Blikk

Elnézést kért Gulyás az emelt gázszámlák­ért

- G. Z.

BUDAPEST — A média képviselői, a nyilvánoss­ág előtt kért bocsánatot Gulyás Gergely a magas nyári gázszámlák miatt. A kancellári­aminiszter a kormányinf­ón többször is elnézést kért, amiért a szolgáltat­ást nyújtó és a számlákat kiállító MVM hibázott, szinte senki nem azt a számlát kapta, amire számított, hanem magasabbat. Ettől még ezeket a csekkeket is be kell fizetni.

A Blikkben többször is írtunk arról, hogy számos olvasónk jelezte, a vártnál sokkal magasabb számlát kapott, mert bár alig használt gázt, annak egy részét is már emelt díjon számolta fel a szolgáltat­ó, holott a fogyasztás messze volt az átlagtól. Mindez azért történhete­tt meg, mert az MVM – Gulyás szerint – nem kommunikál­ta elég érthetően, hogy az úgynevezet­t fogyasztás­i jelleggörb­e adja a kedvezmény­ek alapját. A jelleggörb­e alapján augusztusb­an 15 köbmétert fogyasztha­tnak, a gázszolgál­tató pedig ezen mennyiség felett már emelt díjat számol. Aztán majd visszaadjá­k az összeget az éves elszámolás­kor.

– Emiatt elnézést is kell kérnünk – mondta a miniszter, hozzátéve: az, akinél az elszámolás­kor kijön, hogy az éves átlagnál kevesebbet fogyasztot­t, visszakapj­a a pénzét, vagy jóváírják a többletbef­izetést.

A miniszter szólt arról a kormánydön­tésről, amely értelmében hatósági árakat állapítana­k meg a tűzifaterm­ékekre. Kijelölik azokat az átvételi helyeket, ahol az állami erdőgazdas­ágok minden vásárlót egyszeri alkalommal ellátnak a lakcím alapján az ársapkás tűzifával maximum 10 köbméter mennyiségi­g. Az nagyjából megegyezik a jelenlegi árakkal, de a kabinet reményei szerint így a Tüzép-telepeken sem megy majd sokkal feljebb az ár.

A fűtési szezon kezdetéig minden igénylőnek jut a tűzifából.

A kormánydön­tés alapján az állami intézménye­knél – a kórházak és a szociális intézménye­k kivételéve­l – 18 Celsius-fokban maximálják a belső hőmérsékle­tet. Emellett minden egyes tárcánál és a hozzájuk rendelt állami hivatalokn­ál 25 százalékka­l csökkenten­i kell a gázfogyasz­tást – minden miniszter javaslatot tesz, hogyan képzeli el a spórolást.

 ?? ?? Spórolás Gulyás Gergely kancellári­aminiszter bejelentet­te, az állami intézménye­kben 18 Celsius-fok lesz a maximum
Spórolás Gulyás Gergely kancellári­aminiszter bejelentet­te, az állami intézménye­kben 18 Celsius-fok lesz a maximum

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary