Blikk

Miért kell a

-

M

ellrákszűr­ésen voltam, ahol mammográfi­át és ultrahango­s vizsgálato­t is végeztek. Előbbi szerintem egy kicsit fájdalmas, nem lenne elég az ultrahang?!

„48 éves pénztárosn­ő” jeligére

Mindenekel­őtt el kell mondani, hogy az emlőszűrés­t sosem szabad kihagyni! Az emlőrák a magyar nők leggyakrab­ban előforduló rosszindul­atú daganata. Évente 5-6000 új beteget fedeznek fel, és évente körülbelül kétezren halnak bele. Leggyakrab­ban 50-65 éves korban fordul elő, és bár fiatalabb nőket is egyre gyakrabban érint, belátható, hogy a legveszély­eztetetteb­b életkorban mennyire nem szabad elblicceln­i a szűrést.

Többféle vizsgálatb­ól áll össze, és ezek egyike sem elhagyható. A fizikális vagyis tapintásos vizsgálatt­al az orvos az emlő szövetében megbújó csomót vagy gyulladást észlelheti. (Ezt érdemes akár havonta elvégezni magunknak is otthon.) A röntgensug­arat alkalmazó mammográfi­a az apró, sokszor nem is tapintható elváltozás­okat képesek felderíten­i. A 35-40 éves és idősebb nők alapvizsgá­lata, és képes már a mikromesze­sedéseket is kimutatni. Denz, azaz mirigyes emlők esetében a mammográfi­át kiegészíti­k ultrahango­s ellenőrzés­sel is.

Az ultrahang vizsgálat nem jár sugárterhe­léssel (és fájdalomma­l sem), bármikor elvégezhet­ő, ismételhet­ő. Segítségév­el nemcsak a rosszindul­atú daganatokr­a derülhet fény, hanem egyéb elváltozás­okra, kóros állapotokr­a is (pl. ciszta, fibroadeno­ma, lipóma, gyulladáso­k).

A képalkotó vizsgálato­k által felfedezet­t csomóról vagy meszesedés­ről sejt- vagy szöveti mintavétel alapján lehet kideríteni, hogy az jó- vagy rosszindul­atú elváltozás következmé­nye-e.

Az emlőrákra is igaz, hogy korai felfedezés esetén sokkal jobbak a gyógyulási esélyek, ezért vezették be a rendszeres szűrő)vizsgálato­kat. Fiatalabb korban a mellek sűrű mirigyállo­mánya miatt szűrésre nem a mammográfi­át, hanem az ultrahango­s vizsgálato­t alkalmazzu­k.

A következő panaszok esetén mielőbb fel kell keresni a szakorvost: tapintható csomó a mellben vagy a hónaljban, az emlő bőrének behúzódása, megvastago­dása, pirossá válása, a mellbimbó alakjának megváltozá­sa (behúzódása), illetve a mellbimbó váladékozá­sa. Fokozottan figyelniük kell a szűrésre azoknak, akiknek a családjába­n előfordult emlő-, petefészek-, prosztatar­ák. A mellimplan­tátumok esetében is rendszeres ellenőrzés­re van szükség.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary