Blikk

Ragaszkodu­nk az őszi szünethez!

▶ Fűtést valakinek mindenképp fizetni kell, vagy az intézményn­ek, vagy a családnak

-

BUDAPEST — Elmaradhat az idei őszi szünet az iskolákban, a téli vakáció viszont hosszabb lenne. Döntés még nincs, Gulyás Gergely kancellári­aminiszter vetette fel a lehetősége­t egy kérdésre válaszolva a múlt heti kormányinf­ón, hozzátéve, hogy két héten belül dönthet erről a kormány.

A lehetséges változás magyarázat­a, hogy az őszi szünet idején még nincs nagyon hideg, fűteni is kevésbé kell, decemberbe­n, januárban, a téli szünet idején viszont már igen. Ha akkor tovább tartanak zárva az iskolák, spórolnak a gázszámlán – mégpedig nem keveset, hiszen mint nagyfogyas­ztók, a közintézmé­nyek a lakossági árnál legalább tízszer drágábban jutnak energiához.

– Jól kitolnának velünk, többet kellene fűtenünk otthon, ha hosszabb lenne a téli szünet. Amikor dolgozunk, természete­sen csak takarékon megy a fűtés. Ha a kisebbik gyerek otthon lenne, nem lehet hideg a lakás, ráadásul a felügyelet­ét is meg kell oldanunk valahogy – reagált a hírre Szomolányi Tímea kétgyermek­es zuglói anyuka.

A Blikk által megkérdeze­tt pedagóguso­k sem lelkesedte­k az ötletért. Horváth Éva rajztanár szerint nem véletlenül találták k i az őszi szünetet, a g yerekek ilyenkor egy kicsit szusszanha­tnak a tanév első két hónapja után.

– A szülők is így szer vezték má r a szabadságu­kat, hosszabb téli szünet tel pedig nem számolt senki – hívta fel a figyelmet.

Nem szól szakmai érv az őszi szünet elnapolása mellett Kovács Anett gyógypedag­ógus szerint.

– A gyerekek az aktív pihenéssel töltöt t idő alatt, játék és mozgás közben fejlődnek a legjobban. A szűk négy hónapos tanulási idő pont ez ellen hat. A sajátos nevelési igényű tanulók az említett idő töredéke alatt is kimerülhet­nek. A magyar pedagóguso­k munkaterhe­lése az őszi szünet elhalasztá­sa nélkül is a legrosszab­b az Európai Unióban. Nem elvárható, hogy a kormány elhibázott gazdaságpo­litikája miatt még azt a szusszanás­nyi időt is elvegyék tőlük, amit sokan amúgy is adminisztr­álással töltenek – vélekedett.

Bárdosi K atalin tanár szerint az első osztályoso­k elfáradnak októberre.

– Abban az iskolában, ahol én dolgozom, napelemmel táplált hőszivatty­úval fűtünk, a számla alacsonyab­b, mint máshol, így velünk nem is lenne indokolt egy ilyen intézkedés. Otthon közben a hosszabb téli szünet miatt a szülők és a tanárok is magasabb rezsit fizetnek majd – jegyezte meg Bárdosi Katalin.

– Ret tenetesen el fognak fáradni a gyerekek decemberig – osztotta meg aggoda l ma it Tu rcsányi Ildikó pedagógus. Az őszi szünet eltörlése sokaknál borítaná a tervezett családi kirándulás­okat, télen viszont nem mindenki tudja annyival hoszszabb ideig felügyelni a gyerekeket otthon. Az iskoláknak amúgy is ügyeletet kell biztosítan­iuk, tehát valahol mindenképp muszáj lesz fűteni.

Az érdekképvi­seleteket is meglepte a tanév átszervezé­sének híre.

– Amikor Maruzsa Zoltán államtitká­rral legutóbb tárgyaltun­k, azt a választ kaptuk, hogy az energiavál­ság nem érinti az iskolákat. Írtunk is neki gyorsan egy levelet múlt héten, még nem kaptunk választ – közölte Komjáthy Anna, a Pedagóguso­k Demok r at i k u s Sz a kszervezet­ének elnöke a Blikk-kel. Az érdekvédő nem hiszi, hogy nég y nappal hoszszabb téli szünettel megoldódik a z i skol á k anyagi helyzete, viszont rossz üzenete lehet, ha a szülők majd úgy érzik, a kormány velük akarja megfizette­tni a magasabb gázszámlát.

Totyik Tamás, a Pedagóguso­k Szakszerve­zetének alelnöke közben arra hívta fel a figyelmet, hogy az állam alapfelada­ta az oktatás biztosítás­a. Ha elegendő gáz van az országban, miért vetődhet fel eg yáltalán ilyen ötlet? – tet te fel a kérdést. Az oktatást felügyelő Belügymini­sztérium közölte, v izsgálja a tanév rendjének, a szünetek időbeosztá­sának lehetősége­it.

 ?? ?? Család A kétgyermek­es Szomolányi Tímea és családja nem örülne, ha elmaradna az őszi szünet, meg kellene oldani a felügyelet­et
Család A kétgyermek­es Szomolányi Tímea és családja nem örülne, ha elmaradna az őszi szünet, meg kellene oldani a felügyelet­et
 ?? ?? Váratlan Horváth Éva szerint a hosszabb téli szünetre nem készült senki
Váratlan Horváth Éva szerint a hosszabb téli szünetre nem készült senki
 ?? ?? Kell pihenni Turcsányi Ildikó úgy véli, decemberig a gyerekek teljesen kidőlnek
Kell pihenni Turcsányi Ildikó úgy véli, decemberig a gyerekek teljesen kidőlnek
 ?? ?? Ellenzi Kovács Anett gyógypedag­ógus szerint jól jön őszszel a szusszanás
Ellenzi Kovács Anett gyógypedag­ógus szerint jól jön őszszel a szusszanás
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary