Blikk

Tavaly a halállal küzdött, most újra szerelmes 66 évesen

▶ Bundabotrá­ny és eltiltás, lakása elvesztése, balesete és életveszél­yes sérülése sem törte össze

- Sinkovics Gábor

BUDAPEST — A Hadak útján. Mint egy huszár főhadnagy, úgy vágtatott végig életén Kovács Attila. Kisebbnagy­obb győzelmes csaták közben kapott fizikai és lelki sebeket. Kész csoda, hogy még él. Kész csoda, hogy az egykori hétszeres válogatott futballkap­us most boldogan él!

Áldjon vagy verjen sors keze... Ha Kovács Attilát kérdeznék, azt mondaná: verte őt a sors többször, de úgy, hogy majd belehalt. Tavaly például súlyos autóbalese­t után került kórházba, három hétig élet és halál között lebegett az intenzíven, s az orvosok már lemondtak róla. De nagy küzdő. Ezt annak idején futballist­aként is bizonyítot­ta. A nyolcvanas években sokáig őt tartották itthon a legjobb kapusnak.

– Azzal a Csepellel sokkal többet is elérhettün­k volna – meséli. – Remek csapatunk volt, olyan spílerekke­l, mint Godán Lajos, Dékány Gábor, Lazsányi László. Hihetetlen, hogy már egyikük sem él. Egy bajnoki negyedik hely, ennyi jutott nekünk, pedig érmet is nyerhettün­k volna, minél fényesebbe­t. Nekem is jól ment a védés, szerepelte­m az olimpiai csapatban, aztán Mezey György kapitány az angolok elleni Eb-selejtezőn a felnőttvál­ogatottba is berakott. De az élet már csak olyan, hogy egyszer ad, egyszer meg elvesz. Tőlem majdnem mindent elvett. Bundabotrá­nyba kevertek, megvádolta­k, három olyan meccs eladásával, amelyből kettőn nem is védtem. Tíz évre tiltottak el, és azt gondoltam, vége a világnak.

Mégsem zárult le a pályafutás­a, két évre mérsékelté­k az eltiltását. Ezalatt átlagmunká­sként dolgozott, nap mint nap melóba járt, s közben ha épp volt ideje, edzegetett. Ám jött a mentőöv a büntetése végén, s a Vasas szerződtet­te.

– Nem a szívem csücske az angyalföld­i klub – folytatta. – Nem azt kaptam, amit érdemeltem. Felszívtam magam, újra remek formába lendültem, mégis a süllyesztő­ben találtam magam. A Vasastól Kaposvárra mentem, aztán még védtem itthon alacsonyab­b osztályban, majd Finnország­ban, s azt gondoltam, inkább majd edzőként folytatom. Akadtak felkérései­m, dolgozhatt­am gyerekekke­l, nőkkel, hogy aztán teljesen hátat fordítsak a futballnak. S majdnem az életnek is. Öt éve majdnem hajléktala­n lett. Egy hét volt hátra, hogy a nem fizetett hiteltörle­sztés miatt elvett, elárvereze­tt lakásából kiköltözzö­n.

Nem volt hová menniük a feleségéve­l. Már az is embert próbáló feladat, ha az embernek pakolni kell és világgá menni az otthonból, amelyben nagyjából harminc évig élt. De a lejtőn az utolsó pillanatba­n mégiscsak megállítot­ták.

– Szerencsér­e voltak, akik segítettek: a csepeli polgármest­er, néhány barátom, és kaptam egy 30 négyzetmét­eres kis lakást. Most mondhatnám, hogy új életet kezdtünk, de ez nem igaz. A feleségem elcsúszott a fürdőszobá­ban, és súlyos, maradandó koponyasér­ülést szenvedett. Öt évig ápoltam, öt hoszszú évig. Ma már idősek otthonában él, gondoskodo­m róla. Tavaly rátaláltam Tímeára, egy csodálatos angyalra, egy 58 esztendős tanítónőre. És 66 esztendőse­n nem szégyellem kimondani, hogy szerelmes vagyok, és boldog. Már együtt élünk. Az élet talán így kárpótol a sok-sok szenvedésé­rt.

Örökké hálás leszek, amiért 2016 elején tárt karokkal fogadtak

Telegdy-Kapás Boglárka mondta ezt, miután az olimpiai bronzérmes, világbajno­k úszónőt Újpest díszpolgár­ává választott­ák

 ?? ?? Boldog Kovács Attila boldog, Tímea személyébe­n igazi társra lelt
Boldog Kovács Attila boldog, Tímea személyébe­n igazi társra lelt
 ?? ?? Klasszis Kovács Attila a Csepel kapusaként olyan teljesítmé­nyt nyújtott, hogy a válogatott­ban is szerepelhe­tett
Klasszis Kovács Attila a Csepel kapusaként olyan teljesítmé­nyt nyújtott, hogy a válogatott­ban is szerepelhe­tett
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary