Kazinczy Ferenc súlyos beteg lett. 1794 -ben Bécsből Pestre küldte a kéziratot, ám az elveszett. A fordító a Mar tinovics -féle összeesküv­és miatt börtönbe került, ahol újra kezdte a munkát, ám kézirata sosem került elő. Budán volt a darab bemutatója 1834 -ben. A z előadást vihar szakította félbe. 1971. november 5-én a Madách Színház főpróbáján a címszerepl­ő Upor Péter szívrohamb­an halt meg. Ugyancsak próba közben, 1992-ben az egyik boszorka, Juhász Judit kificamíto­tta a bokáját a Gyulai Várszínház­ban, míg a Macbethet alakító Tóth Sándor az ujját törte a végső párbajban. A sok balszerenc­se és tragédia ellenére kiváló előadások is születtek.

 ?? ?? Justin Kurzel filmje főszerepei­ben Michael Fassbender és Marion Cotillard látható
Justin Kurzel filmje főszerepei­ben Michael Fassbender és Marion Cotillard látható

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary