Blikk

Vépi sosem felejti

A bajnoki címről döntő öngólját ▶ A lilák és a zöld-fehérek 52 éve páros meccset vívtak az aranyéremé­rt Az NB I állása NB I, 7. forduló:

-

BUDAPEST — Vasárnap Újpest–Ferencváro­s derbit rendeznek (M4 Sport, 17.30) a labdarúgó-élvonalban, és talán kevesen tudják, volt egy bajnoki idény, amikor a két csapat rangadója nemcsak beillett egy finálénak, hanem konk rétan az is volt. 1970 nyarán a szokatlan lebonyolít­ásnak köszönhető­en a két ősi rivális végzett az NB I két csoportján­ak élén, és bajnoki döntőt vívott a címért. A párharc pedig a több mint százéves vetélkedés legemlékez­etesebb derbijei közé vonult be.

BUDAPEST — Megoldhata­tlan feladat elé állította a Honvéd labdarúgóc­sapatának vezetőit a „hatalmas” érdeklődés az Újpest elleni csütörtöki NB I-es meccsen. Még a kezdés után is több százan várakoztak a hat pénztárnál Kispesten, hogy jegyet válthassan­ak a mérkőzésre. Hivatalosa­n 4085 néző volt a Bozsik Arénában a 6. forduló 0-0-s eredményt hozó zárómeccsé­n, de ez sokkal több is lehetett volna, ám többen feladták a sorban állást.

– Egy barátommal mentem ki a Bozsikba, hogy megnézzem kedvenc csapatom kispesti szereplésé­t – mondta a Blikknek Körmendi Gábor. – Háromnegye­d órával a mérkőzés előtt ott voltunk a bejáratnál, tehát

Más idők voltak, de a Fradi és a Dózsa rivalizálá­sa minden fociszeret­őt lázba hozott azon a nyáron is. Az első találkozót a Megyeri úton telt ház előtt rendezték, ám a hazai szurkolóse­regnek a hajrában már fogyott a lelkesedés­e. A ferencváro­si Szőke István vezető góljára Dunai Antal gyorsan válaszolt az első félidőben, de a másodikban Füsi János találatáva­l ismét a Fradi jutott előnyhöz.

A lelátók ról szállingóz­ni kezdett a tömeg, de bánhatta, aki öt perccel a vége előtt elkeseredé­sében hazaindult...

– G öröc s Ja n i eg yen l ített valamikor már nagyon a végén, majd az utolsó előtti percben megszerezt­em a győztes gólt. Az első meccset így 3-2-re nyertük. Utólag menem a kezdésre estünk be. Hatalmas volt a tumultus, és nagyon lassan haladt a jegyeladás.

Úgy a negyvenedi­k perc környékén járt a meccs, amikor lecsökkent a tömeg, ám akkor már csak 4500 forintos belépő volt. Egy félidőért már nem akartunk annyit fizetni.

A Honvédtól ezt a választ kaptuk, miért volt olyan lassú a jegykiadás: „A mérkőzés kiemelt biztonsági kockázatú volt, ezért a jeg y vásárlásho­z személyes adatok megadására volt szükség, ami lassítja a folyamatot, és mivel többen is a kezdés előtt nem sokkal szerettek volna belépőt venni, a pénztárak kapacitása nem tette lehetővé a gyorsabb vásárlást” – állt a klub levelében. sélték, hogy voltak, akik már hazafelé tartottak, és a villamosró­l ugráltak le, amikor meghallott­ák, hogy a meccs végén felrobban a stadion a góljainkná­l. Rohantak vissza ünnepelni – emlékezett viszsza az első meccsen duplázó Dunai.

A finálé második találkozój­án 60 ezer néző tombolva várta a csapatokat a Népstadion­ban, és a Fradi ismét nagyon közel volt a győzelemhe­z. Ezúttal az 58. percben került előnybe, Branikovit­s László váltotta gólra Szőke mesteri kiugratásá­t, de egy szerencsét­len véletlen szertefosz­latta a zöld-fehérek bajnoki reményeit. A 71. percben az újpesti Noskó Ernő lövésre szánta el magát, Géczi István kapus már vetődött a bal

Más idők

Az újpesti Nagy László szerint akkoriban a két csapat focistái jóbarátok voltak

Hős

g yon ismert ük eg ymást, hiszen a válogatott­ban is sokat játszottun­k együtt. A pályán ellenfelek voltunk, azon kívül viszont barátok. És a szurkolók sem voltak olyan hevesek, ha volt is szóváltás, verekedési­g abban az időben nem fajult az ellentét – emlékezett vissza a 60-as, 70-es évek rivalizálá­sára a lila-fehérek kedvence, Nagy László.

Más idők voltak. Egy forintba került a Népsport, amely 1970. június 28-án címlapján kürtölte világgá, hogy öngól döntött az Újpest–Fradi bajnoki fináléban a végső diadalról!

Az első meccs hőse Dunai Antal volt, az ő két góljával nyert 3-2re a Dózsa

sarok felé, amikor Vépi Péter messziről becsúszva szerelni próbált...

– Azt a jelenetet sosem felejtem el... Belevetődt­em a távoli lövésbe, amely miatt Pista már elmozdult balra, a labda viszont rajtam irányt változtato­tt, és a kapu másik oldalába csorgott. Nagyon szerencsét­len gól volt – idézte fel a döntőről döntő esetet Vépi a Blikk érdeklődés­ére.

Az Újpest 11. bajnoki címét ünnepelhet­te a tömeg, amely abban az időben még máshogy tekintett a rivalizálá­sra. – Ez akkor máshogy ment.

Mi, játékosok na

Bánat

A Fradi a viszszavág­ón előnyt szerzett, de a meccs 71. percében Vépi öngólt vétett és egyenlítet­t

az Újpest jól 1. Kisvárda 2. Ferencváro­s 3. Kecskemét 4. Puskás Ak. 5. Paks

6. ZTE 7. Fehérvár 8. Mezőkövesd 9. Bp. Honvéd 10. Vasas

11. Debrecen 12. Újpest

BL-selejtezőt érő hely Európa-konferenci­aliga-selejtezős hely Kiesőhelye­n állók

Mezőkövesd–ZTE 6 4 6 6 5 5 5 6 6 6 6 5 4 2 – 4 – – 2 3 1 2 3 1 2 2 1 2 1 2 2 – 3 1 23 1 2 3 –4 2 – 4 2 – 3 2

Kecskemét–Paks Vasas–Puskás Akadémia Debrecen–Fehérvár Vasárnap: Kisvárda–Bp. Honvéd Újpest–Ferencváro­s 16-8 8 14 9-1 8 12 7-5 29 6-4 29 11-10 18 8-9 –1 7 7-10 –3 6 8-10 –2 5 6-12 –6 5 5-7 –2 4 9-13 –4 4 4-7 –3 3

M4 Sport+, 14 M4 Sport+, 16.15 M4 Sport, 18.15

M4 Sport+, 14.45 M4 Sport, 17.30

 ?? ?? H. G.
H. G.
 ?? ??
 ?? ?? Lapzárta után:
Szombat:
Lapzárta után: Szombat:
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary