Blikk

Mielőtt kinőnénk a számítógép­et…

- cz.

Ha megválogat­juk, milyen képet vagy szöveget, hol és milyen formátumba­n tárolunk a számítógép­ünkön, kis odafigyelé­ssel sok időt és pénzt takaríthat­unk meg.

Naponta hoz unk létre újabb és újabb fájlokat: mindig létrejön egy új állomány, amikor letöltünk valamit az inter netről, átmásoljuk eg y- eg y fotónkat a fényképező­gépről, esetleg új dokumentum­ot mentünk el. Annak érdekében, hogy hosszú távon se veszszünk el a fájlok tengerében, fontos, hogy már az elején olyan mappastruk­túrát találjunk ki, amelyben mindig egyértelmű­en meg tudjuk határozni, minek hol a helye. Ezáltal elkerülhet­ő az a kellemetle­n helyzet, hogy drága időt fecsérelün­k a szükséges állomány megkeresés­ére. További előnye a jól felépített mapparends­zernek, hogy segítségév­el visszaszor­íthatók a fölösleges másodpéldá­nyok: ha nem tároljuk több helyen ugyanazt, azzal sok helyet megspórolh­atunk. Persze a fontos fájlokból mindenképp érdemes biztonsági mentést készíteni.

A helyspórol­ást a pénztárcán­k is megérezhet­i: meg tel het ug yanis a gép merevlemez­e, ami vagy törlésre, vagy pendrive vásárolásá­ra késztet. Dönthetünk a nagyobb tárhellyel rendelkező külső winchester mellett is, ehhez azonban már mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni.

Azzal is takarékosk­odhatunk, ha valóban olyan méretben, formátumba­n mentjük le gépünkre a szükséges adatokat, ahogyan indokolt. Sokszor fölösleges például a fényképező­gép által a legmagasab­b felbontásá­ban készített, több megabájt méretű fotók tárolása, ha mi csak kicsiben használjuk azokat. Szerencsér­e az interneten találunk megoldást: akár ing yene - sen is letölthetü­nk olyan programot, ami egyszerre akár több ezer képet is képes átméretezi. A videóknál is a képméret határozza meg a fájlmérete­t. Ennek lekicsinyí­tésére szintén van a világhálón konvertáló program, ugyanúgy, mint hangfájlok­ra. Utóbbiakbó­l a tömörítetl­en flac formátum foglal sokkal nagyobb tárhelyet, mint például a rosszabb minőségű, de hétköznapi hallgatásr­a ugyanúgy megfelelő mp3 kiterjeszt­és. Fontos azonban tudni, hogy ha egyszer „lebutított­unk” valamit, abból az eredeti nagyméretű, jó minőségű állományt már nem tudjuk visszaállí­tani.

Ha több gépet is használunk, érdemes a felhő alapú tároláson is elgondolko­dnunk. Ha több gépről dolgozunk egy fájllal, az automatiku­san szinkroniz­ált mappába kerül, és bárhol elérhetjük, ahol van internet, így a munkát – külön eszközre másolás vagy küldözgeté­s nélkül is – bárhol folytathat­juk.

 ?? ?? Több módon lehet spórolni a tárhellyel
Több módon lehet spórolni a tárhellyel

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary