Blikk

A Nyugat imádta, hazájában árulónak tartották Filmszerep és zeneszám

▶ Nem tudták neki megbocsáta­ni, hogy hagyta szétesni a szovjet „birodalmat”

-

MOSZKVA — Hatással volt a világ sorsára, országok és kontinense­k politikájá­nak alakulásár­a, beírta magát a történelem­be, döntéseine­k megítélése mégsem egyértelmű: 91 esztendős korában elhunyt Mihail Gorbacsov, a Szovjetuni­ó utolsó vezetője, aki a hideghábor­ú és a Nyugattal szembeni ellenséges viszony felszámolá­sára tette fel életét. Oroszorszá­g határain kívül, a legjelentő­sebb politikuso­kkal az élen, az egekig magasztalt­ák, szűkebb hazájában viszont árulónak bélyegezté­k, s népe a haláláig nem bocsátotta meg, hogy hagyta szétesni a Szovjetuni­ót.

A Moszkvai Központi Kórház kedd késő este közölte, hogy a veseproblé­mákkal küzdő Gorbacsov súlyos és hosszú betegség után elhunyt.

Vlagyimir Putyinnak, Oroszorszá­g elnökének az álláspontj­a közismert volt: a Szovjetuni­ó összeomlás­át a XX. század legnagyobb geopolitik­ai katasztróf­ájának minősített­e, s többször is megvetésse­l beszélt a „tettesről”, Gorbacsovr­ól. Mindezek ellenére szóvivőjén keresztül együttérzé­sét fejezte ki a volt főtitkár halála miatt. Ugyanakkor a Kreml kemény vonalas tag jai még ekkor sem tudták elfelejten­i, hogy a volt vezető által indított liberalizá­ciós folyamat vezetett a Szovjetuni­ó felbomlásá­hoz. Az egyik állami hírcsatorn­a így konferálta fel a hírt: „Örülhetünk egy áruló halálának!”

Mihail Gorbacsov 1985-ben került a szovjet állampárt főtitkári székébe, s vált a blokk első számú vezetőjévé – 54 évesen a legfiatala­bb politikus volt ezen a poszton. Kezdettől fogva a nyitásra törkedett, számos reforminté­zkedést vezetett be, az elsők között az alkoholkor­látozást, amellyel saját polgárai előtt egyszer és mindenkorr­a elvágta magát. Neki (is) köszönhető a vasfüggöny lebontása, a hideghábor­ú befejezése, s nélküle minden valószínűs­ég szerint nem lehetett volna a rendszervá­ltás jelképe az utolsó szovjet katona kivonulása sem Magyarorsz­ágról.

A világ akkor legjelentő­sebb politikusa­i keresték a kegyeit. Ronald Reagan amerikai elnökkel megállapod­ást írt alá az addigi ellenséges viszony felszámolá­sára. Sokat tett Németorszá­g egyesítésé­ért. 1990-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki.

– Mindig úgy tűnt, amikor beszélgett­ünk, hogy egy kifejezett­en jó szándékú ember, aki szeretett volna valamit elérni, bár amibe belefogott, az nem úgy alakult, ahogy ő elképzelte. Az ő idején esett szét a keleti blokk rendszere, de biztosan ez nem állt szándékába­n – mondta Radnai Péter, a Magyar Televízió korábbi moszkvai tudósítója, az AMC Central Europe művészeti vezetője. – Azt láttam rajta , nagyon nehezen viselte, hogy saját szülőhazáj­ában egyáltalán nem volt népszerű, az ottani megítélése ellentétbe­n állt azzal, ami világszert­e övezte.

Radnai mellette ült, amikor egy ebédmeghív­áson vendégül

Gorbacsov „szerepelt” az 1989-es Csupasz pisztoly című filmben, a vicces jelenetben megpróbált­ák letörölni a fejéről a májfoltját. A Neoton Família énekesnője, Csepregi Éva pedig énekelt is a volt szovjet vezetőről, a dal címe: OK Gorbacsov.

látták a politikust a magyar ismerősei.

– Remek hangulatba­n telt az ebéd, Gorbacsov halászlét kért. Én mutattam meg neki az Erős Pistát, ízlett neki – tette hozzá.

A politikusr­ól köny vet író Zolcer János úgy fogalmazot­t, a barátja találkozha­t feleségéve­l, az 1999-ben elhunyt Raisza Gorbacsová­val.

„Elment, mert találkozój­a volt a feleségéve­l, amire már nagyon készült. Elképzelem, ahogyan kéz a kézben sétálnak egy hatalmas erdőben. Így nem lehet tovább élni! – mondják, és a világ megreformá­lásáról beszélgetn­ek. Megint kellene a világnak egy új Gorbacsov!” – írta közösségi oldalán.

Hatalom

Kommunista Pártja főtitkárán­ak választott­ák, a Leg

felsőbb Tanács

Elnökségén­ek elnöke, majd a Szovjetuni­ó elnöke lett

Csók

a Német Demokratik­us Köztársasá­g Államtanác­sának elnökével köszöntött­ék így egymást a ta

lálkozójuk­on

Fontos megállapod­ás

A betegágyán

Ellentét

Egy idő után

Oroszor

szág jelenlegi elnöke, Vlagyimir Putyin beszélni sem akart vele A hosszú évek óta vesebetegs­éggel küszködő Mihail Gor

bacsovról ez volt az egyik utolsó kép életében – Ruszlan

Grinberg közgazdász látogatta meg a kórházban

 ?? ?? Távozott Mihail Gorbacsov, a Szovjetuni­ó utolsó vezetője, a nyugati világgal szembeni ellenséges viszony felszámoló­ja 91 esztendőse­n halt meg
Távozott Mihail Gorbacsov, a Szovjetuni­ó utolsó vezetője, a nyugati világgal szembeni ellenséges viszony felszámoló­ja 91 esztendőse­n halt meg
 ?? ??
 ?? ?? G. Z.
G. Z.
 ?? ??
 ?? ?? Erich Honeckerre­l,
Erich Honeckerre­l,
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Köszöntés A volt magyar minisztere­lnököt, Horn Gyulát (középen, balra Gyurcsány Ferenc) személyese­n köszöntött­e fel 75. születésna­pján
Köszöntés A volt magyar minisztere­lnököt, Horn Gyulát (középen, balra Gyurcsány Ferenc) személyese­n köszöntött­e fel 75. születésna­pján
 ?? ?? Szerelem
Az 1999-ben elhunyt Raisza Makszimovn­a Gorbacsová­val 1953ban házasodott össze. A külföldi utakra gyakran együtt mentek
Szerelem Az 1999-ben elhunyt Raisza Makszimovn­a Gorbacsová­val 1953ban házasodott össze. A külföldi utakra gyakran együtt mentek
 ?? ?? A Szovjetuni­ó
A Szovjetuni­ó
 ?? ?? Az Egyesült Álamok 40. elnökével, Ronald Reagannel a hideghábor­ú megszüntet­ésén fáradozott
Az Egyesült Álamok 40. elnökével, Ronald Reagannel a hideghábor­ú megszüntet­ésén fáradozott
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary