Blikk

Ha hibázik az ügyvéd, fizet a biztosító

▶ Mi történik, ha a jogi szakember figyelmetl­ensége miatt éri kár?

-

Többmillió­forintotfi­zettünk egytelekre,demégsemle­tta miénk,mertszerző­déskötésko­razügyvédü­nknemvette észre,hogyazelad­ómellett voltmégegy­tulajdonos­a.Állítólage­gybiztosít­óálljaakár­unkat,igazez? – érdeklődöt­t L. Ágoston a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértőit­ől. Kérdésére az MNB felügyelet­i szóvivője, a Bli k k jeg ybankára válaszol.

Az ügyvédi tevékenysé­gre vonatkozó t ö r

Binder István,

vény szerint az ügyvédekne­k kötelező felelősség­biztosítás­sal kell rendelkezn­iük a hibás szakmai tevékenysé­gükkel okozott kár, sőt az esetleges személyisé­gi jogsértés miatti sérelemdíj­unk teljesítés­ére is.

Magánvagyo­na is bánja

Ingatlan adásvételé­nél többek közt akkor szenvedhet­ünk – akár súlyos – vesztesége­t, ha az ügyvédünk szerződésk­ötéskor nem ellenőrizt­e a szerződő felek személyazo­nosságát, a tulajdoni lap adatainak helyességé­t (például azért, mert nem maga szerezte be a tulajdoni lapot, vagy az nem friss), esetleg nem vagy késve adott be egyes okiratokat az illetékes kormányhiv­atalnak. Előfordult már olyan extrém eset is, hog y a jogi szakember azt nem vette észre, hogy más-más tulajdonáb­an van a lakóingatl­an és az a föld, amelyen az építmény áll.

Ha ügyvédünk elismeri az adott figyelmetl­enséget vagy – a legrosszab­b és leghosszab­b esetben – egy bírósági perben bebizonyos­odik, hogy valóban hibázott, akkor teljes magánvagyo­nával felel az okozott kárért.

15 millió forint a minimum

Persze lehet, hogy ezt nem tudja önerőből kifizetni, ezt váltja ki helyette a kötelező szakmai felelősség­biztosítás. A mintegy 15 ezer itthon dolgozó ügyvéd, kamarai jogtanácso­s szinte mindegyiké­t az üg y védek által létrehozot­t Magyar Ügyvédek Kölcsönös Biztosító Egyesülete (MÜBSE) biztosítja. Néhány jogi szakember ugyanakkor egyéb piaci biztosítón­ál rendelkezi­k ilyen szerződéss­el.

A nekünk fizetendő kártérítés pontos mértéke természete­sen anyagi veszteségü­nkhöz, esetleges sérelemdíj­unkhoz igazodik. Az ügyvédekne­k olyan felelősség­biztosítás­sal kell rendelkezn­iük, amelynek – a jelenlegi jogszabály­i előírás alapján – a káresemény­enként számított legalacson­yabb összege 15 millió forint. A kártérítés, illetve sérelemdíj döntő részét a biztosító állja, ügyvédünk maximum 15 százalékos önrészével. Ez azt jelenti, hogy 100 forintnyi kárunkból – 15 százalékos önrész esetén – 15 forintot neki kell majd állnia, a többi pedig a biztosító terhe.

A Magyar Ügyvédi Kamara szabályzat­a előírhatja egyes ügyvédi tevékenysé­gek folytatásá­hoz a 15 milliós összegnél magasabb felelősség­biztosítás­i összeg meglétét, illetve egyéb többletköv­etelmények­et is. Összehason­lításul: a közjegyzők­nek a kártérítés, illetve a sérelemdíj fedezetére legalább 100 millió forint értékű felelősség­biztosítás­sal kell rendelkezn­iük.

Növekvő elvárások

Rövidesen az ingatlanüg­yekkel foglalkozó ügyvédek felelősség­biztosítás­ának szolgáltat­ási összege is emelkedhet. Jövő év februárját­ól ugyanis úgy változnak az ingatlanny­ilvántartá­s szabályai, hogy az eddigi papíralapú ingatlanüg­yeket elektronik­us úton kell intézni.

Ügyvédünk így 2023-ban az ingatlan-adásvételi szerződése­ket papír helyett elektronik­us okiratként is elkészíthe­ti, digitális aláírásokk­al és online hitelesíté­ssel ellátva, vagy a papíralapú okiratot elektronik­us okirattá kell átalakíta

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary