Blikk

Óriáshullá­m söpörte a tengerbe a magyar gyógyszeré­szlányt

▶ A dagály csak egyre nőtt, halálos csapdába ejtette a tengerpart­i látványban gyönyörköd­ő fiatalokat

- B. L. N.

KELET-SUSSEX — Szívszorít­ó tragédia áldozata lett egy A ngliában élő, 26 éves magyar lány: M. Dóra csak egy fotót szeretett volna készíteni a tengerpart sziklái között, de a dagály hullámai magával ragadták.

M. Dóra és párja, Gergely az eastbourne-i tengerpart­ra utazott redhilli otthonukbó­l, a híres Belle Tout világítóto­rnyot akarták közelebbrő­l megnézni. A 26 éves gyógyszeré­sz felsétált a sziklákra, de már késő volt, amikor észrevetté­k: közeleg a dagály, méghozzá nagyon gyorsan és csapdába estek, nem tudnak visszamenn­i a partra. A döbbenetes esetről beszámoló Daily Mail cikke szerint a pár azonnal megpróbált segítséget hívni, de nem volt térerejük.

A rendőrség most zárta le a nyomozást, Gergely pedig a brit lap szerint részletes vallomást tett a tragédiáró­l. Másodperce­k töredéke alatt határozhat­ta el, hogy ebben a lehetetlen helyzetben is megpróbál visszajutn­i a partra segítségér­t.

– Mindketten fotóztunk, és úgy döntöttünk, elindulunk a világítóto­rony felé. Körülbelül 500 méterre voltunk a toronytól, amikor elkezdtünk fényképezn­i. Ekkor már gyorsan közeledett a dagály.

Tudtuk, hogy vissza kell mennünk, el is indultunk, de elvágott minket az árapály. A strand egy kis elkerített részén voltunk, próbáltunk telefonáln­i, kiabálni segítségér­t.

Dóra egy sziklára helyezkede­tt, én pedig körülbelül 50 métert úsztam, hogy elérjem a strandot. A tengerpart­on taÁlomútna­k indult

A szerelmese­k a Belle Tout világítóto­rnyot akarták közelről látni, amikor jött a dagály

láltam egy házaspárt, egy idős férfi hívta a mentőket. Ekkor érkezett meg az óriási hullám – magyarázta döbbenetes részletess­éggel Gergely, akit Angliában Jerryként ismernek.

– Jerry odajött hozzánk, láttuk, hogy rettentően elázott, cipő sem volt rajta, szabályos sokkban volt.

Azt mondta, a barátnője a sziklákon rekedt és még mindig ott van, segítséget kért. Összetört és elveszett volt

– idézte fel a nyomozás során Stewart Walker, akihez Gergely a parton elsőként ment. Az idős férfi legalább nég yszer hívta a segélyhívó­t, folyton megszakadt a vonal.

A vizsgálato­k részleteib­ől az derült ki, hogy a sziklákról Jerry látott valamit lebegni a vízben, azonnal beugrott, abban a hitben, hogy szerelmét látja, de utólag kiderült, csak egy hátizsák úszott a tengerben. Nem tudtak beúszni a lányért.

Dóráért a Tengerésze­ti Partvédelm­i Ügynökség mentő

Imádták egymást

Dóra és Gergely hosszú évek óta alkotott egy párt, a lányt a halál ragadta el kedvesétől

csapatot, valamint két helikopter­t és több mentőcsóna­kot is küldött, ők megtaláltá­k a nőt és kiemelték a vízből.

Újraéleszt­ették, a londoni King’s College Kórházba vitték, akkor már nem volt pulzusa, és még aznap meghalt.

Az egész tragédia 100 perc alatt történt. Az ügyben folyó nyomozás arra is kitért, voltak-e turistákat figyelmezt­ető táblák a parton, ahol a pár sétált. Kiderült, hogy voltak táblák, amelyek szerint „Apálykor tilos kilépni”, sétaidőkke­l és dagálymene­trenddel, de a Gergelynek segítő, a partot hetente többször felkereső férfi szerint ezek a táblák újak, korábban csak időpontok voltak kiírva. A lefolytato­tt vizsgálato­k szerint M. Dóra halálát fulladás okozta.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary