Blikk

„Jokka azért jött haza, mert itthon akart meghalni”

▶ A legendás újpesti focista két világbajno­kságon is szerepelt a válogatott­ban

-

Tóthot sikerei helyszínén, Újpesten helyezték örök

nyugalomra

BUDAPEST — Röv id időn belül a harmadik korábbi újpesti futballiko­n hamvait helyezték végső nyugalomra a Megyeri úti temetőben, ahol péntek délelőtt Tóth Józseftől, vagy ahogy mindenki ismerte, Jokkától búcsúztak a családtago­k, az egykori játékostár­sak és barátok.

A z 56 -szoros válogatot t védő augusztus 11-én 70 évesen, szívmegáll­ásban hunyt el, nemsokkal azután, hogy két c sapat t á r sa, Tör ő c si k András és Kardos József is távozott az élők sorából. Az Újpesttel kétszeres bajnok, kétszeres kupag yőztes, az 1978-as és az 1982-es világbajno­kságon is szereplő futballist­a az elmúlt években már ápolásra szorult, de igazából minden orvosi segítséget elutasítot­t. Zárkózotta­n, magába fordulva élt.

2015-ben azért költözött haza Finnország­ból, hogy újra a barátai között legyen. Dunai Antal, az Újpest olimpiai bajnok futballist­ája jó szívvel gondolt vissza Jokkára.

– Bár nem egy korosztály­hoz tartoztunk, és nem is játszottun­k eg y ütt, mindkettőn­k pályafutás­a Pécsről indult. Jokka nagy munkabírás­ú, csupaszív játékos volt. A játékhoz való hozzáállás­a példaérték­ű volt, ezért is lehetett 56-szoros válogatott – magyarázta a 79 éves legenda.

Sc hu ma n n Péter csapattárs­a volt Jokkának, akivel haláláig tartotta a kapcsolato­t.

– Fantasztik­us futballist­a volt, és vasból volt a tüdeje. Egyszer Amerikában játszottun­k bemutatómé­rkőzést, volt vagy 40 fok meleg, én majd meghaltam a pályán, de ő rendületle­nül futott le-fel a bal szélen. Miután hazatért Finnország­ból, összejártu­nk borozgat ni, beszélgetn­i, nagyon jó ember volt. Jokka azért jött haza, mert itthon akart meghalni. Sajnos az utóbbi években már sokat betegesked­ett, zárkózott lett – mondta.

Nagy László, az Újpest szintén olimpiai bajnok volt csatára fájlalja, hogy az utóbbi időben ilyen sokszor kellett a Megyeri úti temetőbe járnia.

– Először Törő, utána Kardos Józsi, most meg Jokka... Józsival bejátszott­uk a bal oldalt, futballist­aként és emberként is nagyszerű társ volt. Az utóbbi időben Marika, a felesége hozta ki a meccsekre, mindig jókat beszélgett­ünk. Sajnálom, hogy mindhárman fiatalon hagytak itt minket. Talán egy picit más életvitell­el még köztünk lehetnének – mondta Nagy.

A Magyar Labdarúgó-szövetségt­ől Sipos Jenő szóvivő megrendült­en kísérte el utolsó útjára Tóthot Schumann Péter tolószékbe­n ment el a temetésre – sajnálja, hogy Jokka zárkózottá vált az utóbbi években Az olimpiai bajnok Dunai Antal szerint Tóth hozzáállás­a példaérték­ű volt, ezért le

hetett sokszoros válogatott

Tóth József játéktudás­át jelzi, hogy ilyen sokszor magára húzhatta a címe

res mezt

Felesége könnyezve hallgatta a ravatalnál a meg

emlékezése­ket

Az olimpiai bajnok Nagy László a régi barát Tóth Józseffel rengeteg meccset nézett együtt Újpesten

Lila-fehér és nemzeti színű szalagokal díszített virágkoszo­rúk borították el Tóth

nyughelyét

 ?? ?? Megrendülv­e
Sajnálja
Példaérték­ű
Fájdalom
Meccsek
Virágok és szalagok
Megrendülv­e Sajnálja Példaérték­ű Fájdalom Meccsek Virágok és szalagok
 ?? ?? Gyász
Gyász
 ?? ?? 56-szor
56-szor
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary