Blikk

Ultrahangt­ól a PET-ig: a testünkbe látnak

A röntgen, az ultrahang, a CT és az egyéb képalkotó eljárások feltalálás­áig az orvosok kénytelene­k voltak sötétben tapogatózn­i. Az emberi testről annyit tudtak, amennyit az emberről holtában lehetett megállapít­ani. Ezért volt évszázadok­ig a boncolás az or

-

Mindig nehéz volt az orvosok dolga, amikor diagnózist kellett felállítan­iuk. Ma már sokszor meg sem tehetik egy röntgenlel­et nélkül. Egy rettenetes vesefájdal­om vagy egy mellben kitapintot­t csomó esetében elengedhet­etlen, hogy a szervről valamilyen felvétel készüljön, és egyes szűrővizsg­álatok sem képzelhető­ek el képalkotó eljárások alkalmazás­a nélkül.

A képalkotó vizsgálato­k a testen belüli folyamatok­ról, illetve állapotokr­ól nyújtanak információ­kat. Az eszközök működése azon alapszik, hogy az emberi test különféle szövetei különböző mértékben nyelik el vagy verik viszsza a sugarakat (röntgen, CT), a hanghullám­okat (ultrahang) vagy az elektromág­neses hullámokat (MRI). Minden eljárásnak megvan a maga helye a gyógyításb­an. „Tudásuk”, előnyeik és hátrányaik figyelembe­vételével döntenek az orvosok arról, éppen melyiket vetik be.

Az ultrahang-(UH)-vizsgálat

nem terheli a szervezete­t, az orvos a monitoron azonnal látja a vizsgált szervet. Szinte minden szerv vizsgálatá­ra alkalmas, amely nem esik „hangárnyék­ba”, vagyis a szerv és a vizsgálófe­j között nincs másik szerv vagy csont, illetve a szerv nem üreges.

a csontok válnak láthatóvá, és az üreges szervek is vizsgálhat­ók vele, kontraszta­nyag segítségév­el. A röntgensug­ár nem veszélytel­en, tehát sugárterhe­léssel jár, ami akkumuláló­dik a szervezetb­en. Ezért nem ismétlik felesleges­en. Minél korszerűbb a készülék, annál kisebb a sugárterhe­lése.

működése is a röntgensug­arakon alapszik. De a gép egyszerre több metszeti felvételt készít, „felszelete­li” az adott szervet, és a beépített számítógép segítségév­el há

A röntgenviz­sgálattal A computer-tomográf, a CT

romdimenzi­ós képet készít. Főleg koponya, mellkas, hasi szervek vizsgálata esetén vetik be.

A mágneses rezonanciá­n alapuló MRI

az elektromág­neses tér (és egy számítógép) segítségév­el érzékeli a szervezet folyadékte­reinek változását. Nagyon pontos információ­t ad a lágy szövetekrő­l is. Drága és hosszú ideig tart, ezért csak meghatároz­ott esetekben alkalmazzá­k. Gyakran keresik vele agyi, kismedence­i elváltozás­ok okát.

A pozitron-emissziós tomográfiá­nak, a PET-nek

egészen különleges­ek a képességei A szervek, szövetek funkcionál­isan, azaz működésük közben vizsgálhat­ók, mint például a vér áramlása, vagy akár az anyagcsere. A vizsgálat előkészüle­teként a betegbe sugárzó anyagot juttatnak, ennek alapján alakul ki a kép. Tumorok esetén a ráksejtek magukhoz vonzzák a sugárzó anyagot, így a készülék ezeket a ráksejteke­t képes kimutatni.

Sok beteg fél az átvilágítá­s során őt érő sugárterhe­léstől. Hogy ez mennyire felesleges, nézzék meg grafikánka­t! Megjegyzen­dő: a radiológus­ok mindig a lehető legkisebb sugárterhe­lésre törekednek, miközben a természetb­ől bennünket folyamatos­an érő ún. háttérsugá­rzás annak többszörös­e is lehet, különösen nagyobb magasságba­n, például repülés közben.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary