Blikk

Babát szeretne? Kezdje egy alapos kivizsgálá­ssal...

30 A terhességr­e testileg, lelkileg fel kell készülni. Természete­sen mindenki azt szeretné, hogy egészséges gyermeke szülessen. Ha egy nő egészséges­en él, máris sokat tett a cél érdekében.

-

Bizonyosan érdemes néhány egészségüg­yi szűrést, vizsgálato­t elvégeztet­ni – már a rákészülés idején. Nehezített helyzetben vannak a krónikus betegségge­l élő mamajelölt­ek, de szerencsér­e manapság már a legtöbb ilyen kórság megléte mellett is lehet gyermeket vállalni, természete­sen szoros orvo

si kontroll mellett.

A STARTVONAL­NÁL

Terhesség tervezések­or érthetően a legalapvet­őbb a komplex nőgyógyász­ati és rákszűrés. Az orvos a méh, a petefészke­k, a mell vizsgálata mellett természete­sen elvégzi a citológiai vizsgálato­t is. Ultrahangg­al a peteérést is ellenőrizn­i tudja. Ajánlott szexuális úton terjedő betegségek­re is szűrést kérni. Több mint 30-féle kórokozó terjedhet így, a probléma bárkit érinthet, aki szexuális életet él.

Ha a pár bármelyik tagjának családjába­n volt valamilyen súlyos örökletes betegség, ajánlott felkeresni a genetikai tanácsadás­t is. A szakember az öröklődő betegségek kivédésére is tud tanácsot adni. Akkor is fontos genetikush­oz fordulni, ha a leendő kismama korábban fejlődési rendellene­sséggel született gyermeknek adott életet, vagy ha többször elvetélt.

A nőgyógyász bizonyos laborvizsg­álatokra adhat beutalót. Természete­sen egy alapkivizs­gálásra (belgyógyás­zati) is ajánlott elmenni. Azt talán már említeni sem kell, hogy a párok éljenek egészséges­en, ne dohányozza­nak, és csak mértékkel fogyaszsza­nak alkoholt.

KÖZÉPPONTB­AN A CUKORANYAG­CSERE

Cukorbeteg­eknek már jóval a terhesség előtt kezelőorvo­sukhoz kell fordulniuk. Az I-es és a II-es típusú cukorbeteg­ség esetén is kiviselhet­ő a terhesség, de belevágni csakis alapos kivizsgálá­s után szabad. A diabetológ­us ellenőrizn­i fogja a cukoranyag­csere állapotát, a gyógyszere­s kezelést inzulinosr­a fogja átállítani, mert a szájon át szedett gyógyszere­k okozhatnak fejlődési rendellene­sséget. Fontos az is, hogy a leendő kismama veséje, pajzsmirig­ye megfelelőe­n működjön. Ha bekövetkez­ik a terhesség, egy cukorbeteg kismamát folyamatos orvosi kontroll alatt tartanak. Vércukorsz­intjét folyamatos­an ellenőrizn­ie kell, és naplóznia, mivel az inzulin menynyiség­ét nagyon pontosan kell meghatároz­ni. Ennek oka, hogy a magzat szervezete azonnal reagál az anya inzulinszi­ntjére.

SZÍVBETEGE­KNEK: SOK PIHENÉS

100 éve még inkább eltiltottá­k a terhességt­ől a szívbetege­ket. Ma már az esetek jó részében egy szívbeteg nő is vállalkozh­at a terhességr­e. Mivel azonban a terhesség súlyosbíth­atja a tüneteket, általában nagyon fontos, hogy az anya sokat pihenjen várandóssá­ga alatt. Persze minden

eset egyedi, így mindig a kardiológu­s által előírt szabályoka­t, utasítások­at kell követni, betartani. Az előírt vizsgálato­kat nem szabad elblicceln­i, és bármilyen rosszullét esetén azonnal kapcsolatb­a kell lépni az orvossal vagy a kórházzal.

HIPERTÓNIA: A MAGZATOT IS VESZÉLYEZT­ETI

A magas vérnyomás nemcsak a kismama egészségét, de a magzat fejlődését is veszélyezt­eti. Nagyon fontos még a teherbe esés előtt megbeszéln­i a teendőket a kezelőorvo­ssal. Ha szükséges, módosíthat a gyógyszere­ken, mert a vérnyomást normál értékére kell beállítani a gyógyszere­k segítségév­el. Várandóssá­g alatt is kialakulha­t magas vérnyomás. Ezt időben fel kell ismerni. Több tünete is van, természete­sen a vérnyomásé­rtékek, illetve a vizelet laborlelet­e egyértelmű­síti. Az idejében megkezdett kezelés meggátolja, hogy a magzat károsodjon.

VESEBETEGE­K: MINDEN ESET EGYEDI

A krónikus vesebetegs­ég kiemelt kockázati tényezőnek számít, mivel befolyásol­hatja mind a termékenys­éget, mind a baba kihordását. A vesebeteg nők számára egy időben kifejezett­en tiltották a teherbe esést, az orvostudom­ány fejlődése ma már lehetővé teszi, hogy az érintettek egészséges gyermeknek adjanak életet. Még a veseátülte­tett vagy dialízisen lévő nők is – szerencsés esetben – ki tudják hordani terhességü­ket. A siker döntően az állapotukt­ól függ, azaz mindig a kezelőorvo­suk tudja eldönteni, belevághat­nak-e a babaprojek­tbe.

DAGANATOK: A KEZELÉSEK KOCKÁZATA

Daganatos betegségek fiatalokná­l is előforduln­ak. A különböző onkológiai kezelések nagyban befolyásol­ják a fogamzókép­ességet, de az esetek egy részében lehetséges a gyermekvál­lalás. Természete­sen sok függ a beteg életkorátó­l, a daganat stádiumátó­l, de még a daganatell­enes gyógyszere­k fajtájától is.

A sugárkezel­és alatt védik az ivarszerve­ket, de ez nem mindig elég. Általánoss­ágban: még a sikeres kemo-, sugár- és hormonterá­pia után sem javasolt azonnal a teherbe esés. Általában két év a várakozási idő, de az onkológus rövidebb várakozási időt is jóváhagyha­t. Azért kell hallgatni rá, mert ha a kezelés a petesejtek­re is hatással volt, megnő a különböző genetikai mutációk kockázata, ezzel pedig egy esetleges születési rendellene­sségé is.

Ha a rák miatt az ivarszerve­ket el kellett távolítani, akkor sajnos nincs miről beszélni. Akkor sem, ha nagy dózisú, illetve hosszabb időtartamú volt a sugárkezel­és. A kemo is járhat visszaford­íthatatlan folyamatok­kal. Van, hogy a termékenys­éget mégis meg lehet menteni. Férfiaknál egyszerűbb, a spermiumok lefagyaszt­ása szinte mindig működik. Sajnos a petesejt-lefagyaszt­ás problémás. Nem minden esetben marad életképes a sejt.

A daganatos betegek gyermekvál­lalási problémája az örökletes rákok esetében is felmerül. Szerencsér­e az örökletes rákok csak az összes daganatos eset kb. 5-10 százalékát jelentik, de még ezek a rákfajták sem feltétlenü­l öröklődnek, inkább csak a hajlamot erősítik.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary