Blikk

Életkor és terhesség

-

Anyáink még életük húszas éveiben szültek, ma viszont már nem ritka, hogy 40-es éveit taposó nő tervezi első gyermekét. Objektív tény, hogy a kor előrehalad­tával egyenes arányban csökken a teherbe esés valószínűs­ége.

20-AS ÉVEK: A nők legterméke­nyebb időszaka 20–25 éves kor közé esik. Ilyenkor ritkán van belgyógyás­zati probléma, legkisebb a spontán vetélés kockázata. A fiatalon vállalt terhesség hoszszú távon pozitívan hat az egészségre.

30-AS ÉVEK A termékenys­ég erősen csökken. A nők zöme ebben az életkorban egészséges petesejtje­inek nagy részét elveszti. Szerencsér­e az egészséges nő esélye a foganásra majdnem azonos a 25 évesével. A terhessége­k közel ötödét viszont már vetélés veszélye fenyegeti.

40-ES ÉVEK Már csak öt százalék a fogamzás esélye, és a mestersége­s megterméke­nyítés sikeresség­e is kétes. A 40-es nők több mint 40 százaléka elvetél. Ebben az életkorban maga a terhesség okozhat az anyánál is egészségüg­yi problémáka­t, főleg terhességi cukorbeteg­séget, terhességi to

Nő a kockázat, avagy nemcsak a nő a kockázat

A rettegett Down-szindróma kockázata az anya korának előre-haladtával nő. Míg 30 alatt 1500 az egyhez, addig a 30-as években már 380 az egyhez az arány, 40 felett viszont már 110 terhesség közül egyben Down-szindrómás gyerek születik. Ezért 37 év felett mindenképp­en javasolt a terhesség alatti Down-szűrés. A „kispapa” életkora sem közömbös. Ma már az is ismert, hogy bár a kockázat az anya életkoráva­l nő, de lehet benne része az apának is, ha az életkora 55-60 feletti.

 ?? ??
 ?? ?? xémiát. Ezért fontos a szoros orvosi felügyelet.
xémiát. Ezért fontos a szoros orvosi felügyelet.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary