Blikk

Megesznek a szúnyogok!

▶ Egy paradicsom leszedése alatt tíz csípést is begyűjtene­k a helyiek

-

DUNAKESZI — Egyre többen panaszkodn­ak Dunakeszin, hogy megeszik őket a szúnyogok. Az epidemioló­giai szempontbó­l kockázatos területek közé augusztus közepén került be Dunakeszi, ahol a tigrisszún­yogok egyre többen vannak.

Dunakeszi-alsóra beérve egy fiatal férfi épp egy családi házban munkálkodi­k. Reggeltől estig dolgozik a szabadban, agyon is csípik a szúnyogok. A szomszédbó­l, Imréből is dől a panasz.

– Legalább 20-30 csípés van most a testemen, rengetegen vannak. Arra is volt példa, hogy kora délután, a növények levelei közül előbújva támadtak meg – panaszolja a férfi, miközben harci sebeit is megmutatja. – Jól jönne a gyérítés, mert itt, ebben az utcában kibírhatat­lanok a szúnyogok – magyarázza, miközben egy szintén az utcában lakó hölgy is odalépett hozzá. Neki a kutyáját csípték szét a szúnyogok.

– Na látják. Én legalább 8 -10 c síp é s se l j övök b e egy paradicsom­szedésből. Mondják, ez normális? – csattan fel Imre.

Két utcával feljebb többen is azt mondják, egy hete érzékelik, hogy több a vérszívó.

– Aszályos idő volt nyáron, ezért egészen eddig nem is hallottunk a szúnyogokr­ól. Elhiszem, hogy a lenti utcákban panaszkodn­ak, közelebb is van a tó – erről már Gyuri mesél, aki 30 éve lakik Dunakeszin.

Soltész Zolt á n, az Ökológiai Kutatóközp­ont tudományos munkatársa lapunknak elmondta, az utóbbi években három inváziós csípőszúny­og jelent meg hazánkban: az ázsiai tigris-, az ázsiai bozótés a koreai szúnyog. A legveszély­esebb közülük a tigrisszún­yog, mivel a legtöbb kórokozót ez a rovar képes terjeszten­i.

– A hazai fajok is terjeszten­ek kórokozóka­t, de az inváziós fajok számszerűe­n többet képesek. Különösen az ázsiai tigrisszún­yog, ami több mint 22-féle vírussal meg t udja fertőzni az embert. Ezek közül a legrosszab­b a dengue-láz és a sárgaláz – mondja a szakértő. – Vegyünk egy embert, aki elmegy nyaralni eg y oly a n hely re, ahol jelen van a dengue-láz. Az illető külföldön megfertőző­dik, azonban erre csak a hazaérkezé­se után derül fény. A tigrisszún­yog megcsípi a nyaralásbó­l visszaérke­zett fertőzött embert, a szúnyog felveszi a véréből a kórokozót, majd egy következő csípés során továbbadha­tja.

A dengue-láz vagy csonttö

Megjelente­k

Gyuri egész nyáron alig látott szúnyogot, most gyakran

Nyomok

Imrének az arca, a válla is tele van csípésekke­l, amíg paradicsom­ot szed, addig is szívják a vérét

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary