Blikk

18° Lehűtik C

▶ A láb alá filcet kell tenni, és a kezük ügyébe készíteni a forró teát a munkakedve­t

- Blikk.hu

BUDAPEST — „Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, nagy bánata van a cinegemadá­rnak” Móra Ferenc versében. Mostantól a közigazgat­ásban dolgozó irodisták is osztoznak a versbeli cinege sorsában: a fűtési szezonban 18 foknál nem lehet melegebb a munkahelye­ken. Gulyás Gergely kancellári­aminiszter jelentette be a kormányülé­s döntését, hogy az állami hivatalokn­ak 25 százalékot kell spórolniuk a gázon, így jött ki a 18. De ez a hőmérsékle­t dr. Hollóssy-Vadász Gábor munkapszic­hológus szerint rontja a munka hatékonysá­gát.

– Ergonómiai szempontbó­l irodai munkához a 20-22 fok az optimális. Aki fázik, annak nem az lesz a legfőbb gondja, hogy precíz legyen. Ez az állapot egyszerűen elvonja a figyelmet a munkától. Kabátban pedig nem lehet ugyanúgy irodai feladatoka­t ellátni. Mindez látszódni fog a teljesítmé­nyen. Pont mint amikor nyáron, ha nem klímás irodában, 30 fokban kell szellemi munkát végezni – hívta fel a figyelmet a munkapszic­hológus.

A 18 fok az előírt kötelező öltözet viselését is akadályozh­atja, hiszen kosztümhöz nem lehet kardigánt húzni.

A szakszerve­zetek szerint tör vénysértő is a 18 fokos munkahely. Boros Péterné, a Magyar Köztisztvi­selők, Közalkalma­zottak és Közszolgál­ati Dolgozók Szakszer vezete vezetője szerint ülőmunka esetén fél méter magasan 20-22 fokot kell biztosítan­i, ami azt jelenti, hogy ez a 18 fok az ülőmunkát, szellemi munkát végzőknek egészségi kockázatot jelent.

– Tartós ülőmunka esetén valóban nincs jó hatással az egészségre a 18 fok, gyakoribba­k lehetnek a megfázások, felfázások, az immunrends­zer t ug yanis jobban igénybe veszik az ilyen körülménye­k – figyelmezt­et Bense Tamás háziorvos. Szerinte számítógép­es munkánál több lesz az elütés, ezért elengedhet­etlennek tartja a védőital, a forró tea bevezetésé­t.

– Az irodistákn­ak szükségük lehet valamilyen meleg párnára is a székükre, legjobb a memóriahab­ból készült, mert az tartja a meleget, így megelőzhet­ő a felfázás. Olyan speciális kesztyűt is érdemes beszerezni, amiben az ujjak vége szabadon van, így nem akadályozz­a a telefonos és számítógép­es munká. A lábunk alá teg y ünk f ilcet, me r t a z sz e l ídebbé teszi a hőmérsékle­tet. Érdemes meleg cipőben és zokniban menni az irodába – sorolt a a doktor az óvintézked­éseket.

18 fok valóban kevés az ülőmunkáho­z Kiss Csaba nyíregyház­i háziorvos szerint, ezért elengedhet­etlen lesz felállni és mozogni egy kicsit. Ám szerinte ez nem tragikus.

– A fázósabbak vegyenek fel még egy réteg ruhát, de ennyi elég lesz, mégsem szibériai fagyra kell készülni. A munkaválla­lók biztosan vannak

A közigazgat­ásban 18 Celsius-fokon maximalizá­lják a hőmérsékle­tet, ülőmunkáho­z ez nemhogy nem kellemes, kifejezett­en hűvös (illusztrác­ió)

Hullámzó Balaton tetején 73%

Kirándulás, komp, programok is várják a hajók utasait

BALATONFÜR­ED — A balatoni hajózási szezon ősszel is tart, a mostani hét végén még 11 útvonalon, szeptember 12. és 25. között 6 útvonalon közlekedne­k a menetrendi hajók, járnak a sétahajók és lesz még programhaj­ó is. Szeptember­ben 15 százalék kedvezmény­t kapnak az online jegyet vásárló és promóciós kódot használó utasok.

Szombatonk­ént 11 órakor indulnak Keszthely hajóállomá­sáról a Kulthajók, és október 8-án balatoni vendéglátó­helyek kínálatábó­l lehet kóstolni a Gasztrokom­p fedélzetén.

A komp ok a z utóidé ny i menetrend szerint szeptember 11-ig Szántód felől 6.40 és 21.20 között, Tihany felől 7 óra és 21.40 között negy venpercenk­ént, nagy forgalom esetén sűrűbben járnak.

További i n for mác iók at a www.bahart.hu oldalon találhatna­k.

 ?? ?? Jégkorszak
Jégkorszak
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Fábiánné unokája a Ninja Warriorban indult
Fábiánné unokája a Ninja Warriorban indult
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary