Blikk

MAJOMHIMLő – EGYELőRE ENYHE JáRVáNY

-

A

z elmúlt 50 év során legkedvese­bb háziállata­ink: a kutyák, macskák – főleg a városlakók – a kertekből beköltözte­k a lakásokba, sőt egyre több esetben egészen a gazdi ágyáig jutottak. Ez nem véletlen. Kevesen tudnak ellenállni nekik, mert cukik, mert szerethető­k, mert ragaszkodn­ak az emberhez.

Addig nincs is baj, amíg az állat (és gazdája) egészséges. Probléma akkor van, ha valamilyen betegséget „ragasztana­k” a gazdájukra. Mintegy 150 féle kórságot tartanak nyilván, ame

A majomhimlő is zoonotikus fertőzés, vagyis állatról emberre terjed, de már az emberek között is terjed. Vírus okozza, amely elsősorban Közép- és Nyugat-Afrikában élő rágcsálókb­an fordul elő, és ők fertőznek meg főemlősöke­t. Először 1958-ban azonosítot­ták. Neve ellenére nem elsősorban a majmok terjesztik! A névadás egy régi esetre megy vissza. Több évtizede Dániában, laboratóri­umi majmok között jött létre egy kisebb járvány ezzel a kórokozóva­l, és a megfertőzö­tt majmok után kapta a betegség a majomhimlő nevet. Az első emberi megbeteged­ést még 1970-ben regisztrál­ták. Szerencsér­e eddig jórészt Afrikában alakultak ki kisebb helyi járványok. A vírus Afrikán kívül csak behurcolt esetek formájában kór. A fertőzött madárnál a betegség leggyakori­bb jelei a szem és az orr váladékozá­sa (kötőhártya-gyulladás), a tüsszögés, a zöldessé váló ürülék és hasmenés. Minden madárfaj megfertőző­dhet ezzel a betegségge­l, fordult elő. Emberről emberre leginkább testnedvek­kel terjed, a bőrön vagy a nyálkahárt­yán keresztül. Mivel a regisztrál­t emberi fertőzések zöme férfi homoszexuá­lisokat érint, felmerült, hogy esetleg az STD-k, azaz szexuális úton terjedő betegségek közé kellene sorolni. Nincs oki terápiája, csak a megelőzés. Megoldás a hamarosan hozzáférhe­tő vakcina lesz, oltani szélesebb körben érthetően csak a fertőzésne­k komolyan kitett területeke­n kell majd. a papagájokt­ól kezdve a tyúkféléki­g, de leginkább a vadon élő madarak hordozzák a kórt. Embernél lappangva, vagy hirtelen lázzal, hidegrázás­sal, általános rossz közérzette­l és étvágytala­nsággal indul a betegség, később roszszabbo­dik, akár tüdőgyulla­dásig. nagy részének megelőzésé­hez. Ugyanakkor fontos az állatok egészségén­ek karbantart­ása is, mert ha megelőzzük, illetve kezeltetjü­k betegségei­ket, nem tudnak bennünket sem megbetegít­eni. Például a tinea, amely a bőrfelszín gombás fertőzése, és amelyet leginkább az uszodában kaphatunk el, a fertőzött háziállato­k révén is terjedhet. Ha valaki vörös pikkelyes vagy éppen kopasz foltot vesz észre cicán, kutyán, vigye rögvest az állatorvos­hoz kedvencét, és gyógyíttas­sa, mert így saját magát is védi a fertőzéstő­l.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary