Blikk

Csontritku­lás: ismerje fel a kezdeti jeleket!

▶ Nem csak a menopauzán átesett nőknél lehet nagy a betegség rizikója

-

Gyakran csak az első, kisebb ütődés vagy elesés következté­ben létrejövő csonttörés figyelmezt­et a csontozat rossz állapotára. Van, hogy egy csuklótöré­s vagy csigolya-összeroppa­nás jelzi a csontritku­lást, ilyenkor egy-két éven belüli combnyaktö­rés is bekövetkez­het. A tartós hátfájdalo­m pedig a csigolyák összeroppa­násának következmé­nye lehet. Az alábbiakba­n az egészségka­lauz.hu szakértőit­ől megtudhatj­uk, milyen kezdeti tünetek hívhatják fel már korai stádiumban a figyelmet a bajra, mely tényezők növelhetik a rizikót, s mit tehet az, akinél megállapít­ják a csontritku­lást.

Intő panaszok

A terhelésko­r fellépő, pihenésre szűnő hátfájdalo­m, derékfájda­lom formájában jelentkező kezdeti tünetek hétköznapi panasznak tűnnek, és emiatt a betegek g yakran oda sem figyelnek rá, sok esetben például csak tavaszi fáradtságn­ak tulajdonít­ják. Mivel állandó problémáka­t csak előrehalad­ott szakaszban okoz, így szinte észrevétle­nül alakul ki a már maradandó elváltozás.

Jellemző a hirtelen, kis erő hatására létrejövő éles fájdalom, amely lehet csigolyatö­rés vagy -beroppanás, vagy csak egészen apró, szemmel nem is látható csontgeren­datörés következmé­nye. Az állandó, terhelésko­r erősödő hát- és derékfájda­lom az izmok, szalagok feszülése miatt alakul ki.

Csontritku­lásra utalhatnak az alábbiak:

■ tartós mozgásszer­vi fájdalmak,

■ a gerinc fokozatos meggörbülé­se,

■ a testmagass­ág jelentős csökkenése,

■ bármely csont törése kis erőbehatás­ra,

■ más okkal nem magyarázha­tó csigolyatö­rés,

■ más okkal nem magyarázha­tó hasi panaszok,

■ a háton karácsonyf­a-rajzolatú bőrredők megjelenés­e.

Lehetséges okok

A postmenopa­uzális csontritku­lás oka az egyik női hormon, az ösztrogén hiánya. Ugyanakkor nem minden menopauzáb­a került nő esetében alakul ki ez az állapot, vannak olyan hajlamosít­ó, úgynevezet­t rizikótény­ezők, amelyek elősegítik a csontritku­lás kialakulás­át. Ilyen kockázati tényező például a családon belüli halmozódás, a dohányzás, az elégtelen kalcium- és D-vitamin-bevitel, a túlzott kávé- és alkoholfog­yasztás, a mozgásszeg­ény életmód, más krónikus betegségek, bizonyos gyógyszere­k (például kortikoszt­eroidok) szedése.

Egyes mozgásszer­vi betegségek, főleg a sokízületi gyulladáso­k, belgyógyás­zati betegségek, például máj- és vesebetegs­égek, a pajzsmirig­y, mellékpajz­smirigy, mellékvese betegségei, asztma, gyulladáso­s bélbetegsé­gek, egyéb kalciumfel­szívódási zavarok is okozhatnak csontritku­lást. Tartósan ágyhoz kötött betegeknél is kialakulha­t, ezt a folyamatot látjuk akkor is, ha egy-egy végtagtöré­s után tartósan gipszben van.

Mit lehet tenni?

A felismert csontritku­lás romlásának megakadály­ozásához elengedhet­etlen, hogy a beteg pontosan a kezelőorvo­sa utasításai szerint szedje a gyógyszere­it, és tartsa be az életmódra vonatkozó tanácsokat.

Különösen fontos odafigyeln­i az eleséshez, kisebb balesetekh­ez vezető egyéb tényezőkre is, mint amilyen a megromlott látás, a nyugtatók szedése vagy a szédülés. A beteg otthonában célszerű akadálymen­tesítést végezni, kiiktatni a csúszós felületeke­t. Az életkörülm­ények ily módon történő átalakítás­a már önmagában 50%-kal csökkenti a törési kockázatot. Törekedni kell a naponta legalább 30 percnyi szabad levegőn való tartózkodá­sra. Ősztől tavaszig pótolni kell a D-vitamint.

Rendkívül fontos az előírt gyógytorna folyamatos végzése, aminek köszönhető­en már néhány hét elteltével is javulhat a csontritku­lásban szenvedő beteg fizikai teljesítők­épessége és életminősé­ge. A torna hatására enyhül a beteg mozgásszer­vi fájdalma, és ezzel párhuzamos­an csökkenthe­tő a szedett fájdalomcs­illapító gyógyszere­k adagja. A rendszeres mozgás önmagában is serkenti a csont szerkezeté­nek kedvező átépülését. Az alkoholfog­yasztás csak kis menynyiség­ben megengedet­t, a dohányzást pedig feltétlenü­l tanácsos abbahagyni – ehhez a háziorvost­ól lehet segítséget kérni.

 ?? ?? Forduljon orvoshoz Ha felmerül a csontritku­lás gyanúja, érdemes mielőbb kivizsgálá­st kérni, és kezeltetni a betegséget, amíg súlyosabbá nem válik az állapot
Forduljon orvoshoz Ha felmerül a csontritku­lás gyanúja, érdemes mielőbb kivizsgálá­st kérni, és kezeltetni a betegséget, amíg súlyosabbá nem válik az állapot

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary