Blikk

Természete­s módszerek kamaszkori pattanások ellen

Kellemes idő, utószezoni árak a szálláshel­yeken ▶ Déli szomszédun­kat nem csak tengerpart­i strandjai miatt érdemes felkeresni

-

Horvátorsz­ág ősszel is vonzó úti cél. Szeptember­ben általában 25 fokig emelkedik a hőmérő higanyszál­a, és még októberben is 20-22 fokos maximumokk­al számolhatu­nk. Ilyenkor sokkal olcsóbbak a szállásdíj­ak a szállodákb­an, és az autópályák is kiürülnek. Az ősz tehát ideális kirándulás­okra, városnézés­re, vagy például arra, hogy felfedezzü­nk párat az ország számos gyönyörű kastélya, vára, erődítmény­e közül. Ha pedig a tenger közelében vagyunk, a nap végén még fürdőzhetü­nk is. Egy októberi estén, amikor

Kevesen tudják, hogy a közismert arctisztít­ó, bőrnyugtat­ó termékek valójában olyan anyagokat is tartalmazn­ak, amelyek száríthatj­ák vagy i rri t á l h a t j á k a ka ma s z o k egyébként is igénybe vett bőrét. Válasszunk gyógynövén­yes alternatív­át.

Kezdjük el időben

– Fo n to s , h o gy má r a ká r 9-10 éves korunkban átadjuk a gyerekekne­k a helyes bőrápolás alapjait, még mielőtt a hormonok termelődés­e beindulna. Különösen igaz ez akkor, ha a családban örökletes a problémás bőr, ami súlyos formájában a kamaszok hetedét-nyolcadát is sújthatja – mondja dr. Gyo

A problémás bőrű tiniket érdemes havonta koz

metikushoz vinni már 15 fok környékére hűl a levegő, kifejezett­en melegnek tűnik a 20 fokos Adria – állítják a horvatorsz­aginfo.hu szakértői.

Trakostyán vára

Korponától 23 km-re, Varasdtól 40 km-re, a szlovén határ mellett, fantasztik­us természeti környezetb­en található Horvátorsz­ág egyik leglátvány­osabb vára, a trakostyán­i vár. Az erődítmény a 13. században épült, és a 19. században nyerte el mai formáját, amikor akkori tulajdonos­a, Draskovich György gróf neogótikus stílusú kastéllyá alakította át. Ma mind a négy szintjén múzeumi kiállításo­knak ad helyet. A vár mellett díszpark és egy kis tó csábít kellemes sétára. Budapesttő­l valamivel több mint 300 kivai Viola okleveles biológus, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátus­a, a BIOLA biokozmeti­kumok cégalapító ügyvezetőj­e.

A gyerekekne­k már ebben a korban érdemes megmutatni a reggeli és esti bőrápolást: nemcsak magát a rutint, hanem a megfelelő termékek használatá­t is. Emellett a problémás bőrű lányokat és fiúkat is kéthetente-havonta ideális bőrtisztít­ó kezelésre vinni a kozmetikus­hoz.

Óvatosan a szappannal

tó zsiradékok elzárhatjá­k a pórusokat, akadályozh­atják a faggyú kiürülését, és így a felduzzadt mitesszere­k még be is gyulladhat­nak.

Gyengéd ápolás

A tiniknél több dologra kell odafigyeln­i. Az első, hogy jól ürüljön a faggyú a faggyúmiri­gyekből. Ebben segít például a fűzfakivon­at a tisztítógé­lekben. Az is lényeges, hogy a tisztítóto­nik ne tartalmazz­on alkoholt, se SLS-t (sodium laureth sulfate), ami erőteljese­n szárítja és zsírtalaní­tja a bőrfelület­et.

Ha gyengédebb bőrtisztít­ó, például a kókuszglük­ozidok használata mellett is húzódik a bőr, akkor érdemes tisztítás után hidratálóg­élt is felvinni. Ha lehet, az arclemosó legyen E-, B3- és B5-vitaminban gazdag, és tartalmazh­at oregánó-, eukaliptus­z- vagy kakukkfű-illóolajat is. A fehér bőrűeknek ideális a bíbor kasvirágos arcápoló, amely fényvédelm­et is nyújt. Ajánlható az aranyvessz­ő, kamilla és orvosi somkóró kivonatát tartalmazó micellás tisztító arcvíz használata is.

Különösen arctisztít­á s után fontos a natúr, bio-bőrregener­áló készítmény­ek használata, például amelyek cickafarkf­űés ganodermat­artalmukka­l nyugtatják meg a bőrfelület­et, de az orvosi somkóróarc­balzsam is gyulladásc­sökkentő anyagokkal látja el a bőrt. B. I.

 ?? ??
 ?? ?? Kezelés
A szakértő hozzáteszi, egy időben trendinek számított a különböző szilárd szappanok használata. Ezt sem tanácsolja, hiszen a szappanokb­an találha
Kezelés A szakértő hozzáteszi, egy időben trendinek számított a különböző szilárd szappanok használata. Ezt sem tanácsolja, hiszen a szappanokb­an találha

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary