Blikk

Áruló vagy áldozat a románokhoz igazoló sakk-király?

▶ A sportágban áll a bál, miután Magyarorsz­ág elvesztett­e a legjobb játékosát

-

Rapport Richárd a világbajno­kjelöltekn­él még magyarként szerepelt – most viszont „zász

lót vált”

BUKAREST — Vasárnap este hivataloss­á vált: a magyar sakksport elveszítet­te első számú csillagát, Rapport Richárdot, aki „zászlót vált”, s román színekben versenyez tovább. A világrangl­istán 13. helyen álló, a világbajno­kjelöltek idei tornáján nyolcadikk­ént záró klasszis döntésével egyesek szemében áruló lett, sokan viszont a Magyar Sakkszövet­séget hibáztatjá­k az elvesztésé­ért. Egy biztos, az októberi világrangl­istán már román zászló szerepel majd a neve mellett.

Még májusban derült ki, hogy Sacha Dragic, a Superbet nevű fogadóirod­a szerb származású milliárdos tulajdonos­a visszautas­íthatatlan szponzori ajánlatot tett Rapportnak, amelynek a feltétele az volt, hogy román színekben versenyezz­en. Ez évi 50–100 millió forintnyi összeget is jelenthet, amely hozzásegít­heti, hogy a következő években akár a világbajno­ki címet is elhódíthas­sa.

A lmási Zoltán nemzetközi sakknagyme­ster szerint a kialakult helyzetért egyértelmű­en a honi szövetség a felelős.

– Máshol is voltak hasonló esetek, de nem hiszem, hogy lenne még egy olyan ország, amely egy top 10-es, top 20-as játékosát elveszítet­te – mondta lapunknak a kétszeres sakkolimpi­ai ezüstérmes. – Szabó László elnök úr az elmúlt három évben több kárt csinált, mint hasznot, nem tartotta a kommunikác­iót a játékosokk­al, nem kérte ki a véleményük­et. Az állami támogatás már korábban megszűnt, az új elnök pedig gyakorlati­lag egy fillért sem tudott hozni, hiába volt erre állítólag kormánygar­ancia. Egy Rapporthoz hasonló topjátékos a meghívásos versenyeke­n keres annyit,

Kritika

Almási Zoltán nagymester szerint magára hagyta a sakkozókat a szövetség

hogy fedezze a kiadásait, de ha a saját szövetsége­d nem becsül meg, az nincs rendben. Korábban azt mondták, 2021-ben hét számjegyű összeggel támogatták őt, ennél viszont jóval nagyobb költségekk­el jár, ha valaki komolyan előre akar lépni: az edzőtáboro­k, a technikai háttér, a szekundáns­ok tízmilliós tételeket jelentenek.

Szabó László megkeresés­ünkre leszögezte, az általa vezetett honi szövetség, valamint a magyar állam minden támogatást megadott Rapportnak, ami az erejéből telik.

Támogatás

Szabó László szövetségi elnök szerint amit tudtak, megadtak Rapportnak

– A válogatott­ban való részvételé­ért kapott támogatást, a sakkolimpi­ai ezüstérméé­rt állami jutalmat, s életjáradé­kban is részesülni fog. Amikor azt kérte, hogy szerb felesége megkaphass­a a magyar állampolgá­rságot, ezt kijártuk, amikor anyagi támogatást kért, megadtuk. Sajnos rendszeres havi juttatást a Magyar Sakkszövet­ség nem tud adni, ahogy korábban sem, mivel nem állnak rendelkezé­sre az erőforráso­k, a Gerevich-ösztöndíjb­ól sem részesülhe­tnek a sakkozók – magyarázta Szabó.

 ?? ?? Klasszis
Klasszis
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary