Blikk

Sztankay titkolta apja hivatását,

▶ Kevésen múlt, hogy nem űzte külföldre a hátrányos megkülönbö­ztetés

- Kiss Nóra

BUDAPEST — Nyolc é ve huny t el hosszú betegség után Sztankay István. A Nemzet Színésze egész életében a hivatásána­k élt, mindig is a színpadra vágyott, ám sokáig nem teljesülhe­tett be az álma.

Sztankay István vallásos családban nevelkedet­t, édesapja görögkatol­ikus pap volt, így a hit a színész életében is fontos szerepet játszott.

Emiatt komoly hátrány érte pályája kezdetén. A Színművész­etire csak harmadjára vették fel, és ennek nem ő, hanem származása volt az oka.

– Amikor felvételiz­ett a főiskolára, mind a kétszer megkérdezt­ék tőle, hogy mivel foglalkozi­k az édesapja, ő pedig őszintén bevallotta, hogy pap. Innentől kezdve alakíthato­tt bármilyen nagyszerűt, ezzel elvágta magát a vizsgabizo­ttságnál, mert azok valami miatt tartottak ettől. Ő pedig szörnyen dühösen távozott – idézte fel lapunknak a múltat Bodrogi Gyula, aki jó

Hendikep

A fiatal és rendkívül tehetséges Sztankayt dühítette, hogy származása miatt nem vették fel a főiskolára

barátságot ápolt az elhunyt színésszel.

Sztankay a két sikertelen próbálkozá­s után kénytelen volt más hivatás után nézni. Egy ideig föld alatti építkezése­ken dolgozott csilléskén­t, de kifutófiúk­ént is próbált megélni. Idővel azonban belefáradt mindebbe, és azon is elgondolko­dott, hogy az 1956-os forradalom alatt elhagyja az országot. A legendák szerint azonban az osztrák határra tartó teherautór­ól azzal a felkiáltás­sal ugrott le: Én magyar színész akarok lenni!

Egy évvel később pedig újra megpróbálk­ozott a felvételi

Sugárzik az esküvői fotóról az ifjú pár

harmóniája és a természet szeretete

Koncz Gábor és Bodrogi Gyula is emlékszik rá, hogy hajdani pályatársu­k milyen akadályoka­t legyőzve lett színész

vel. Ennek történetét már a másik pályatárs, Koncz Gábor mesélte el lapunknak.

– Akkor már a korábbiakb­ól tanulva, eltitkolta a származásá­t. Amikor megkérdezt­ék, hogy mi a munkája az apjának, annyit mondott, hogy pásztor. Ezzel tulajdonké­ppen nem hazudott, hiszen valóban lelkipászt­or volt. Aztán persze később kiderült, de akkor már nem küldték el, hiszen mindenki látta, hogy milyen óriási tehetség – tette hozzá a Kossuth-díjas színész.

Sztankay István onnantól kezdve megállás nélkül játszott egészen 2012-ig, amikor is bejelentet­te visszavonu­lását. Bár sokan azt gondolták, hogy mindennek betegsége az oka, Esztergály­os Cecília korábban lapunknak azt mondta: azért vonult vissza, mert mellőzték a szakmában, és ez hozzájárul­t a betegségéh­ez is.

– Neki elsősorban a játék, a közönség volt a fontos. Istvánt a munka éltette. Állítom, még mindig élne, ha dolgozhato­tt volna – fogalmazot­t akkor a színésznő.

BUDAPEST — Nem szívesen beszél magánéleté­ről, most azonban világgá kürtölve boldogságá­t posztolt Trokán Nóra: férjhez ment!

A Tanár című sorozat sztárja mindeddig csak annyit árult el szerelmérő­l, hogy szakmabeli, de nem színész. A Nők Lapjának adott interjúban boldogságá­ról is beszélt.

– Most érkezett el az a pillanat, hogy olyan kapcsolato­m van, amiben a másik is olyan, mint én. Nem akarom elkiabálni, de csodálatos­an működő dolog a kettőnk kapcsolata – nyilatkozt­a tavaly szeptember­ben a színésznő, aki augusztus 20-án k i mondt a a boldog ító igent titokzatos szerelméne­k.

Nóra a közösségi oldalán posztolt fotóval tudatta az örömhírt rajongóiva­l, a képen látszik, hogy mesebeli volt a menyegző: Nóra igazi hercegnőne­k érezhette magát a csipkés ujjú, lágy szabású ruhájában, újdonsült férje pedig bézsben mondta ki a boldogító igent, első közös házastársi útjukat két paripát vezetve tették meg.

 ?? ?? Kéz a kézben
N. Sz.
Kéz a kézben N. Sz.
 ?? ??
 ?? ?? Kortársak
Kortársak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary