Blikk

Akinek az ükanyja magyar volt

-

A reformkor óta a magyar politikai élet próbálta utánozni a br it szo - kásokat, és talán azAntallaz sem kormány véletlen, külügymini­sztere hog y a magyar országgyűl­és épületének stílusa is a Westminste­r-palota gótikáját követi. Az I. világhábor­ú előtt Magyarorsz­ág egy nagyhatalo­m meghatároz­ó része volt, éppen ezért jelentős figyelmet váltottak ki az itthoni események az angol sajtóban.

Egyedül a Timesban száznál is több vezércikk foglalkozo­tt Magyarorsz­ág ügyeivel és ebben az időszakban lépett a trónra II. Erzsébet nagypapája, V. György király, akinek felesége Rhédey Klaudia magyar grófnő leszármazo­ttja volt.

Bá r a I I. v i lágháb or ú nag yban tönk retette hazánk tekintélyé­t, az 1956os forradalom ezt helyreállí­totta, és ennek új lendületet adott a rendszervá­ltozás 1989-ben. Ezek az események is magyaráztá­k – azon felül persze, hogy 1/16 részben magyar vér folyt az ereiben –, hogy Erzsébet királynő meglehetős­en sokat tudott rólunk. Ez magyarázza azt is, hogy államfővé választása után nem sokkal, 1990-ben már fogadta is Göncz Árpádot a Buck ingham-palotában. Tudom, mert én is ott voltam. Mindenkit, akit egy angol királynő fogad, elfogódott­ságot érez, de Erzsébet ezt nagyon hamar eloszlatta és oldott hangulatot varázsolt. Úgy kérdezett mindenről, hogy látszott, a válasz is érdekli. Ez pedig nem szokványos dolog az uralkodók körében. Beszélgeté­seink alkalmával – 1990-ben és 1993-as budapesti látogatásá­n is – adta magát a téma: a rendszervá­ltozás és a magyar történelem.

A g yász alkalmas arra, hog y nyomatékos­ítsuk a tényt, bőven van követnival­ó II. Erzsébet személyisé­gében: a nemzeti egységre való törekvés, a páratlan nemzetközi tekintély mind azt mutatta, nem akármilyen személyisé­g távozott most. Reméljük, hogy az új király, III. Károly – Erzsébet fia – nem fogja elfelejten­i magyarorsz­ági látogatása­it (ne feledjük, Erdélyben háza is van), szóval a magyar hagyományo­k tovább élnek.

 ?? ?? Jeszenszky Géza,
Jeszenszky Géza,

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary