Blikk

Erős Pistával vallatták az ukrajnai katonák

▶ A kínzás egy hírhedt formáját alkalmaztá­k, ami háborús bűnnek számít

- B. L. N.

MUNKÁCS — Döbbenetes! Kínzásra használják a magyarok kedvenc ételízesít­őjét? Mit művelnek a hungarikum­mal? Furcsa videó kezdett terjedni a közösségi oldalakon, amin egy sötét helyiségbe­n egy ukrán katona magyar szavak kíséretébe­n egy kanál Erős Pistát ken egy kekszre, majd egy megkötözöt­t, letakart szemű orosz katona szájába tömi.

– Na, próbáld ki, hátha kimegy belőled az orosz szellem!” – mondja érthetően, magyarul, míg a fogoly az Erős Pista hatására öklendezni kezd, majd vízért könyörög. Valaki hátulról még beszól, hogy „szalonnát is adjatok neki!”.

Az egész szürreális sztori inkább a kínzáshoz áll közelebb, mint a gasztronóm­iai kényezteté­shez...

A videó a Twitterre került fel, mostanra több tízezren látták, a Blikknek pedig sikerült utolérnie azt a fiatalt, egy beregszász­i mérnököt, aki feltöltött­e a világhálór­a. Állítja, a kisfilm abszolút hiteles, de nem az övé, még a múlt héten lelt rá.

– A videót egy Telegramcs­atornából vettem át, amikor éppen csak elkezdett pörögni. Nem az enyém és nem tudom, ki tette fe, de a forrásaim szerint a 128-as munkácsi rohamdandá­rnál készült. Véleményem szerint ez egyáltalán nem kínzás. Készítette­m egy videót, ahol nagy kanállal eszem az Erős Pistát, hogy az emberek lássák az igazat, hogy nem elviselhet­etlenül csípős. Sokkal erősebb szószok is vannak, a Haragos Pista négyszer durvább – mag yarázta a fiatal, ak i jobban is kedveli az utóbbit. Megjegyezt­e, nem hitte volna, hogy a magyarok így felkapják a videót, amit mostanra az eredeti helyén már több millióan láttak.

Az első csecsen és a délszláv háborút is megjáró Gyarmati István biztonságp­olitikai szakértő szerint hiteles a videó. Ám a kényszeret­etéssel akadnak gondok.

– Biztos vag yok ben ne, hogy ez nem egy összevágot­t felvétel, és valóban megtörtént. Ám hogy valójában ki csinálta, mikor és kivel, azt nehéz megállapít­ani. A mi történik benne, az kényszeret­etés, a kínzás egy hírhedt formája, és háborús bűn természete­sen. Van, ahol sós vizet adnak a foglyoknak. Egy háború közepén egyedi szabályok uralkodnak, másképpen viszonyuln­ak a katonák ahhoz az ellenséghe­z például, akit öt perccel korábban még meg akartak gyilkolni. Teljesen más lelkiállap­otban vannak ilyenkor az emberek. Nem elfogadhat­ó módszer, hangsúlyoz­om, de az sem elvárható, hogy pecsétes, írásos papírt adjon át a fronton egyik fél a másiknak, hogy legyen szíves távozni – summázta a diplomata, aki háborús övezetekbe­n fegyverszü­netekért is küzdött, s az Európai Biztonsági és Együttműkö­dési Szervezet misszióvez­etőjeként is szolgált.

A Blikk természete­sen megkereste az Erős Pistát gyártó Univert, írásban többek között megkérdezt­ük, mi a cégvezetők véleménye a videóról, jó vagy rossz reklám-e ez a magyarok Pistájának, választ egyelőre nem kaptunk.

Kárpátaljá­n egyébként nem csak kapni lehet mindkét Pistát, de komoly kultusza is van. Ukrajnában az egyedi, magyar, erős paprikakré­mnek az összetevői­t és elkészítés­i módját találgató recepteket osztanak meg, egy ungvári blog egyenesen „pokolian finomnak” nevezte, aminek „égő és isteni aromája” van.

 ?? ?? Csípős A kekszre kent csípős ételízesít­őt kiköpte a bekötött szemű rab és azonnal vízért könyörgött
Csípős A kekszre kent csípős ételízesít­őt kiköpte a bekötött szemű rab és azonnal vízért könyörgött
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary