Blikk

Elhagyná a készpénzt

▶ Tárgyakat, terményeke­t, állatokat tudnának csereberél­ni

- G . Z.

FÜLÖPHÁZA — Megszűnik a készpénz, a ban k kár t ya, sem blokk, sem számla, csak a puszta cserebere. Forradalmi­an új, de igazából ősi kereskedel­mi gyökerekhe­z térnének vissza a Bács-Kiskun megyei Fülöpháza lakói. Az egykoron asszonyver­ésért a parlamentb­ől kikerült Balogh József, volt fideszes képviselő, látva a fenyegetőe­n tornyosuló hullámokat, falujának a közösségi kereskedel­met javasolta.

„Eladunk, veszünk, cserélünk! Azért, hogy megéljünk!” Ezzel a címmel tett közzé felhívást a sokak emlékében „vak komondoros­ként” élő egykori politikus, Fülöpháza alpolgárme­stere.

– A ta lá l kozóra minteg y negyvenen jöttek el, sokan jelezték, hogy a munka miatt vannak távol, s igen sokan a fórumunkho­z csatlakozt­ak, a szomszédos falvakból, de még Budapestrő­l is – mondja a kezdeménye­ző, Balogh József, aki otthonában, a faluszéli tanyán a valóságban mutatja meg, miként képzeli a helyi kereskedel­met. Nyáron dinnyét termeszt, van fóliasátra, traktora, háziállata­i. Sonkájára, szalonnájá­ra is nagyon büszke.

– Rettenetes­en aggódnak a helybéliek az elkövetkez­endő hónapok miatt. Rezsinövek­edés, aszály, infláció, ezek komolyan veszélyezt­etik a meg

Oláh János jószágokka­l tud előállni, szerinte fontos a biza

lom, ami itt megvan él hetést, a hét köznapok at. Ezért próbálom felrázni a közösséget ezzel a kezdeménye­zéssel – mondja Balogh. – Nézze, itt a sok savanyúság, ez a pár üveg nekünk elég, de van még egy szüretünk. S vannak sajtkészít­ők, húsfeldolg­ozók, kézművesek, kenyérsütő­k, tojás és szárnyas is a faluban. Hova adózzanak abból a piciből? – sorolja az egykori parlamenti képviselő.

– Utána kell járni, hogy ez a csere hogy van adóügyileg. Mi nem akarjuk átverni az államot, de a cserénél azt gondolom, nem kell befizetni. Nem lehet a csibészeke­t erősíteni – osztotta meg dilemmáit József.

Az adóhivatal­tól mi is megkérdezt­ük, hog yan zajlik a készpénzme­ntes üzletelés, válaszukat várjuk.

Mint kiderült, van olyan vendéglátó­s, akinek az üzlete tönkrement. Nyakán maradtak az éttermi felszerelé­sek,

amelyeket szívesen becserélne termékekre. – Olyan piacot szeretnék, ahol minden megtalálha­tó, ahogy mondani szokták, sz.rtól a repülőig – sorolja lelkesen.

Barbara is a sok tanya egyikén termel, zöldségek közt állva fogad. Éppen a pa radicsomot szedi, azt mondják, gyalult savanyú uborkája páratlan. Nem csoda, hisz pár éve, alig 15 évesen elnyerte a falu legfiatala­bb kertésze címet.

– Sokat segítene, ha ezekért a finomságok­ért kaphatnék cserébe más értéket. Lehetne mit kezdeni a feleslegge­l, másoknak is hasznára lehet a faluban

– vélekedett az egyetemre járó fiatal lány.

Oláh Jánost az útszéli tanyáján, a baromfiudv­arban találjuk.

– Remek kezdeménye­zés, persze, hogy egyből mellé áll

Piac

Az első megbeszélé­sen mindenki kirakta, amije van: a fülöpházai­ak lelkesek lettek a csereberét­ől Balogh József profi savanyúság­készítő, és idén még egy

szürete lesz tam. Nézze, van itt tojás, tyúk, kacsa. Van még szalma, széna, takarmány. A tehenek kint a legelőn. Ez mind érték, s még többet jelentene, ha értékén tudnám elcserélni. Fontos, hogy itt megvan a garancia, maga az ismeretség, itt nem verne át senki senkit – mondja, miközben büszkén mutatja két szárnyasát a hóna alatt.

– Őseink is ezt csinálták, mindenkine­k megfelelt. Biztos vagyok benne, hogy ebben az ínséges időben sokaknak segítene – mondja meggyőződé­ssel a gazda.

 ?? ?? Zöldség
Zöldség
 ?? ??
 ?? ?? Jószágok
Jószágok
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary