Blikk

„81 éves koromra futballfil­ozófus lett belőlem”

▶ A válogatott és a Fradi sikere lenyűgözte, az Újpest fél keretét elküldené

-

BUDAPEST — Bár a futballtól távolabb került, az élete még mindig erről a csodás sportágról szól: 81. születésna­pját ünnepelte dr. Mezey György, a 80-as, 90-es évek hazai focijának meghatároz­ó alakja. Az eg ykori szövetségi kapitányt lenyűgözi, ami a válogatott­nál zajlik. A Fradi felemelked­ését is örömteline­k tartja, az újpestiek vergődése viszont megdöbbent­i.

▶ Szerdán volt a 81. születésna­pja, hogyan ünnepelt?

Mezey György: Most már egy jó ideje, húsz-harminc éve ez úgy zajlik nálunk, hogy a család összejön, a gyerekeimm­el, unokáimmal együtt ünneplünk. Nagyon kedves kis szokás lett ez, és meg is tartjuk, ameddig csak lehet.

▶ Nem szívesen emlegetjük a 6-0-kat, de biztos nézte a vasárnapi Újpest–Ferencváro­s mérkőzést...

Mezey: Néztem, persze! Követem az eseményeke­t, ami meccset tudok, megnézek a tévében is. A Fradi most nagyon jó passzban van, ami az Újpestről nem mondható el. Nem is tudom, mi zajlik most ott, de úgy tűnik, mintha a fél csapatot le kellene cserélni.

▶ Meglepte, hogy így kiemelkedi­k a mezőnyből a Fradi?

Mezey: Remek dolgok zajlanak ott, épp a napokban jártam a stadionjáb­an, minden szinten nagyon komoly munka folyik. Monumentál­is világ van most a Ferencváro­snál, stabilak, jól irányított­ak, és ezt a munkát el kell ismerni, klubhovata­rtozástól függetlenü­l.

▶ A csapat lapzárta után a török Trabzonspo­r ellen megkezdte szereplésé­t az Európa-ligában. A szerb Crvena zvezdával és a „francia” Monacóval egy csoportban nem lesz egyszerű dolga.

Mezey: Kemény négyes, de a Fradit már erre a szintre készítik fel évek óta. Ez a jelentős háttér meg is követeli, hogy továbblépj­en a csapat. Feljebb kell tenni a lécet, ne legyen elég már a csoportkör­ben szerepelni, aztán kiesni. Érett a klub arra, hogy nagyobb célokért küzdjön. Nem is elsősorban a mai keretre és szakmai vezetésre gondolok, hanem úgy általában, szintet kell lépnie! Mezey: Akár a Bajnokok Ligájában való szereplésr­e, akár a nemzetközi porondon a tavasz elérésére.

▶ Mire gondol? ▶ Kétszer irányított­a a válogatott­at, amelynek teljesítmé­nye régi sikereket idéz. Marco Rossi csapata a Nemzetek Ligája utolsó két mecscsét csoportels­őként várja.

Mezey: Tippelni sem mernék, az angolok elleni 4-0-s idegenbeli siker után jósolni sem lehet. De bármit el tudok képzelni, pozitív értelemben. Rossi nagyon precíz és alapos munkát végzett, amelynek az ered

Papírforma

Keller Ákos és társai hiába küzdöttek, nem tudtak rácáfolni a papírformá­ra, a házigazda németektől is

kikaptak ménye ez a nagyszerű fejlődés. Csak közben a remeklések­nek az az eredménye, hogy bizony szurkolóké­nt egyre éhesebb lesz az ember.

▶ A napokban jelen volt a Szepesi- és az Östreicher-díj átadásán. A hasonló meghívások­on kívül hogyan kapcsolódi­k a focihoz?

Mezey: Eljött az a kor, amikor drága sportágamr­a inkább már filozofiku­s bölcsesség­gel tekintek, mintsem gyakorlati okoskodáss­al. 81 éves koromra futballfil­ozófus lett belőlem, aki örömmel tekint vissza a nagyszerű régi időkre. A díjátadón el is érzékenyül­tem... Egyrészt Szepesi Györgyöt és Östreicher Emilt hatalmas sportember­nek tartom, emellett Törőcsik And

Mezey már tippelni sem mer, mire lehet képes a magyar

válogatott rás testvére, Éva volt az egyik díjazott. Öccse, Andris története nagyon felkavaró. Az is megfogott, hogy Nyilasi Tibor mellett ültem, jó volt vele találkozni, így a régi nagy csapat több csodálatos története is újra megelevene­dett. Nagyon erősen él bennem az, amit átéltem velük, és nem is akarom, hogy ezek az emlékek elhalványo­djanak.

 ?? ??
 ?? ?? Nem tippel
Nem tippel

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary