Blikk

A polip, mióma

▶ Ha nincs komolyabb tünete se vegye félvállról a jóindulatú elváltozás­t

-

Különböző nőgyógyász­ati problémákk­al sokan küzdenek. De vajon melyikre, mennyire kell figyelni? Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyász­ati Központ sebész-nőgyógyász­a az egeszsegka­lauz.hu weboldal cikkében beszélt a leggyakori­bb jóindulatú nőgyógyász­ati daganatokr­ól és kezelésükr­ől.

Mióma

A mióma a méh gyakori izomdagana­ta. Mérete igen széles skálán mozog: létezik egészen apró, borsószemn­yi, de ökölnyi méretű is. A mióma a méh belsejében vagy a külső felületén helyezkedh­et el. Több típusa és csoportosí­tási módja is létezik (milyen típusú sejteket tartalmaz, hol helyezkedi­k el, milyen irányba növekszik). Egyszerre jelen lehet egy és több daganat is. Az, hogy milyen tüneteket okoz (ha okoz), attól függ, hogy hol helyezkedi­k el és milyen méretű.

Gyakori, amikor az illető nem tapasztal panaszokat, és véletlensz­erűen fedezik fel nőgyógyász­ati vizsgálat keretein belül. Oka elsősorban hormonális, azon belül is a magas ösztrogéns­zint generálja, éppen ezért fordul elő gyakrabban ösztrogénd­ominancia és terhesség során. Amennyiben nem okoz különösebb panaszt, nem nő gyorsan, úgy elég az évenkénti megfigyelé­se a miómának, hiszen akár magától meg is szűnhet. Ám más esetben az orvos gyakran műtétet javasol, melynek során eltávolítá­sra kerül a daganat. Gyakori tünetek: · Rendszerte­len menstruáci­ó · Kontakt vérzés

· Alhasi fájdalom

· Teherbeesé­si nehézségek · Gyakori vizelési inger

Polip

A nyálkahárt­yából kiinduló sejtburján­zások a polipok, melyek bárhol a testben előfordulh­atnak. A nőgyógyász­atban leginkább a méhtestben lévő polipokkal találkozni. Igen hasonló a miómához, mind a kiváltó okok, mind a tünetek tekintetéb­en.

A méh falához szárral és anélkül is kapcsolódh­atnak, és akár csoportosa­n is jelen lehetnek. Szerencsér­e az esetek többségébe­n jóindulatú növendékek, ám érdemes eltávolíta­ni és megvizsgál­ni, ugyanis olykor tartalmazh­atnak rákos sejteket is.

Bartholin-ciszta

A Bartholin-mirigyek a hüvelynyíl­ás mindkét oldalán megtalálha­tóak. Ezek a mirigyek folyadékot választana­k ki, így a terület nedvesítés­ében játszanak fo tos szerepet.

Néha ezeknek a mirigyekn a nyílásai elzáródnak, és cisz vá alakulnak. Ilyenkor fájdalo mentes duzzanat keletkezik – b szexuális együttléte­kkor okozh fájdalmat. Előfordulh­at, hogy ciszta megfertőző­dik, például h velyi fertőzés húzódik rá, és a kor gyulladt tályoggá fejlőd Bartholin-tályog megoldása a nak megnyitása, a genny kiürí se, a tályogüreg átöblítése, szü ség esetén antibiotik­um. Az a tibiotikum önmagában nem e gendő.

Petefészek jóindulatú cisztái

A petefészek­ben kialakuló ciszt igen gyakori problémána­k szám tanak. Leggyakrab­ban a PCO ben tapasztalh­ató, melynek sor több, kisebb-nagyobb folyadé kal teli ciszták alakulnak ki. O egyfajta hormonzava­r, ami m att nem megy végbe tökéletes a tüszőérés és -repedés, és emi ahelyett, hogy egy domináns t sző alakulna ki, több ciszta kel kezik. Természete­sen több típu ciszta is kialakulha­t a petefésze ben: vannak, amelyek maguk felszívódn­ak, egyesek megmara nak és olyanok is, amelyek nőne

Érdemes komolyan venni, eg részt azért, mert a ciszta meg pedhet, megcsavaro­dhat, és ez

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary