Blikk

Másfél mázsa busát fogott

► Az invazív halfajta zavarja az őshonosaka­t, ezért korlátlanu­l fogható és ehető

-

A horgászok a nyugalmat keresik, és türelemre van szükségük, Andrea mind

kettőt magáénak tudhatja

KISKÖRE — A türelem busát terem! Több mint ötven órát töltött csendben, szinte mozdulatla­nul a Tisza partján Tamási Andrea, mesébe illő zsákmány lett a vége. Jutott a csodálkozó horgásztár­saknak, vihetett, ki mennyit gondolt. De odahaza a szomszédok, barátok asztalára is busából készült a menü, miután egyetlen hétvégén 65 darab méretes halat fogott ki a fiatal anyuka. Kiskörén választott tökéletes partszakas­zt, tuti csalifelhő­t, majd a folyóra, a halakra és a szerencsér­e bízta magát.

– Pici g yerek korom óta horgászom, még apukám vitt magával. A szerelem felnőttkén­t is megmaradt. De a busákkal igazából csak egy éve ismerkedte­m meg. Azt mondják, aki egyszer megakaszot­t egy busát, az soha nem akar más halra menni – árulta el Andrea. Ez a hal ugyanis másként küzd a vízben, öt percig is eltart egy méretes példány fárasztása és kiemelése.

Andi már tavaly is járt erre, noha vagy 150 kilométerr­e lakik, de a horgászok a Tisza bőkezűségé­ről már korábban is meséltek. Főként a víztározó mellett, ahol a meder megtörik, és a 6 méteres mélységű víz hirtelen 3 méteresre csökken.

– A mikor tavaly először mentem busára, csalódást éreztem, öt napig egyetlen fogásom sem volt, a hatodik napon fogtam ki az elsőt. Az viszont egyből 16 kilósra sikerült, ezt azóta sem tudtam megközelít­eni.

S hogy miért pont a busa? A szakma szerint ez az invazív halfaj túlságosan elszaporod­ott, az őshonos magyar halak, pont yok, keszegek, azok ivadékaina­k táplálékát

A 150 kilónyi, isteni húsú busából más horgászok, szomszédok, barátok is

és élőhelyeit is elveszi. Ezért ez a halfaj szabadon fogható és korlátlanu­l hazavihető.

– Nyáron kizárólag busázok. Napokat képes vagyok kint tölteni a parton, van nálam hálózsák, matrac, a parton alszom, ha nem esik. Ráadásul a busa az egyetlen hal, amit megeszek, s abból bármennyit. Nincs az a jellegzete­s erős halszaga, s egyedüliké­nt bőven van benne a rendkív ül egészséges omega-3 zsírsavból – érvelt Andrea.

A sikeres fogásnak nincs titka, mindig úgy indul útnak, hogy legalább egyet sikerüljön fogni.

– Péntek délben leértem, bekevertem az első etetőgombó­cot, ezt tízpercenk­ént be kell dobni, hogy felhőt adjon a vízben, erre jönnek a halak. Estig 12 akadt a horogra. Szombat reggel 5-kor már talpon voltam, volt, amikor tízpercenk­ént húztam ki egyet, más időszakban egyegy óra is eltelt kapás nélkül. Összesen másfél mázsa került

Teríték kaptak bőségesen

Andrea lánya már kifogta élete első, tízkilós busáját, kétségtele­nül a mama nyomdokain jár

a haltartóba vasárnap délutánig.

Már a helyszínen adott a horgásztár­saknak, akiket elkerült a szerencse. Aztán vödörbe, zsákokba kerültek, s indult haza az autóval. Otthon fag yasztószek rények várták őket, de jutott minden szomszédna­k, barátnak.

– Isteni étel fokhagymás­an, sütve, füstölve. És a legjobb pihenés, szórakozás, ha tehetném, mindennap busáznék – mondta lelkesen a fiatal anyuka, aki egyébként virágkötők­ént dolgozik, de már kislányát is „megfertőzt­e” a busázással.

– Tízévesen immár ő is kifogta élete első busáját. A tervek között szerepel, hogy jövőre együtt keressük fel a Köröst, amit szintén igazi horgászpar­adicsomkén­t emlegetnek. Tudom, hogy nem csak magamnak teszek jót, de fontos, hogy így védjük az őshonos halainkat is – magyarázta Andrea.

 ?? ?? Türelem
Türelem
 ?? ?? Anyja lánya
Anyja lánya
 ?? ??
 ?? ?? G. Z.
G. Z.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary