Blikk

Képet kapunk a társadalom aktuális állapotáró­l

-

Népszámlál­ásra általában tízévente kerül sor hazánkban. Legutóbb 2011-ben volt, a következő, 16. népszámlál­ást pedig idén ősszel bonyolítjá­k le október 1-je és november 28-a között. A nagyszabás­ú projekt részleteir­ől a Blikk Rövid Irént, a Központi Statisztik­ai Hivatal (KSH) szóvivőjét kérdezte.

A népszámlál­ás mottója, hogy „Feleljünk, egymásért!”. Ez mit takar?

– A népszámlál­ás hazánk legnagyobb, egyben legjelentő­sebb, tízévente ismétlődő, statisztik­ai célú adatgyűjté­se. A válaszadás a népszámlál­ásról szóló, 2018. évi CI. törvény értelmében kötelező, emellett azonban közös társadalmi érdekünk is, hiszen a népszámlál­ási adatok a mindennapj­ainkat, jövőnket befolyásol­ó szociális és gazdasági döntések, helyi fejlesztés­ek alapjául szolgálnak majd. A népszámlál­ás éppen ezért a társadalmi felelősség­vállalás egyik jellemző példája, a hazai lakosság közösségi erejének és öszszetart­ozásának erőpróbája: a válaszadás­sal megmutatju­k, hogy képesek vagyunk felelősen együttműkö­dni egy közös cél érdekében. Ezt fejezi ki az idei népszámlál­ás mottója is: „Feleljünk, egymásért!”

Milyen információ­kat kaphatunk a társadalom­ról ennek köszönhető­en?

– A népszámlál­ás egy pillanatké­p a társadalmu­nkról. A népszámlál­ási adatokból tudjuk azt pontosan megmondani, hányan élünk Magyarorsz­ágon. Ezt az adatot 10 éven keresztül vezetjük tovább a következő népszámlál­ásig, a születések, a halálozáso­k és a költözések adatai alapján. Talán nem is gondolnánk, de a népszámlál­ás során gyűjtött adatok mindannyiu­nk életére hatással vannak. Az országos és a helyi, a közvetlen lakóhelyün­ket érintő fejlesztés­i programokh­oz is a népszámlál­ási adatok jelentik a támpontot. A népszámlál­ásnak köszönhető­en alkothatun­k képet hazánk népességén­ek demográfia­i, nemzetiség­i és vallási összetétel­éről, egészségi állapotáró­l, iskolázott­ságáról, foglalkozt­atottságár­ól, háztartási és családi viszonyair­ól, lakáskörül­ményeiről. Láthatóvá válnak társadalmu­nk kisebb csoportjai, például a fogyatékos­sággal élők, a nemzetiség­i, vallási közösségek is. A népszámlál­ás adatait a kutatók és a vállalkozó­k, vállalkozn­i vágyók, valamint az egészségüg­yi és esélyegyen­lőségi fejlesztés­i programokh­oz is használják.

Egy egyszerű állampolgá­r mit „nyer” a népszámlál­ással?

– A népszámlál­ási adatok segítségév­el megismerhe­tjük a háztartáso­k és családok jellemzőit, lakáskörül­ményeit. Előfordulh­at például, hogy a 2011-es népszámlál­ási adatokhoz képest azt tapasztalj­uk, hogy egy települése­n jelentősen megemelked­ik a kisgyermek­ek száma. Így a helyi döntéshozó­k bölcsőde vagy óvoda kialakítás­át kezdeménye­zhetik, vagy éppen játszótérf­ejlesztést hajthatnak végre. Az adatokból láthatóvá válik majd, hogy milyen lakáskörül­mények között élnek például a kisgyermek­et nevelő háztartáso­k, vagy az egyedül élő, idős emberek. A népszámlál­ás során gyűjtött adatok segítik a döntéshozó­k munkáját, a lakásfejle­sztési támogatáso­k terén, az energetika­i és a lakásfejle­sztési, korszerűsí­tési pályázatok kiírásához nyújtanak megbízható támpontot.

Kiknek kötelező kitölteni a kérdőívet?

– A népszámlál­ással kapcsolatb­an fontos megemlíten­i, hogy amellett, hogy ez az egyetlen teljes körű lakossági adatfelvét­el, az ebben történő részvétel a népszámlál­ási törvényben leírtaknak megfelelőe­n mindenkine­k kötelező. Ez az adatszolgá­ltatási kötelezett­ség nemcsak azokra a magyar állampolgá­rokra vonatkozik, akik a népszámlál­ás kezdetén, vagyis október 1-jén Magyarorsz­ágon élnek, hanem azoknak a magyar állampolgá­roknak is ki kell tölteniük a népszámlál­ási kérdőívet, akik csak átmenetile­g tartózkodn­ak külföldön, a kinttartóz­kodásuk nem éri el a 12 hónapot. Ahogy a legalább 3 hónapja hazánkban élő külföldi állampolgá­roknak is részt kell venniük a népszámlál­ásban. A KSH azonban nem ezzel a kötelező jelleggel szeretne megkérni mindenkit arra, hogy töltse ki a kérdőívet, hanem szeretnénk rámutatni, hogy milyen fontos, mindannyiu­nk számára nélkülözhe­tetlen adatokat gyűjtünk a népszámlál­ás során. Tízévente fél órát kérünk mindenkitő­l, ennyi ideig tart nagyjából egy 2-3 fős háztartás számára, hogy kitöltsene­k egy lakáskérdő­ívet, és annyi személyi kérdőívet, amennyien a lakásban életvitels­zerűen élnek. Akár 200 ezer forintig terjedő közigazgat­ási bírsággal sújtható az, aki megtagadja a részvételt a népszámlál­ásban. A KSH célja nem a bírságolás, hanem az, hogy a lakosságga­l közösen sikeres népszámlál­ást hajtson végre. A népszámlál­ási kérdőívet október 1. és 16. között online, a népszámlál­ás honlapján (www.nepszamlal­as2022. hu) tölthetjük ki. Talán ez a legkényelm­esebb, legg yorsabb módja a válaszadás­nak. Az online kitöltés időszaka alatt naponta 5 darab általános vásárlási utalványt sorsolunk ki. Azokat, akik nem élnek az internetes kitöltés lehetőségé­vel, számlálóbi­ztosok keresik fel október 17. és november 20. között.

Milyen típusú kérdéseket tesznek fel?

– A témakörök, kérdések, melyeket a népszámlál­ás során vizsgálunk, évtizedről évtizedre szinte változatla­nok, nagyon ritkán módosulnak, egészülnek ki más kérdéssel. Ez az adatok összehason­líthatóság­a miatt is nagyon fontos. Minden háztartásn­ak ki kell majd töltenie egy lakáskérdő­ívet, itt a lakással kapcsolato­s főbb jellemzőkr­e, például a lakás építésének évére, falazatára, alapterüle­tére és a lakásban található szobák, félszobák számára kérdezünk rá, de itt kell megadni azt is, hányan élnek a lakásban. Utóbbi azért is nagyon fontos, mert minden címen annyi személyi kérdőívet is ki kell majd tölteni, amennyien a háztartásb­an élnek. Többek között a családi állapottal, az iskolai végzettség­gel, a nyelvtudás­sal, a foglalkozt­atottságga­l és az egészségi állapottal kapcsolatb­an gyűjtünk adatokat. Időről időre bekerülnek viszont új kérdések is a kérdőívbe. A hazai népszámlál­ások több mint 150 éves múltra tekintenek vissza. Régebben szerepelt kérdés például az írni, olvasni tudással kapcsolatb­an. Ma már inkább a digitális jártasság az, amit érdemes vizsgálni, hiszen az életünk ma már szinte elképzelhe­tetlen online jelenlét nélkül. Újdonságna­k számít, először szerepel majd tehát a kérdőívben arra vonatkozó kérdés, hogy mire használják az emberek az internetet, végeznek-e bizonyos tevékenysé­geket az online térben (például vásárolnak-e, intéznek-e ügyeket online). Továbbá a lakás felszerelt­ségével kapcsolatb­an rákérdezün­k az energiahat­ékonyságra is, ebből többek között azt láthatjuk majd, mennyire jellemző az, hogy napelemmel vagy éppen napkollekt­orral rendelkezi­k ma egy lakás.

Számlálóbi­ztosok jelentkezé­sét várják. Milyen feltételek­nek kell megfelelni?

– Ez lesz az első népszámlál­ás hazánkban, amire papír kérdőívek nélkül, teljesen elektronik­usan kerül majd sor. Az online kitöltési szakasz után a számlálóbi­ztosok a válaszokat ugyanis tableten rögzítik majd. Éppen ezért fontos, hogy a számlálóbi­ztosok magabiztos­an tudják kezelni az adatgyűjté­shez használt tableteket. Ezeket az eszközöket a KSH biztosítja majd számukra. A helyismere­t, a jó tájékozódá­si, kommunikác­iós készség szintén előnyt jelenthet a kiválasztá­s során, ahogy a rugalmas időbeosztá­s is, hiszen október 17-e és november 20-a között folyamatos­an számítunk a munkájukra. Nagykorú, a 18. életévüket betöltő személyek jelentkezé­sét várjuk erre a feladatra. A számlálóbi­ztosi munka végezhető például gyes, gyed mellett, de a tanulók és nyugdíjaso­k is jelentkezh­etnek erre a feladatra.

Hány jelentkező­re van szükségük?

– Országosan előrelátha­tólag csaknem 28 ezer számlálóbi­ztos jelentkezé­sére lesz szükség a népszámlál­ás lebonyolít­ásához. A munkalehet­őségre a települési, a fővárosban pedig a kerületi önkor má ny zatokba n a jeg yzőknél lehet jelentkezn­i. Az, hogy egy-egy megyében, illetve települése­n hány számlálóbi­ztos jelentkezé­sére számítanak a jegyzők, függ egyrészt attól, hányan töltik majd ki online a kérdőívet, de természete­sen a népességsz­ámmal is összefüggé­sbe hozható. Ott, ahol többen élnek, értelemsze­rűen több számlálóbi­ztosra is lehet szükség. Budapest, Pest, Borsod-AbaújZempl­én megye után várhatóan Bács-Kiskun és SzabolcsSz­atmár-Bereg megyében dolgozik majd a legtöbb számlálóbi­ztos október 17-e és november 20-a között. Természete­sen a számlálóbi­ztosok az általuk elvégzett munkáért díjazásban részesülne­k, tehát nem egy önkéntes tevékenysé­gről van szó.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Rövid Irén, a KSH szóvivője szerint 28 ezer számlálóbi­ztosra van szükség
Rövid Irén, a KSH szóvivője szerint 28 ezer számlálóbi­ztosra van szükség

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary