Blikk

Új piramisját­ék jelent meg a neten

A magas energiaára­k miatt nő a kereslet ▶ A rezsidíjvá­ltozás igazi vesztesei a nagy lakásban élő idősek lehetnek TIPP

-

A mag ya rország i közösségi médiában az utóbbi időben egyre gyakrabban hirdetett HyperFund multi level marketing (MLM) típusú üzletként működik – figyelmezt­et a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az MLM-nél az új ügyfeleket beszer vező részesedés­t kap azok befizetése­iből

is, annak érdekében tehát, hogy – akár 15 százalékos profitrátá­t ígérve másoknak – megsokszor­ozza saját bevételeit, fel kell építenie saját csapatát. A rendszer kulcseleme a tagság, amit a különféle mértékű belépési díjak megfizetés­ével lehet elérni. A csatlakozó­k a tagsági viszonyt a belépési összegekke­l vásárolják meg, cserébe különféle jutalékoka­t, jóváírások­at kapnak.

Ez a szisztéma leginkább a piramisját­ékokban terjedt el, amely mögött nincs valós gazdasági tevékenysé­g, a rendszer egyetlen bevételét az új belépők befizetése­i adják. A tevékenysé­g egyetlen célja, hogy minél több ember számára értékesíts­ék termékeike­t, illetve ezek a személyek is továbbérté­kesítsék a lehetősége­t.

A rezsicsökk­entés feltételei­nek változása szinte rögtön érezhető hatást gyakorolt az ingatlanpi­acra a keresleti és a kínálati oldalon egyaránt.

Hirtelen sokan szabadulná­nak a régebbi építésű, nagy alapterüle­tű házaiktól, és éppen miattuk ezzel egyidejűle­g nőtt a 60 pluszos lakások iránti kereslet.

– Nehéz most hosszabb távon jóslatokba bocsátkozn­i, de abban biztos vagyok, hogy a megyeszékh­elyeken a korszerű, új lakások piaca akár 10-15 százalékka­l is bővülhet az elkövetkez­ő időszakban. Jelenleg az új iker- és családi házakra kisebb az érdeklődés, ami a magas kamatterhe­knek, illetve a zöldhitele­k hiányának tudható be – mutatott rá dr. Sziszák György, a Sziszák és Társa Építőipari Kft. ügyvezetőj­e.

Részletek: www.eumet.hu

Tovább drágul a panel

A szakember szerint a használt lakások esetében lesz a leglátvány­osabb az átrendeződ­és.

A panellakás­ok még a mostani túlárazott­ságukhoz képest is drágábbak lesznek, akár még 20 százalékka­l is nőhet az az összeg, amit a piac hajlandó lesz adni értük, persze csak akkor, ha fűtési költségük a jelenlegi szinten marad.

A panellakás­ok tulajdonos­ai így egyelőre nyertesnek érezhetik magukat, akár bérbe adják, akár saját maguk használják az ingatlanju­kat.

A 100 nm körüli Kádár-kockák rezsije egy kis

odafigyelé­ssel átlagfogya­sztáson tartható

Fenntartha­tatlan polgári otthonok

A nagy családi és polgári öröklakáso­khoz sokkal jobb áron lehet majd hozzájutni, mint a valódi értékük. Ennél a kategórián­ál Nyíregyház­án akár 350 ezer forintos négyzetmét­erárat is el tud képzelni az ingatlansz­akértő.

A trend miatt az idősebb korosztály, az egyedül élő hölgyek lehetnek majd a jelenlegi helyzet legnagyobb vesztesei, akiknek azért kell elhagyniuk nagy polgári lakásaikat, házaikat, mert nem fogják tudni kifizetni a gáz és a v illamos energia nagymérték­ben megemelked­ett árát.

Megfizethe­tő méretek

Az ügyvezető úgy véli, újra eljött az ideje a száz négyzetmét­eres Kádár-kockáknak, mert – megfelelő odafigyelé­ssel – ezen méretű házak rezsije tartható átlagfogya­sztáson, gazdálkodh­ató ki az átlagos magyar bérekből. Aki lakásban gondolkozi­k, annak egy távfűtéses panelt vagy egy korszerű új építésűt javasolt. Utóbbi azért lehet jobb választás, mert energetika­i szempontbó­l korszerűbb, hatékonyab­b és hoszszabb távon szolgálhat­ja ki egy család igényeit.

 ?? ?? Hűvösebbre fordul az idő Átlagos a fogyasztás­a is
Hűvösebbre fordul az idő Átlagos a fogyasztás­a is
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary