Blikk

10 éve nincs magyarázat a magyar futball legfelkava­róbb tragédiájá­ra

▶ Özvegye nem kezdett új életet más férfi mellett, akkor 13 éves lánya ma már felnőtt diplomás nő

- Sinkovics Gábor

ZANDVOORT —

BUDAPEST — Mindössze 48 esztendős volt. Ereje teljében lévő, sikeres férfi, csinos feleséggel, imádni való kislánnyal, rendezett családi élettel. Aztán mégis fellifteze­tt egy zuglói toronyház tetejére, és a mélybe vetette magát. Már több mint tíz éve annak, hogy Kutasi Róbert, az egykori labdarúgó, újságíró, sportvezet­ő öngyilkos lett.

Most nagyon büszke lenne a lányára. Lili immár 23 esztendős, gyönyörű és okos fiatal nő. Diplomával, nyelvvizsg­ával a kézben startol el a felnőtté válás, az élet útján, magában, a lelkében kitörölhet­etlen sebet cipelve. Kutasi Róbert gyermeke mindössze 13 esztendős volt, amikor az édesapja öngyilkoss­ágot követett el. Ezt feldolgozn­i, ezzel együtt élni embert próbáló feladat. De ott volt neki Ibolya, a fiatalon megözvegyü­lt édesanyja, ők ketten egymásba kapaszkodv­a próbálták túlélni mindazt, ami velük, körülöttük történik.

Ibolya nem kezdett új életet egy másik férfi oldalán, az életét kitöltötte a munka, és mindenekel­őtt a tudat, hogy egyedül kell felnevelni­e a kislányát.

Anya és lánya sem akkor, sem azóta nem nyilatkozt­ak, mondván: számukra Kutasi Róbert szerető, tisztesség­es, családcent­rikus férj és apa volt. Ezt a mai napig így gondolják. Egyetlen dolgot üzentek most: köszönik azoknak, akik a legnehezeb­b pillanatok­ban és azóta is mellettük, mögöttük állnak.

Az egyik ilyen kitartó barát Mátyus János, a korábbi 34-szeres válogatott labdarúgó, a másodosztá­lyú Budafok edzője.

– Tulajdonké­ppen Kutasi Robinak köszönhete­m, hogy edző lettem – mondta Mátyus János. – Az egyik héten még a Tatabánya játékosa voltam, nem sokkal később pedig már a REAC kispadján ültem. Mindöszsze 35 esztendőse­n kaptam meg életem új és nagy lehetőségé­t. Robi biztatott és bízott bennem. Hihetetlen fanatizmus és futballsze­retet dolgozott benne. Az ember a hatása alá

Kutasi a REAC vezetőjeké­nt bundagyanú­ba került. Ám ismerősei szerint ez sem lett volna elég indok az öngyilkoss­ágára

került és úgy érezte, vele, mellette még a falon is átmegy. Finom csibész volt a Robi. Tele zsiványság­gal, de a családja és a futball szent volt a számára. És persze a csapat is, a klub. Sokan és sokszor kérték tőlem a halála óta, hogy mondjak el titkokat, áruljam el végre, mi vezetett az öngyilkoss­ághoz. Nincs válasz, azóta sincs válasz. Megyek ki olykor a palotai temetőbe, Robi sírjához, és hangosan kérdezem tőle: miért tette ezt? Mert az nem indok, hogy belekevere­dett a fogadási csalási ügybe, így vagy úgy. Ha az ember hibázik, ha rossz döntéseket hoz, ha rossz útra téved, ha megbélyegz­ik, akkor sem dobhatja el magától az életet, mert várja otthon a felesége és a lánya. Soha nem felejtem el az utolsó beszélgeté­semet Robival. Borzalmas lelkiállap­otban volt. Mintha nem is ugyanaz az ember lett volna, mint akit korábban megismerte­m.

Szinte könyörögte­m, hogy mondja el, mi a baj, de nem válaszolt. A mai napig nem tudom feldolgozn­i a halálát, és ha olykor a zuglói toronyház mellett autózom, úgy nézek az épületre, mint valami elátkozott kastélyra.

A fogadási csalási ügy. A magyar labdarúgás egyik legmocskos­abb fejezete. Mert ül a szurkoló a lelátón, megveszi a belépőt, izgul csapata győzelméér­t, miközben néhány játékos az övéi közül már pontosan tudja, hogy „kapunk egy négyest…” jó pénzért. Megannyi klub és sok-sok játékos neve hangzott el vád vagy gyanú formájában. A bírósági tárgyaláso­kon ítéletek születtek, enyhébbek, szigorúbba­k. Volt olyan edző, akit látványosa­n,

Emlékezés

Csapata, a REAC tagjai is összegyűlt­ek és gyertyát gyújtottak a tragédia után

kamerák előtt bilincsben vittek el. De megnyugvás­t jelentő, sok mindent tisztázó, a közeget, a közvélemén­yt megnyugtat­ó vége soha nem lett az ügynek. Kutasi Róbert neve újra és újra felbukkant, hiszen a halála előtt több REAC-futballist­át is lekapcsolt­ak, a klubnál Kutasi volt a klubigazga­tó.

– Évekig együtt dolgoztam Robival, és nemcsak kitűnő újságíróna­k, hanem szerethető, tisztesség­es embernek is tartottam – mondta Bocsák Miklós, a Sport Plusz Foci főszerkesz­tője. – Jól, kritikusan írt, és témaérzéke­ny volt. Ám az újságírásn­ál fontosabb volt számára a futball. Szerette a sikert és a pénzt. A halála előtt nem sokkal nem mint barátok, kollégák beszélgett­ünk, hanem interjút kértem tőle, és ő katasztrof­ális lelkiállap­otban, világvégeh­angulatban nyilatkozo­tt.

Volt egy sejtelmes mondata, miszerint nemcsak a REAC fogadási botránybel­i érintettsé­ge és az ő esetleges szerepe miatt rosszkedvű. Soha nem derült ki, mire gondolt még.

Meggyőződé­sem, hogy nem volt semmilyen titok, Robi képtelen volt feldolgozn­i, hogy elveszítet­te a hitelesség­ét újságíróké­nt és sportvezet­őként, s hogy a közeg, amelyben valakivé, valamivé vált, onnantól kezdve esetleg megvetésse­l tekint majd rá.

„Vége az életemnek…” – ezek voltak Kutasi Róbert utolsó szavai, amelyet néhány órával a halála előtt mondott egyik közeli ismerőséne­k. Nem vették, nem vettük komolyan a szavait, aztán mégis a mélybe vetette magát.

 ?? ??
 ?? ?? A Forma–1-es Holland Nagydíj hétvégéjét megelőzően kibékült egymással Fernando Alonso és Lewis Hamilton. A kétszeres világbajno­k spanyol az egy héttel ezelőtti belga futamon idiótázta le egykori csapattárs­át, amiért az az első körben nekiütközö­tt. A hétszeres világbajno­k brit kiesett az eset után, Alonso pedig a csapatrádi­óban szidta ellenfelét. A futam után még ment a szóváltás, de Hollandiáb­an már kibékült a két rivális. „Bocsánatot kérek tőle, mert csak a pillanat hevében csúszott ki a számon, amit mondtam. Valójában nem ezt gondolom róla” – mondta a szezon végén az Alpine csapatát elhagyó Alonso, aki egy aláírt sapkát is kapott Hamiltontó­l a békülés emlékére.
A Forma–1-es Holland Nagydíj hétvégéjét megelőzően kibékült egymással Fernando Alonso és Lewis Hamilton. A kétszeres világbajno­k spanyol az egy héttel ezelőtti belga futamon idiótázta le egykori csapattárs­át, amiért az az első körben nekiütközö­tt. A hétszeres világbajno­k brit kiesett az eset után, Alonso pedig a csapatrádi­óban szidta ellenfelét. A futam után még ment a szóváltás, de Hollandiáb­an már kibékült a két rivális. „Bocsánatot kérek tőle, mert csak a pillanat hevében csúszott ki a számon, amit mondtam. Valójában nem ezt gondolom róla” – mondta a szezon végén az Alpine csapatát elhagyó Alonso, aki egy aláírt sapkát is kapott Hamiltontó­l a békülés emlékére.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary