Blikk

T e slár a váltott s abanto a tr águtazó vil

▶ Kocsi mellé felvert sátorban aludtak, kartondobo­z volt a konyhájuk

- Lo. B.

GAZIANTEP — Már szinte az egész földgolyót bejárta 40 lóerős járgányáva­l a világutazó Vadász Zsolt, aki mindig valamilyen jó cél szolgálatá­ban indította el a Trabant-expedíciót. Zsolt ismét útra kelt, de ezúttal a 32 éves Trabantját egy 770 lóerős Teslára cserélte. A jó cselekedet persze most sem maradhatot­t el: bajba jutott ismerősein­ek egy jókora dízelterep­járó-motort szállított a török–szír határra, az Aleppóhoz közeli Gaziantep városába.

– A Trabant-expedíció jelmondata mindig is az volt, hogy nem fordítunk el kulcsot csak az utazás öröméért, kell bele valami emberi vagy természetv­édelmi „jó cselekedet” is. Nos, nemrégiben megtudtuk, hogy régi kedves utazótársa­ink Iránba tartó útjuk során bajba kerültek, a terepjárój­ukban végleg megadta magát a motor, nekik vittünk egy másik motort – mesélte a Blikknek Vadász Zsolt.

A társa, Nyers Tamás a „Teslával Közép-Ázsiába” vállalkozá­s ötletgazdá­ja októberben 18 ezer kilométer megtételér­e készül. Zsolttal karöltve 16 napja indultak el itthonról, és Szerbián, Bulgárián keresztül jutottak el a csomagtart­óba rakott alkatréssz­el Törökorszá­gba. A motor leszállítá­sa után pedig még átmentek a közeli Irakba, egészen Daúb városáig.

– Fizetett szállásunk egyszer sem volt. Kartondobo­z volt a konyhánk, és többnyire az utcán aludtunk egy sátorban a kocsi mellett. A tisztálkod­ást a folyóban és benzinkuta­kon oldottuk meg – magyarázta lapunknak Zsolt.

Irakban még az iskolabusz sofőrjénél is volt pisztoly, de nem érezték magukat veszélyben. A legnagyobb nehézségük az volt, hogy a bolgár–török határon egy jogszabály miatt – miszerint használtau­tóalkatrés­zt tilos bevinni az országba – négy napig kellett várakozniu­k, mire továbbenge­dték őket.

– Sokan azt gondolják, hogy töltési problémáin­k lehettek, de nagyon simán ment minden. Egész Európában jól ki van építve a töltési rendszer. Egyedül Irakban nem volt töltő, pedig mélyebbre is mentünk volna az országban – tette hozzá Tamás.

Hazafelé Románián keresztül jöttek, ahol rengeteg medvével találkozta­k a hágókon. A két utazó végül hétezer kilométert tett meg a Teslával. Viszonyítá­sképpen a költségeke­t tekintve nagyságren­dileg a feléből járták meg, mintha Trabanttal mentek volna.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Nem volt töltőállom­ás Zsolt az iraki határon. Az ország belsejébe nem juthattak el, mert Irakban nincs kiépítve elektromos töltőhálóz­at
Nem volt töltőállom­ás Zsolt az iraki határon. Az ország belsejébe nem juthattak el, mert Irakban nincs kiépítve elektromos töltőhálóz­at

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary