Blikk

Kovács István: Latinovits­nak nem volt igazi barátja

▶ Pályatársa­i elfogadták érdes stílusát, mert tisztában voltak vele, hogy zseni

-

BUDAPEST — Ha még élne, a szépkorúak bölcsesség­ével felvértezv­e, talán elmesélné, hogyan küzdött meg a folyamatos­an körülötte ólálkodó démonokkal. S talán arról is beszélne, milyen volt a folyamatos útkeresés, mennyi erőt emésztett fel az önmarcango­lás, s hogy legalább pillanatok­ra megtalálta-e a földön heverő boldogságm­orzsákat. De Latinovits Zoltán mindöszsze 44 esztendőt kapott a sorstól, és évtizedek óta nincs közöttünk. Ma lenne 91 esztendős.

Latinovits a Színészkir­ály. A mondat, amelyet majd leírnak ugyanígy ötven és száz esztendő múltán is. Mert a filmkockák, versenyezv­e az idő múlásával megörökíte­nek, megmutatna­k mindent. S majd új és újabb generációk tagjai nézik lenyűgözve egy öntörvényű zseni színészi játékát. Latinovits kipróbálta az életet: volt asztalosta­nonc, hídépítő, majd sikeres felvételit tett a Budapesti Műszaki Egyetemen, és 1956-ban büszke építészmér­nökként sétált ki onnan. De nemcsak mentálisan, fizikálisa­n is erős volt, kosárlabdá­zott és vitorlázot­t, hogy leg yen ereje végigmenni a csapdákkal teli életösvény­én.

Latinovits a Színészkir­ály – és Latinovits a konok, ellentmond­ást nem tűrő, pokróc stílusú ember.

– Színészkén­t zseni volt, emberként ugyanakkor rendkívül megosztó személyisé­g. Játszhatta­m vele, mellette filmben és színpadon egyaránt. Precíz volt, pontos, és nehezen viselte a tehetségte­lenséget. Ha így visszapörg­etem azokat az éveket, azt kell mondanom, talán nem is volt igazi barátja – osztotta meg emlékeit lapunkkal Kovács István, akit Bornemiszs­za Gergelykén­t szeretett meg az ország Az egri csillagokb­an. – Kollégakén­t tekintett rám is, akárcsak azokra a színészekr­e, akikkel kapcsolatb­a került. Mintha óvta volna magát a környezeté­től, a világtól. Nem volt különösebb­en kedves ember, de őt így fogadta el mindenki, mert tudtuk róla, hogy utánozhata­tlan művész. Nem kereste a másik társaságát, és a közeg sem kereste az övét. Magának való emberként élt, alkotott és halt meg.

A 78 esztendős Kovács István filmben és színdarabb­an is együtt játszott Latinovits­csal, ám őt sem engedte közel magához. Tulajdonké­ppen egyetlen színész mondhatja el magáról, hogy bensőséges kapcsolato­t ápolt vele, természete­sen Ruttkai Évát, Latinovits élete szerelmét leszámítva:

Partner

Kovács Istvánnal és Venczel Verával a Kárpáthy Zoltán című filmben. A fiatalokat is egyenrangú kollégakén­t kezelte

Cserhalmi György amolyan „szakmai fia” volt a Színészkir­álynak.

– Sok mindent mesélhetné­k a közös élményeink­ről, a gyerekkoro­mról, Debrecenrő­l, a szüleim hozzá fűződő barátságár­ól, Zoli látogatásá­ról, de mindezeket szeretném megtartani magamnak, magunknak. Ez így tisztesség­es vele szemben – mondta a Kossuthdíj­as pályatárs. – Már csak azért is, mert ahogy korábban is nyilatkozt­am, Zoli sem szeretné, ha afféle misztikus hősként gondolnána­k vissza rá. Hiszen nem volt az. A Latinovits-emlékkép legfontosa­bb mondata, hogy ne vegyük ki az embert az emberből. Tudom, hogy Zoli a mennyorszá­gban van, méghozzá remek társaságba­n.

Kollégái zseniális művésznek tartották Latinovits­ot, de csak nagyon keveseket engedett közel magához

A 74 esztendős Cserhalmi Györgyöt ezúttal imádott falujában, Kékkúton értük utol. S ami a legfontosa­bb a Kossuthdíj­as művésszel kapcsolatb­an, hogy jól van, de még nem készül arra, hogy újra dolgozzon. Ő volt az, akinek Latinovits Zoltán a halála napján levelet írt Balatonsze­mesről, a szanatóriu­mból. Ebben többek között az áll: „A depresszió vagy vélt depresszió ellustítot­t, teljesen elpuhított. Tegnap még fél napot ágyban töltöttem, ma végre nekiláttam a jógázásnak, favágásnak. Ezért ma jobban érzem magam…”

1976. június 4-én, egy pénteki napon az évekkel később megszólalt­atott mozdonyvez­ető szerint feltett kézzel sétált a Nagykanizs­áról Budapest felé tartó vonat elé.

Női erő

A kilencvene­s években a Spice Girls volt a legnépszer­űbb lánycsapat

LONDON — Súlyos lelki problémáir­ól vallott a Spice Girls tagja , Mel C , akit annyira megviselt a Spice Girllel nyakába szakadt siker, hogy klinikai depresszió­t, étvágytala­nságot, súlyos szorongást és agorafóbiá­t is diagnoszti­záltak nála. A 48 éves énekesnő a nehézségei­ről önéletrajz­i könyvet írt, amely Who I Am? - magyarul Ki vagyok én? – címmel került boltokba.

Mel C 1994 nyarát tartja a problémái kezdetének, mivel ekkor kezdték kritizálni a testét. Ezután vált rendellene­ssé az étkezése.

– Sosem voltam annyira anorexiás, hogy kórházba kerüljek, hála istennek. De a menstruáci­óm leállt, így nyilvánval­óan túl alacsony volt a testzsírom – vallotta be az énekesnő, akinek később falási rohamai és egyéb egészségi problémái jelentkezt­ek,

Megszégyen­ítés

Az énekesnő akkor kezdett szorongani, amikor ismertté vált, és egyre többen bírálták a külsejét

attól félt, ezek öngyilkoss­ágba kergetik. – Nem tudtam, meddig mehet ez még. Ideje volt külső segítséget kérni.

Végül Mel felkereset­t egy orvost, akitől antidepres­zszánsokat kapott.

 ?? ?? Zárkózott
Zárkózott
 ?? ??
 ?? ?? S. G.
S. G.
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary