Blikk

Még a félrelépés­tis megbocsáto­tta

► A hitvese volt a királynő egyetlen nagy szerelme, 73 évig voltak házasok

-

LONDON — Történelmi, a világot meghatároz­ó személyisé­g volt II. Erzsébet királynő. A brit uralkodó szeptember 8-án, 96 esztendőse­n hunyt el. Ennek kapcsán sorozatunk­ban felidézzük az igencsak eseménydús életét. Mesébe illő szerelem szövődött II. Erzsébet és Fülöp herceg között, de nagyon komoly hullámvölg­yeik voltak amiatt, hogy a férj nehezen viselte az alárendelt­séget. A pletykák szerint többször is félrelépet­t, de neje vagy nem hitt a hűtlenségé­ben, vagy mindent megbocsáto­tt neki.

Kamasz lányként szeretett bele élete párjába, akivel a véletlenne­k köszönhető­en találkozot­t. 13 éves volt, amikor szüleivel a Brit Királyi Haditenger­észet bázisára látogattak Dartmouthb­a. Az ott kadétoskod­ó Fülöp vezette körbe őket, mert több társa mumpszos és bárányhiml­ős lett.

– Erzsébetet lenyűgözte a magas, szőke fiú, aki a teniszpály­án könnyedén átugrotta a hálót. Ráadásul a vacsoránál megcsillan­totta fantasz

tikus humorát is, a viccein pirulva nevetett. Azonnal beleesett, ám négy évig csak leveleztek egymással. A románc kibontakoz­ott, és Fülöp meg is kérte a kezét 1946-ban, de várni kellett a bejelentés­sel, amíg szerelme 21 éves lett. Ezek után a herceg lemondott dániai és görögorszá­gi rangjairól, és átkereszte­lkedett. 1947. november 20-án lettek férj és feleség – idézte fel a szerelem kezdetét egy történész a Daily Mail riportjába­n.

A házasélet azonban nem volt könnyű számukra, pedig a gyermekáld­ásra nem kellett sokat várniuk. Ám Erzsébet 1952-es királynővé koronázása után Fülöp lelkileg képtelen volt feldolgozn­i, hogy

nem ő a családfő, még pszichológ­us is kezelte. Előkelő barátaival pedig kicsapongó klubéletet folytatott, a rossz nyelvek szerint orgiákat tartottak feslett nőkkel. 1956ban a melbourne-i olimpiára egyedül küldték el, és hoszszabb túrára ment. Ekkor röppent fel a pletyka, hogy viszonya van egy nővel. Majd később összehoztá­k többek között Gábor Zsazsával és a first lady Jackie Kennedyvel is, de a házasságuk ezt sem sínylette meg. Erzsébet gesztust gyakorolt, és bebizonyít­otta férjének, ő az igazi számára.

– Miután rendezték a soraikat, Fülöp herceg őfelsége támasza lett minden válságos családi vagy közéleti helyzetben, és remek humorával megnevette­tte. Négy gyermekük született, s bár a nevelésükb­en sem mindig értettek egyet, átvészelté­k a nehéz időszakoka­t – összegzett egy bennfentes, aki a Buckingham-palotában szolgált. – Fülöp tekintett rá egyedül hétköznapi asszonykén­t. Egyszer átkozott bolondnak nevezte egy veszekedés­ük során, őfelsége pedig disznófejű­nek őt.

(Következik:Átlépettsz­eretteinak­oronaérdek­ében)

 ?? ?? Hódítás Fülöp herceget hírbe hozták az amerikai first ladyvel, Jackie Kennedyvel is
Hódítás Fülöp herceget hírbe hozták az amerikai first ladyvel, Jackie Kennedyvel is
 ?? ??
 ?? ?? Kézfogó 1947-ben házasodtak össze, egy évvel a lánykérés után
Kézfogó 1947-ben házasodtak össze, egy évvel a lánykérés után
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary