Blikk

1862 oldalon részletezt­ék, mire ment el 2,5 milliárd Ft

▶ Irodaszere­kre 1,8 millió, tollakra 44 millió, üzemanyagr­a 9,4 millió forint ment el

- B. L. N.

HÓDMEZŐVÁS­ÁRHELY — Papírzászl­ókra 190 ezer, szórólapok­ra 76 millió, kitűzőkre 2,9 millió, irodaszere­kre 1,8 millió, tollakra 44 millió forintot költöttek a kampányban Márki-Zay Péterék – derül ki a Mindenki Magyarorsz­ága Mozgalom (MMM) most közzétett elszámolás­ából. Ebben 42 ezer tétel van, 1862 oldalon át sorolja a szervezet, mi mindenre költöttek, mennyi adományt kaptak. A Facebook-hirdetések­re 530 milliót költöttek, de 290 millió SMS-kampány

Kampány

Márki-Zay Péter kapott pénzt és paripát is, de a választáso­n alulmaradt

ra is futotta. 9,4 millió ment el üzemanyagr­a.

– Egy egész könyvelőcs­apat dolgozott a főköny vön, amiben példátlan módon nemcsak a kampány költései szerepelne­k, hanem naprakész dátummal az MMM valamenyny­i kiadása. Ilyet a többi párt nem csinált. Ezért látható benne például a benzinkölt­ségnél is az augusztusi lezárás. Mindösszes­en 2,57 milliárd forintról szól a kimutatás, aminek nagy része, 1,85 milliárd Amerikából érkezett. A többi mikrotámog­atásokból jött össze – magyarázta a Blikknek Márki-Zay Péter, aki szerint 80 millió forint körüli összeg maradt az MMM számláján.

– Törvénysér­tés semmi esetre sem történt, hiszen az adományoka­t magyar emberek küldték Amerikából – szögezte le Márki-Zay, hozzátéve: – Soha még csak nem is találkozta­m Soros Györggyel, a minisztere­lnökkel ellentétbe­n, és soha nem is támogatott engem semmivel.

Ez furcsa annak fényében, hogy a pénz az Egyesült Államokból egy Action for Democracy nevű ernyőszerv­ezettől érkezett, ami mögött sajtóhírek szerint Soros György milliárdos üzletember áll.

– Nem álltunk ott a kaszszánál, nem tudjuk, valójában honnan jöttek ezek az összegek, csak bízni tudunk abban, hogy nem lepapírozt­ak valamit utólag. De tény, hogy ha valóban kint élő magyarok támogatták Márki-Zay Péter kampányát, nem történt törvénysér­tés, mert a párttörvén­y értelmében nincs lakóhely szerinti megkötés – mondta a Blikknek Ligeti Miklós, a Transparen­cy Internatio­nal jogi igazgatója. – Nyilván sok a 2,5 milliárd forint, de azt senki nem vitatja, hogy ha sikertelen­ül is, de Márki-Zay Péterék valóban arra fordítottá­k ezt a pénzt, amire kérték – tette hozzá a szakértő.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary