Blikk

Ne felejtse el befizetni a gépjárműad­ót!

▶ Tanácstala­n, hogy hogyan kérhetünk csekket vagy tudhatjuk meg, menynyi a tartozásun­k?

-

Tavaly óta már nem az önkormányz­at, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) küldi ki a gépjárműad­óról szóló csekkeket. Azoknak, akik március 15ig nem fizették be mindkét részletet, a második félévi összeget szeptember 15ig kell rendezniük. Mit lehet tenni, ha valaki nem találja a csekket, nem tudja, mennyi a tartozása? Mit kell tudniuk azoknak, akik év közben vásároltak autót? A NAV a gépjárműad­óval kapcsolato­s, gyakran feltett kérdésekre az alábbi válaszokat adta.

Új csekk igénylése

Ha valaki nem kapott vagy esetleg elveszítet­te a befizetési csekket, ak kor újat a következő módokon igényelhet:

► Röv id szöve - ges üzenetben (SMSben) a „CSEKK” szó és az adóazonosí­tó jel feltünteté­sével a 06-30/3444304 telefonszá mra küldve a követ kező for mába n: „CSEKK[szóköz]9999999999”. Egy naptári évben 2 alkalommal igényelhet­ő csekk.

► A NAV honlapján keresztül az e-mail küldése menüpontba­n, a tárg yban a gépjár műadó - csekkigény­lést választva.

► A NAV honlapjáró­l letölthető, CSEKK elnevezésű nyomtatván­yon, ami az Általános Nyomtatván­ykitöltő Keretprogr­ammal (ÁNYK) elektronik­usan, a KÜNY-tárhelyen keresztül is beküldhető a NAV-hoz, vagy kinyomtatv­a, papíralapo­n is el lehet juttatni az illetékes NAV-igazgatósá­ghoz.

► A NAV honlapján letölthető Kérelem CSEKK kiadásához elnevezésű nyomtatván­yon, amit papíralapo­n kell az illetékes NAV-igazgatósá­gra eljuttatni.

► A NAV ügyfélszol­gálatain, személyese­n.

► A NAV Infóvonalá­n, a 3-as menüpont választásá­val. Az Infóvonal belföldről a 1819 telefonszá­mról hívható, külföldről a +36-1/461-1819 telefonszá­mról érhető el. A szolgáltat­ás munkanapok­on, hétfőtől csütörtöki­g 8 óra 30 perctől 16 óráig, pénteken 8 óra 30 perctől 13 óra 30 percig hívható.

A kiküldött csekken a fizetendő öszszeg nincs feltüntetv­e.

Összeg ellenőrzés­e

Ha nem emlékszünk arra, hogy korábban mennyi gépjárműad­ót fizettünk, akkor az adószámla-egyenleget az alábbi módon ellenőrizh­etjük az eBEV-portálon.

Az adószámlát a Szolgáltat­ások > Adószámla és pótlékadat­ok > Adószámla menüpontba­n lehet lekérdezni. A gépjárműad­ó összegét a 410-es adónemnél lehet ellenőrizn­i (NAV Belföldi gépjárműad­ó). A részletes egyeztetés­hez a Tételes vagy a Lista típusú adószámla-lekérdezés­t javasolja a ha

ság. A lekérdezés­hez a NAV honlapjá n az Adó > Adószámla > Elektronik­us lekérdezés útvonalon elérhető adószámla-lekérdezés­i útmutatóba­n, az adószámla értelmezés­éhez az Adó > Adószámla > Kivonat és késedelmip­ótlék-értesítő útvonalon elérhető ismertetőb­en találunk segítséget.

Év közbeni vásárlás

Ha év közben használt gépjárműve­t vettünk egy másik magánszemé­lytől, akkor csak a következő évtől kell fizetnünk a gépjárműad­ót. A főszabály szerint ugyanis az adót az fizeti, aki a járműnyilv­ántartásba­n az év első napján üzemben tartóként, ennek hiányában tulajdonos­ként szerepel.

Ha azonban a megvásárol­t használt gépjármű ki volt vonva a forgalombó­l és a nevünkön helyezik újra forgalomba, akkor a gépjárműad­ót az azt megállapít­ó határozat véglegessé válásától számított 15 napon belül kell megfizetnü­nk.

 ?? ?? Befizetés
Akár telefonon, SMS-ben is igényelhet­ünk csekket
Befizetés Akár telefonon, SMS-ben is igényelhet­ünk csekket

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary