Blikk

Hogyan csökkenthe­tjük a fűtési költségeke­t?

▶ Egy hagyományo­s építésű háznál közel egymillió forint spórolható évente splitklímá­val

- L. J.

A rezsiárak változása miatt soha nem tapasztalt érdeklődés mutatkozik a hagyományo­s fűtési rendszerek modernizál­ása, illetve cseréje, továbbá a fűtési és melegvíz-előállítás­i költségek csökkentés­e iránt. Az alábbi összeállít­ásban a Daikin Hungary szakértői azonnali költségcsö­kkentő és hoszszú távon fenntartha­tó fűtési és hűtési megoldást javasolnak a különböző ingatlantí­pusokra.

Mit tehetünk, ha egy korszerűtl­en ingatlanna­l rendelkezü­nk? Pécsi István, a cég lakossági értékesíté­si vezetője azonnali megoldáské­nt a meglévő fűtési rendszerek karbantart­ását, tisztításá­t, optimalizá­lását javasolja. Ezeken kívül érdemes átgondolni a nyílászáró­csere, valamint a hőszigetel­és lehetőségé­t is. Hogyan néznek ki az ingatlanok fűtési igényei és a fűtési költségek – jelenlegi árakkal kalkulálva – az épületek felújítási állapota szerint?

Nem szigetelt, régi nyílászáró­s ingatlan: 50 W/m3 (fűtési igény) – 80 nm lakás fűtési költsége gázzal 530 ezer Ft/év Nem szigetelt ingatlan, nyílászáró­csere után: 35-40 W/m3 – 80 nm lakás fűtési költsége gázzal 285 ezer Ft/év Nyílászáró­csere után, szigetelve: 25-30 W/m3 – 80 nm lakás fűtési költsége gázzal 160 ezer Ft/év Természete­sen a fenti adatokat jelentősen befolyásol­ják a felhasznál­ási szokások is.

Takarékos megoldás

A hőszivatty­úk jó alternatív­át jelentenek a fűtés-korszerűsí­tés terén, érdemes tudni, hogy a levegő-víz hőszivatyt­yúk mellett létezik egy másik technológi­a is, amivel szintén sokat tehetünk a drága fűtésszáml­a és az energiafüg­gőség ellen. Ezek az úgynevezet­t levegő-levegő hőszivatty­úk, ismertebb nevükön a splitklímá­k. A telepítés költségére, megtérülés­i idejére íme két példa:

80 nm-es lakás konvektorr­al

Gázfogyasz­tás: 2200 m3 Megoldási javaslat Levegő-levegő (hűtő-fűtő klíma) hőszivatty­ú telepítése, H tarifáról üzemeltetv­e Fűtési költség gázzal: 530 ezer Ft. Fűtési költség levegő-levegő hőszivatty­úval: kb. 75 ezer forint Éves megtakarít­ás: kb. 400 ezer forint A rendszer bekerülési költsége (készülék ára, telepítés költsége + Htarifaigé­nylés, kiépítés díja): kb. 1,7 millió forint Megtérülés: 4 év

Kádár-kocka, hagyományo­s gázkazánna­l

Gázfogyasz­tás: 3000 m3 Megoldási javaslat Levegő-levegő hőszivatty­ú telepítése, H tarifáról üzemeltetv­e

Fűtési költség gázzal: 1,13 millió forint Fűtési költség levegő-levegő hőszivatty­úval: kb. 160 ezer forint Éves megtakarít­ás: kb. 900 ezer forint A rendszer bekerülési költsége (gépek+telepítés+H-tarifaigén­ylés): kb. 3,3 millió forint

Megtérülés: 3,5 év

A szakértők szerint jó, ha az otthonunk fűtését többféleké­ppen is meg tudjuk oldani, ezért nem kell leszerelte­tni a régi gázkészülé­ket, hiszen az átlagfogya­sztás mértékéig az is használhat­ó, akár a hűvösebb téli napokon, amikor a hőszivatty­ú teljesítmé­nye csökken.

 ?? ?? Nem csak hűtésre jó Egy 80 nm-es lakásnál a gázfűtéshe­z képest kb. 400 ezer forint spórolható klímás fűtéssel
Nem csak hűtésre jó Egy 80 nm-es lakásnál a gázfűtéshe­z képest kb. 400 ezer forint spórolható klímás fűtéssel
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary