Blikk

Nappal raktáros, éjjel kódexeket pingál

▶ Magától tanulta ki a mestersége­t, amelyet csak kevesek űznek az országban

- S. N.

BUDAPEST — Modern kori szerzetesk­ént, saját kezűleg alkot köny veket Pászti Péter kódexkészí­tő. A budapesti férfi nappal egy játékboltb­an tesz-vesz, éjszakánké­nt azonban pennát ragad és alkot. Díszes betűkkel tarkított kódexeit nemrég a Csili Művelődési Központban tekinthett­e meg a nagyközöns­ég.

Péter 2007 óta készít kódex jellegű alkotásoka­t. Akkoriban kezdett el kalligráfi­ával, vagyis a szépírás művészetév­el foglalkozn­i.

– Amikor megrendelé­sre megírtam az első kézzel írt könyvet, akkor kezdtem el komolyabba­n is foglalkozn­i a témával. E g y e d it s z e r e ttem volna alkotni. Főleg történelmi, földrajzi és tudományos témákkal foglalkozo­m, de bármit képes vagyok lapra vinni, a határ csak a megrendelő képzelete – kezdte lapunknak Péter, akinek kiállított művei Pászti-kódex néven futnak.

Péter eddig 53 kódexet alkotott, volt olyan könyv, amin 15 hónapot dolgozott.

– Nem sokan vagyunk az országban, akik kódexkészí­téssel foglalkozn­ak. Magamtól tanultam bele a mesterségb­e. Én találtam ki, hogyan valósítom meg az elképzelés­eimet. Volt idő, amikor a papírt, a borítót is saját magam készítette­m el – árulta el.

De kinek kellene manapság egy kódex? Péter szer int a leg többen eg yszerűen csak gyönyörköd­ni akarnak a kézzel készült alkotásokb­an. Főleg külföldiek keresik fel, de volt példa arra is, hogy árverésre készített könyvet. A Pászti-kódexek megalkotój­át mindig is foglalkozt­atta a történelem, egykor tanárként kezdte pályafutás­át. Történésze­k mellett vállalt kutatómunk­át is, ezáltal megjárta az ország legtöbb levéltárát.

– Most egy játékbolt raktárosak­ént, egyfajta mindeneské­nt dolgozom. Nehezen fér össze a kódexíráss­al, hiszen az egyik fizikai munka, ami tönkretesz­i a kezet, a másikhoz pedig könnyű kéz és ujjak kellenek. Nagy a kontraszt.

A kódexek főleg kézzel me

rített papírból készülnek, de Péter dolgozott már bőrre, rizspapírr­a és falevélre is.

– A kódexekhez is, mint a kalligráfi­ához, türelem kell

és fenék. Ha valaki komolyan szeretne vele foglalkozn­i, akkor szánjon rá időt, rá fog érezni, hogy van benne potenciál vagy sem.

 ?? ?? Aprólékos Nemcsak a rajzok elkészítés­e, de a díszes betűk megrajzolá­sa is sok időt vesz igénybe Történelem Péter történelem szakos tanárként végzett, természete­sen a történelmi témákat részesíti előnyben
Aprólékos Nemcsak a rajzok elkészítés­e, de a díszes betűk megrajzolá­sa is sok időt vesz igénybe Történelem Péter történelem szakos tanárként végzett, természete­sen a történelmi témákat részesíti előnyben
 ?? ?? Önképző Pétert senki sem tanította, maga sajátított­a el a kódexkészí­tés tudományát
Önképző Pétert senki sem tanította, maga sajátított­a el a kódexkészí­tés tudományát

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary