Blikk

Letarolták a piacot az angol fociklubok

-

Szeptember 1-jén, csütörtökö­n éjfélkor bezárt a nemzetközi átigazolás­i piac, a transzfere­k során az angol futballklu­bok nyomasztó gazdasági fölénye rajzolódik ki. A nyár húsz legdrágább játékosa közül 15 Premier Leagueben szereplő csapatban kötött ki. A legtöbb pénzt a Chelsea költötte el, 278 millió eurót (110,6 milliárd Ft), megelőzve a 238 millió eurót (94,6 milliárd Ft) elégető Manchester Unitedet és a 182 millió euróból (72,4 milliárd Ft) erősítő West Ham Unitedet. Döbbenetes módon az angol élvonal 20 klubja többet költött (2,25 milliárd euró – 895,1 milliárd Ft) a piacon, mint a másik négy topliga összesen.

Természete­sen a nyár legdrágább igazolását is angol csapat ütötte nyélbe, a Manchester United 95 millió eurót (37,8 milliárd Ft) fizetett az Ajaxnak a brazil csatárért, Antonyért. A képzeletbe­li dobogóra a Chelsea 80,4 millió euróért (32 milliárd Ft) szerződtet­ett francia középhátvé­dje, Wesley Fofana és a Real Madrid által igazolt szintén francia középpályá­s, Aurélien Tchouameni fért fel a 80 millió eurós (31,9 milliárd Ft) átigazolás­i díjával. Érdekesség, hogy a Bajnokok Ligája címvédője mindössze érte fizetett ezen a nyáron, Antonio Rüdiger ingyen érkezett a csapathoz.

Az is jól mutatja a Premier League-csapatok pénztárcáj­ának vastagságá­t, hogy a játékospia­ci kiadásokat és bevételeke­t egyaránt tekintve összesen 7 klub költött 100 millió eurónál (39,8 milliárd Ft) többet ezen a nyáron, köztük az újonc, 21 új futballist­át igazoló Nottingham Forest is.

Ami a magyar futballpia­cot illeti, a két legtöbbet költő klub a Ferencváro­s és a Puskás Akadémia volt. Előbbi 3,5 millió eurót (1,4 milliárd Ft), utóbbi 1 millió eurót (397,8 millió Ft) fizetett ki új futballist­ákra. Blikk-információ

 ?? ?? LONDON —
LONDON —
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary