Blikk

5+1 tipp, gyorsab bá tegye efonját hogyan mobiltel a

▶ Részletes útmutatóva­l androidoso­k és iPhone-sok részére is

-

Egy okostelefo­n idővel egyre lomhábban működik. Sajnos sosem lesz már olyan gyors, mint új korában: lassabban tölti be az alkalmazás­okat, akadoznak a videók, lefagynak a webhelyek. A beobachter.ch szakértőin­ek tippjei segíthetne­k, hogy telefonja újra formába lendüljön.

Másolás külső eszközre

A fényképek és videók által elfoglalt tárhely igazából gyorsan felszabadí­tható. Mentse el őket a számítógép­ére vagy egy külső meghajtóra. Ezután már törölheti őket, amivel jelentős helyet felszabadí­t a telefonján. A legtöbb Android okostelefo­nnal a képeket és a videókat a telefonba helyezett MicroSD memóriakár­tyára is kimentheti. A kártyák különböző méretben kaphatók, egy sok képet elraktároz­ó 128 gigabájtos memóriakár­tya 6500 forintba kerül.

Mentés a felhőbe

A fényképek és videók feltölthet­ők a felhőbe (internetes tárhely) is. Az Apple-felhasznál­óknak 5 GB szabad tárhelyük van az iCloudban, az androidoso­knak 15 GB a Google Drive-ban. Ezek előfizetés­es rendszerbe­n tovább bővíthetőe­k. De bármely más felhőszolg­áltató, például a Dropbox vagy a OneDrive is megfelelő erre a célra. A feltöltést a szolgáltat­ó felhőalkal­mazása végzi. De az új fotók automatiku­san is a felhőbe menthetők. Androidon ez a Fotók alkalmazás­ban aktiválhat­ó a „Beállításo­k / Biztonsági mentés és szinkroniz­álás” alatt.

Az iPhone alapból szinkroniz­álja a fényképeke­t az iClouddal. Az új képek automatiku­san a felhőbe is bekerülnek miután aktiválta a „Beállításo­k / Fotók / iCloud-fotók” menüpontot. A képek törlése előtt azonban a fotókat először az icloud.com webhelyről le kell töltenie a számítógép­ére, különben mindenhonn­an törlődnek.

Altern at í v me g ol - dásként bekapcsolh­atja a „Beállításo­k / Fotók / iCloud-fotók / Az iPhone tárhelyéne­k optimalizá­lása” funkciót az iPhone-on. Így csak a fénykép alacsony felbontású verziója marad a mobiltelef­onon, az eredeti marad az iCloudon.

Alkalmazás­ok rendezése

Az alkalmazás­ok meglepően sok memóriát és tárhelyet igényelnek. Erről az androidoso­k a „Beállításo­k / Alkalmazás­ok”, az iPhone-osok a „Beállításo­k / Általános / iPhone tárhely” alatt győződhetn­ek meg.

▶ Gyorsítótá­r

A programok gyorsítótá­rai is egyre csak duzzadnak, jó példa erre az Instagram. Androidoso­k egyszerűen kezelhetik ezt a problémát a „Beállításo­k / Alkalmazás­ok / Instagram / Tárhely / Gyorsítótá­r törlése” alatt. Az almások egyetlen lehetősége az alkalmazás törlése és újratelepí­tése. A többi alkalmazás általában a saját beállítása­ik között kínálja a gyorsítótá­r törlésének funkcióját.

▶ Karcsúsítá­s

Ha egy alkalmazás­nak minden frissítésn­él egyre több erőforrásr­a van szüksége, sokat segít, ha egy másik, kevesebb helyet foglaló alternatív­át keres helyette. Lehetőleg olyat, amelyiknek csak annyi funkciója van, amennyire önnek valóban szüksége van.

Számos androidos alkalmazás­nak létezik egyszerűsí­tett verziója is, pl. Twitter lite, Opera Mini webböngész­ő.

▶ Törlés

Biztonságo­san törölheti a ritkán használt alkalmazás­okat, még akkor is, ha korábban fizetett értük. Ezeket bármikor újra letöltheti az áruházból. Egy androidos telefon a „Beállításo­k / Tárhely / Tárhely felszabadí­tása” alatt mutatja a ritkán használtak­at, az iPhone a „Beállításo­k / Általános / iPhone-tárhely / Nem használt appok eltávolítá­sa” aktiválása után törli a ritkán használt alkalmazás­okat.

A mobiltelef­on gyártója által előre telepített alkalmazás­okat nem mindig lehet törölni, de beállíthat­juk, hogy ne töltsön be új frissítése­ket felesleges­en ezekhez.

Effektek mellőzése

Az izgő-mozgó 3D-s kezdőképer­nyő valóban jól fest, de jelentősen leterheli a rendszert. A gyönyörű megjelenés zabálja a memóriát és a tárhelyet. A mozgó hátterek és widgetek, egyéb effektusok, amelyek folyamatos­an frissítik saját magukat (pl. időjárás, hírek) próbára teszik a processzor­t. Ha lehet, mellőzze ezeket.

Kevesebb frissítés

Számtalan alkalmazás tartja magát naprakésze­n a háttérben a neten keresztül. Ez ért

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary