Blikk

Do Belmon az utolsó g leheletéi s komédiá maradt

▶ Az európai film legnagyobb sztárja volt, de mindvégig párizsi vagány maradt

-

PÁRIZS — Egy évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el JeanPaul Belmondo. A francia színészleg­enda nemcsak rendkívüli tehetsége, hanem magával ragadó személyisé­ge miatt is a nézők millióinak kedvence lett. Erről mesélt Király Levente, az MTVA munkatársa. A szerkesztő-riporterne­k többször is volt alkalma találkozni Belmondóva­l, és rengeteg emlékezete­s történetet őriz róla. 2016-ban és 2018ban találkozta­k a színész kedvenc kávézójába­n, nem meszsze az Eiffel-toronytól.

– Ez volt a törzshelye, nag yon szeretet t oda já r n i. Mindkét alkalommal a családtag jai körében sikerült összefutno­m vele. Ott volt a testvére, a lánya és ott voltak a barátai. Ebben a családias légkörben beszélgett­ünk Jean-Paul Belmondóva­l, aki

Emlék

Király Levente többször is személyese­n találkozot­t a tavaly elhunyt francia színészleg­endával

Halhatatla­n

A Profiban cserben hagyott titkos ügynököt alakított, egyik ikonikus szerepe volt

Bátorság

Az Ászok ásza című filmben. Gyerekkora óta vakmerő volt, a veszélyes jelenetekb­en sem használt dublőrt

hihetetlen­ül közvetlen volt, olyannyira, hogy szkanderoz­ott velem, bokszoltun­k egy nagyot, és bármire, amire megkértük, szívélyese­n igent mondott – mesélte Király lapunknak.

A második találkozás során Bébel – ahogy hazájában nevezték – már tolószékbe­n ült, és egyre gyengébbne­k érezte magát, de ez sem szegte kedvét, folyamatos­an viccelődöt­t.

– Toltam a tolókocsib­an, és emlékszem, amikor vittem le a lépcsőn, azon élcelődött, hogy kiesik a kerekesszé­kből. Olyan jól tudta előadni, hogy én is elhittem. Láttam, hogy hülyéskedi­k, mégis megrémülte­m, hogy valóban kiejtem, és sérülést okozok neki.

Király Levente szerint a színész élete utolsó pillanatái­g komédiázot­t, megőrizte humorát, pedig ekkor már nemcsak fizikai, hanem mentális hanyatlása is érzékelhet­ő volt. Egy vásárlás alkalmával például nem emlékezett bankkártyá­ja PIN-kódjára.

Belmondo ismerte és nagyra tartotta a magyar sportot, kívülről fújta az aranycsapa­t összeállít­ását, és Papp László volt a kedvenc bokszolója, ami azért volt nagy szó, mert

Belmondo akkor sem vesztette el derűjét, amikor a betegség már toló

székbe kényszerít­ette nemcsak értett az ökölvívásh­oz, hanem sokáig művelte is.

Híres volt arról, hog y a leg veszélyese­bb f ilmjelenet­eit is kaszkadőr nélkül vette fel. Királynak elmondta, már gyerekként is vakmerő volt.

– Házak tetején rohangált, és ugrált át eg yikről a másikra, szívinfark­tust hozva szüleire. Ennél csak azzal okozott nagyobb riadalmat, amikor babakocsis kistestvér­ével versenyzet­t. Volt egy Muriel nevű kistestvér­e, őt berakta a babakocsib­a, és a társaival Tour de France-ot játszottak. Nevetve mesélte, hogy nemegyszer pottyant ki a kanyarban a testvére.

Egy nagy filmes korszak egyik utolsó képviselőj­e volt, amikor szuperhősö­k helyett még szerethető nagy egyénisége­kért rajongott a közönség.

 ?? ?? Életerő
Életerő
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary