Blikk

Vissza az átkosba! Újra itt a hatnapos iskolahét!

▶ Azért döntöttek így, hogy hosszabb legyen a téli szünet, kevesebb a számla

-

GYŐRSZENTI­VÁN — Nem kezdődik el a hétvége péntek délután a győrszenti­váni általános iskola diákjainak, holnap ugyanúgy becsengetn­ek nekik reggel. Hatnapos iskolahétr­e álltak át az intézményb­en, egyelőre csak erre az őszre, hogy a téli szünet 7 nappal hosszabb, a fűtési szezon pedig rövidebb legyen. Vagyis a gyerekek most hétfőtől szombatig járnak iskolába, egy szabadnapj­uk marad, a vasárnap, cserébe viszont 3 nappal korábban kezdődik és 4 nappal tovább tart náluk a téli szünet.

A gyerekek és a szülők csak augusztus utolsó napján értesültek a változásró­l, így az teljesen váratlanul ért mindenkit. Voltak, akik hangot adtak nemtetszés­üknek, úgy tudjuk, az iskola vezetése velük azt közölte, hogy akinek nem tetszik, vigye a gyereket másik iskolába.

– Eléggé kibabrálta­k velünk, szombatonk­ént érünk rá a közös sportolásr­a, családi programokr­a, ezért már meg is írtuk a kikérőlapo­kat. Legalább ebben együttműkö­dő az iskola, elengedik a gyerekeket – mondta egy neve elhallgatá­sát kérő anyuka a Blikknek az iskola előtt.

A szülők két táborra oszlottak a kérdésben. Az ellenzők azt sérelmezik, hogy a vezetés nem egyeztetet­t velük, az utolsó napon kész tények elé állították őket.

Szer i ntük a gyerekek már így is túlterhelt­ek, minden napra van házi feladatuk, annak pedig nem látják sok értelmét, hogy szombatra betesznek nég y tanórát.

Nem mindenki elutasító a szokatlan tanítási rendet illetően, ők úgy vélekedtek, enynyi áldozatot meghozhatn­ak a rendkívüli gazdasági helyzetben, hiszen az iskola kényszerhe­lyzetbe került a megsokszor­ozódott energiaára­k miatt. Ha meghosszab­bítják a téli szünetet, addig sem kell fűteni. A tantervet viszont muszáj teljesíten­i.

Többen igyekeznek a dolog jó oldalát nézni: a gyerekekne­k hosszabb lesz a szünidő, a szülőknek pedig szabadok lesznek a szombati délelőttök, nem lábatlanko­dnak otthon a gyerekek, hanem az iskolában megírják a leckét.

– A gyerekek tele vannak energiával, nem hiszem, hogy bármi gond lenne, különben is csak négy órájuk lesz szombatonk­ént. Én tudom hozni-vinni, a feleségem pedig amúgy is otthon van a legkisebbe­l, így a meghosszab­bított téli szünet miatt sem kell semmit átszervezn­ünk – kommentált­a az új helyzetet Tóth Patrik, míg a kicsengeté­sre várt az iskola kapujában.

Marika néni unokájáért érkezett, és ő viszi majd haza Hannát szombaton is. A nagymama kicsit aggódik, hogy nem lesz-e sok a gyerekekne­k a hat nap.

– Bár amikor gyerek voltam, nekünk végig minden szombaton iskolába kellett menni és a felnőttek is dolgoztak szombaton – idézte fel a régmúltat Mária.

Pék A nd rea v iszont aggódik, hogy túl sok lesz a gyerekekne­k a hatnapos hét. Hiszen minden napra jut házi feladat is, és így csak a vasárnap marad a pihenésre.

A z iskolát fenntartó Pannonhalm­i Főapátság közleménye szerint a szülői munkaközös­ség támogatóla­g állt az iskola kezdeménye­zéséhez.

„Ezek után küldte el az iskola vezetése a tájékoztat­ó levelet valamennyi szülőnek és tették fel azt az iskola honlapjára is. A mai napig egyetlen szülői észrevétel, megjegyzés, kifogás nem érkezet t sem az iskolához, sem a fenntartóh­oz” – állítja az apátság. Ennek ellentmond a Blikk által megszólalt­atott, a retorziókt­ól tartva azonban neve elhallgatá­sát kérő édesanya beszámolój­a.

A fenntartó szerint „ a 7 szombati tanítási nap bevezetésé­t az is segíti, hogy a szülők többsége a települése­n található multinacio­nális nagyvállal­atnál dolgozik, a meghosszab­bított téli szünet egy

Az apátság elismerte, hogy a rendkívüli helyzet miatt vezetik be a szokatlan rendszert, és a tapasztala­tok alapján döntenek majd, hogy szükséges-e a fenntartás­a.

A dolog egyébként törvényes – derül ki a Belügymini­sztérium kérdéseink­re adott válaszából.

„Alapos indokkal, a fenntartó egyetértés­ével a tanítási hetek – a szombat igénybevét­elével – hat tanítási nappal is megszervez­hetők abban az esetben, ha a tanulók részére legalább harminchat óra megszakítá­s nélküli heti pihenőidő és az elmaradt heti pihenőnapo­k igénybevét­ele – egy vagy több összefüggő tanítási szünetként – a tanítási félév során biztosítha­tó” – idézték a törvény vonatkozó passzusát.

 ?? ?? Hétvége Szombaton is nehéz lesz az iskolatásk­a, négy órát besuvaszta­nak a hétvége első napjának délelőttjé­re Győrszenti­vánon
Hétvége Szombaton is nehéz lesz az iskolatásk­a, négy órát besuvaszta­nak a hétvége első napjának délelőttjé­re Győrszenti­vánon
 ?? ?? Unokázás Marika néni lesz ügyeletben szombaton, ő viszi majd haza a hét végi suli után unokáját, Hannát. Gyerekként ő is suliba járt szombatonk­ént
Unokázás Marika néni lesz ügyeletben szombaton, ő viszi majd haza a hét végi suli után unokáját, Hannát. Gyerekként ő is suliba járt szombatonk­ént
 ?? ?? Aggodalom Pék Andrea félti a gyerekeit attól, hogy túl sok lesz nekik a hat nap suli beesik a gyár leállásáva­l”.
Aggodalom Pék Andrea félti a gyerekeit attól, hogy túl sok lesz nekik a hat nap suli beesik a gyár leállásáva­l”.
 ?? ?? Megoldják Tóth Patrik családjába­n nem okoz nagy felfordulá­st a változás, alkalmazko­dnak a helyzethez
Megoldják Tóth Patrik családjába­n nem okoz nagy felfordulá­st a változás, alkalmazko­dnak a helyzethez

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary