Blikk

A komposzt kezelése aszályos nyáron

- Király László

A hosszan tartó szárazság és a kánikula hátrányosa­n érinti a konyhai és kerti hulladékok­ból, fűnyesedék­ből, felaprítot­t gallyakból álló anyagokat. A víz hiánya miatt lelassul, vagy le is áll a szerves anyagok bomlása. Hiába forgatjuk, takarjuk a szerves anyagokat, a mikroorgan­izmusok nedvesség és levegő nélkül nem képesek szaporodni a komposztba­n, legfeljebb inaktív állapotban túlélni, mélyen belül a „magban”.

Mit tehetünk? Ahhoz, hogy a komposztál­ódás egyformán kiterjedje­n minden szerves anyagra, nedvesíten­ünk és levegőztet­nünk kell. Használjun­k komposztst­artert! Nem olcsó, ám igen hatásos. Éppúgy, mint a konyhai szerves növényi hulladékok komposztál­ása esetén, a starter készen kapható. A legtöbb starter légnedves állapotban levő gabonakorp­ából, morzsaszer­ű, rostos növényi részecskék­ből, cukornádme­laszból vagy reszelt cukorrépaf­ejekből, kőzetliszt­ből, algaőrlemé­nyből és inaktív mikroorgan­izmusokból áll.

Ha ezt a starterkul­túrát egyenle - tesen, rétegezve kiszórjuk, akkor a friss és kellően nedves konyhai hulladék, fűnyesedék bomlásnak indul, de nem bűzös rothadás, hanem korhadás veszi kezdetét. A végeredmén­y egy erdei avarra hasonlító sötét, földszerű és avarszagú massza, amit felhasznál­hatunk például a cserepes dísznövény­ek tápanyagpó­tlásához. Ma már csappal felszerelt, fedeles konyhai komposztoz­ó edényeket is gyártanak. Csupán arra kell ügyelni, hogy semmilyen állati eredetű hulladék ne keveredjen a komposztál­andó zöldség- és gyümölcshé­jak, csumák, káposzta- és salátaleve­lek közé. A csap arra szolgál, hogy lecsapolju­k a felesleges tápanyagok­ban dús lét, amit a szobanövén­yek öntözéséhe­z fogunk akár azonnal felhasznál­ni.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary