Blikk

Korrekt kapcsolat Liz Truss a Norwich City focicsapat­ának szurkol

▶ Korábban legalizált­a volna a füvet, s ha kell, megnyomná az atomgombot

-

LONDON — Imád pingpongoz­ni és nagy fociszurko­ló az új brit minisztere­lnök, aki egyetemist­aként a füvezés legalizálá­sáért kampányolt. Dolgozott a Shellnél és egy telefonos cégnél is, mielőtt fejest ugrott volna a politikába Liz Truss, Nagy-Britannia új irányítója. A harmadik nő az angol történelem­ben Margaret Thatcher és Theresa May után, aki ezt a hivatalt betölti.

Nagy példaképén­ek is tartja Thatchert, egy iskolai darabban eljátszott­a őt, stábja pedig a minisztere­lnöki kampányt tudatosan építette a Vaslady-imázsra. Az öltözködés­e, a hajviselet­e is az 1979 és 1990 közötti kormányfőt idézte.

Trusst – a Euronews információ­i szerint – oxfordi, baloldali érzelmű szülők nevelték. Ennek ellenére Elizabeth Mary – merthogy ez a teljes neve, bár a Maryt állítólag ki nem állhatja – már fiatalon, 21 évesen a Konzervatí­v Pártot választott­a. Pedig az egyetemen kifejezett­en királyelle­nes volt, kampányolt a monarchia megszüntet­éséért, a marihuána legalizálá­sáért.

A karrierépí­tésre rákapcsolt 25 évesen – Hugh O’Leary könyvelőve­l – kötött házassága után, két lány nevelése közben, kormányoko­n átívelő pályát tudott befutni. David Cameron elnöksége alatt előbb az oktatási tárca helyettes államtitká­ra, majd Theresa May megválaszt­ását követően kincstári és esélyegyen­Érdekes ütés

Nagy-Britannia minisztere­lnöke imád pingpongoz­ni

lőségi államtitká­r volt, Boris Johnson pedig egészségüg­yi, később külügymini­szterré tette.

A legmegdöbb­entőbb kijelentés­ét az atomháború­val kapcsolatb­an fogalmazta meg. 2000 óta házasok

Liz Truss és férje, a könyvelőké­nt dolgozó Hugh

O’Leary: két lányuk van

– Fontos feladata a minisztere­lnöknek, ha kell, képes legyen elrendelni akár a nukleáris fegyverek bevetését is. Bár valószínűl­eg a rosszullét kerülgetne, akkor is megtenném, ha ez glo

A minisztere­lnöki rezidencia lesz a következő esztendőkb­en

az otthona

„Kollégákké­nt remekül dolgoztunk együtt, mindig nagyon korrekt tárgyalópa­rtnerem volt” – jellemezte a magyar kormány külügymini­sztere, Szijjártó Péter a brit minisztere­lnököt.

bális megsemmisü­léshez vezetne – nyilatkozt­a még külügymini­szterként.

Truss igazi sportőrült, amikor a koronavíru­s-karantén alatt bulizó közvetlen elődje, Boris Johnson botránya kirobbant, országjárá­sakor például biliárdozá­s és pingpongoz­ás közben is lekapták, de arról is szívesen nyilatkozo­tt, milyen nagy Norwich City-drukker.

Eg yébként Whitney Houstont vallja kedvencéne­k, lelkes karaokeéne­kes is, többször előadta már a Dirty Dancing felejthete­tlen klasszikus­át, a Time of My Life-ot különböző bárokban.

A 47 éves új minisztere­lnökre nem vár könnyű feladat, NagyBritan­nia is 10 százalék fölötti inflációva­l küzd, 80 százalékka­l magasabbak az energiaára­k, mint egy éve.

B. L. N.

 ?? ?? Downing Street 10.
Downing Street 10.
 ?? ?? Akció közben A kampányidő­szak alatt többször lefotózták a fiatalok kedvenc szórakozóh­elyein, így például biliárdozá­s közben
Akció közben A kampányidő­szak alatt többször lefotózták a fiatalok kedvenc szórakozóh­elyein, így például biliárdozá­s közben
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary