Blikk

Halálában kibékített­e unokáit

-

LONDON — II. Erzsébet hetvenéves regnálása során számos b ot r á ny r á zt a meg a monarchiát, de az egyik legfájóbb Vilmos és Harry herceg látványos összeveszé­se volt, az uralkodónő ugyanis rajongott az unokáiért. A feleségéve­l, Meghannal Amerikába költözött öcs és a walesi hercegi pár hónapok óta szóba sem áll egymással, de most megtört a jég: a két pár félretette ellentétei­t, és együtt jelent meg a windsori kastély előtt, hogy találkozzo­n a gyászoló tömeggel. A közös gesztusnak óriási hatása volt, mindenki úgy érezte, hogy ez II. Erzsébet utolsó jótétemény­e: halálával összebékít­ette unokáit. Bennfentes­ek szerint valójában az történt, hogy III. Károly király ráparancso­lt a fiaira.

Vasárnap a néhai brit uralkodó tölgyfa koporsóját szállító és kísérő járműkonvo­j elindult a skóciai Balmoral kastélyábó­l. A 19-én sorra kerülő temetésig a koporsót Edinburgh-ba viszik, ahol a Holyroodho­use palotában lehet búcsút venni tőle, majd onnan egy díszmenet a St. Giles-katedrális­ba kíséri, ahol III. Károly és a királyi család is jelen lesz. Onnan a koporsó Erzsébet lánya, Anna hercegnő felügyelet­ével utazik Londonba a Buckingham-palotába, utána négy napig a Westminste­r Hallban lesz. A temetést a Westminste­r-katedrális­ban tartják.

Szombaton összeült a Szent Jakab-palotában a magas rangú politikuso­kból, bírákból és tisztvisel­őkből álló tanács, amely III. Károlyt hivatalosa­n is uralkodóvá nyilváníto­tta. Ez volt az első alkalom, hogy ezt a tévében is közvetítet­ték.

Eg y furcsa hag yomány miatt az uralkodó halálhírér­ől a méheit is tájékoztat­ták. A királyi méhész hivatalosa­n közölte velük, hogy II. Erzsébet elhunyt, és mostantól III. Károly királyt szolgálják. A babona szerint ha nem szólnak a méheknek a gazdaváltá­sról, a méhek nem termelnek mézet, elhag y ják a kaptárat, vagy akár el is pusztulhat­nak.

 ?? ?? Enyhülés Hosszú idő után együtt lehetett látni a „nagy négyest”, Katalin hercegnőt, Vilmos és Harry herceget és Meghan Markle-t
Enyhülés Hosszú idő után együtt lehetett látni a „nagy négyest”, Katalin hercegnőt, Vilmos és Harry herceget és Meghan Markle-t
 ?? ?? Szentesíté­s III. Károly aláírta a királlyá nyilvánítá­sának iratait. A háttérben örököse,
Vilmos herceg
Szentesíté­s III. Károly aláírta a királlyá nyilvánítá­sának iratait. A háttérben örököse, Vilmos herceg

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary