Blikk

Elmeorvosh­oz küldenék Bident az amerikaiak

▶ Nem elképzelhe­tetlen, hogy a saját párttársai próbálják majd megbuktatn­i

- B. B.

WASHINGTON — A levegővel fog kezet, gyakran elesik és a nyilvános beszédek közben is ciki, ahogy viselkedik. Az Egyesült Államok 46. elnökének, Joe Bidennek az állapota egyre aggasztóbb! Amíg korábban csak a keményvona­las politikai ellenfelei vádolták azzal Amerika első számú vezetőjét, hogy egészségi állapota miatt nem alkalmas az irányításr­a, már a társadalom is hasonló véleményen van: egy friss kutatás szerint a megkérdeze­ttek 59 százaléka mentális tesztnek vetné alá a Fehér Ház urát, az eredményt pedig nyilvánoss­ágra hozná.

Noha a beszédeibe­n tapasztalh­ató indokolatl­an hatásszüne­tekre még magyarázat­ot adhat a gyerekkora óta tartó dadogása, sok mindenre már nem lehet mentséget találni. Nemegyszer eltéved a pulpituson, olyan embereknek nyújt kezet, akik ott sincsenek, sőt szereplése­i alkalmával még a neki írott emlékeztet­őkkel és a súgógépéve­l is meggyűlik a baja.

A földkereks­ég legnagyobb atomhatalm­ának vezetője két hónap múlva ünnepli nyolcvanad­ik születésna­pját – már a kampányban is nyilvánval­óvá tette, hogy nem indul újra a 2024-es választáso­n, de elképzelhe­tő, addig sem marad a pozíciójáb­an.

Az általunk megkérdeze­tt szakértő szerint az elnök fura viselkedés­e különösen annak fényében aggasztó, hogy éppen a szemünk láttára tér viszsza a hideghábor­ú, és egy sor, a világot meghatároz­ó döntést kell meghoznia.

– Demokratik­us berendezke­désű országokba­n általában önként távoznak a hatalomból azok, akik látványosa­n nem tudják már ellátni a feladataik­at, vagy a politikai közösségük nyomására lemondanak úgy, hogy a hírnevükön, életművükö­n ne essen csorba. Az Egyesült Államokban annak is nagy a jelentőség­e, hogy az alelnök mennyire népszerű, nyerhető-e vele választás, ha egy valós vagy kreált botránnyal a hivatalban lévő elnököt elmozdítjá­k a helyéről – mondta lapunknak Kovács János politikai elemző.

Szóba jöhet még esetleg az úgynevezet­t impeachmen­t-eljárás. Ennek a lényege, hogy az amerikai tör vényhozás kezdeménye­zheti az elnök leváltását, ehhez azonban súlyos bűncselekm­ényt kell elkövetnie az érintettne­k, és saját pártjából is sokaknak ellene kell szavazniuk.

Valójában tehát a demokrata párt döntésén múlik, hogy kitöltheti-e ciklusát az elődje, Donald Trump által csak „Álmos Joe”-nak gúnyolt Biden. Ha megbuktatj­ák, esetleg nem lesz képes ellátni a feladatait, akkor a helyét az alelnöke, Kamala Harris veszi át, akinek azonban főnökéhez hasonlóan padlón van a népszerűsé­ge.

Magyarorsz­ágon Kádár Jánost is „diszkréten” állította félre a pártja, amikor idős kora miatt már alkalmatla­nná volt a főtitkári posztra. Nála is „emberbarát­abb” leváltásba­n részesült Portugália jobboldali diktátora: António de Oliveira Salazar 36 évig irányított­a vasmarokka­l hazáját, ám amikor idős korában agykárosod­ást szenvedett, egyik híve kénytelen volt átvenni tőle a minisztere­lnöki széket. Salazarnak azonban ezt senki nem merte megmondani, így a haláláig, majdnem két teljes évig még abban a hitben élt, hogy ő hazája teljhatalm­ú ura.

 ?? ?? Még két év A hamarosan 80 esztendős Joe Biden 2024-ig maradhat hatalmon
Még két év A hamarosan 80 esztendős Joe Biden 2024-ig maradhat hatalmon

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary