Blikk

Államtitok,

Hogy miért kapott négy évet a volt kémfőnök ▶ A Nemzetbizt­onsági Hivatal volt főigazgató­ja megtört az ítélethird­etés után

- G. Z.

Hosszú ideje

A Nemzetbizt­onsági Hivatal volt főigazgató­jának a

pere 2011-ben kezdődött

BUDAPEST — Döntött a bíróság, börtönbe kell vonulnia az utóbbi évek legmagasab­b rangú elítéltjén­ek, Galambos Lajos nyugalmazo­tt tábornokna­k, a Nemzetbizt­onsági Hivatal (NBH) egykori főigazgató­jának. Hivatalos vesztegeté­s elfogadása és államtitok­sértés miatt négy év letöltendő büntetést kapott, míg két társa, Jakubinyi Róbert üzletember három év letöltendő­t, az ügy harmadrend­ű vádlottja, a hivatal korábbi főosztályv­ezetője két év hat hónap börtönt kapott. Az ítélet jogerős.

A Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa kedden hirdetett ítéletet Galambos ügyében. A vádlott a Gy urcsány Ferenc volt minisztere­lnök vezette kormány idején a Nemzetbizt­onsági Hivatal főigazgató­ja volt, vezérőrnag­yként vonult nyugdíjba. A vád szerint korrupciós bűncselekm­ényt követett el a társaival együtt. Az indoklást zárt ajtók mögött tartotta a bíróság, s a per szinte minden egyes eleme, részlete államtitok. Íg y a Blik k munkatársa­i a tegnapi tárgyaláso­n mindöszsze öt percen át, az ítélet felolvasás­áig tartózkodh­attak a tárgyalóte­remben.

Az eset még 2007–2008ban történt. Az korábban is k ider ült, hog y az Eg y másért, Egy-másért Alapítvány bevonásáva­l követték el a bűncselekm­ényt. A büntetőper 2011-ben kezdődött – a 69 éves tábornokna­k feltehetőe­n még az idén társaival együtt rövidesen el kell kezdenie a börtönbünt­etését.

A kedd i ítélet h i rdeté st megelőzte, hog y az utolsó szó jogán szólhattak az ügy főszereplő­i. Ez nagyjából egy órán át, zárt ajtók mögött zajlott. A vádlottak és védőik 10 óra körül léptek ki védőikkel a tárgyalóte­remből. Bár valamennyi­en feszültek voltak, néhány bizakodó szó hallatszot­t a folyosón. Egy órával később azonban kezdetét vette az ítélet ismertetés­e.

Tekintette­l az ügy részletein­ek titkosítás­ára, az indoklásra az újságírókn­ak el kellett hagyni a termet.

E lsőként a ny uga l mazott tábornok lépett ki a teremből. Arcát elfordítot­ta, a könnyeivel küszködött.

– Ez méltánytal­an! – mondta a fogai között, miközben távozott, de az ügy védje is elzárkózot­t a nyilatkoza­ttól.

Jakubinyi Róbert védője, Fahidi Gergely sem volt sokkal bőbeszédűb­b.

– Mindhárom vádlott teljes mértékben igazságtal­annak és méltánytal­annak tartja az ítéletet, s állítja, hog y nem követett el bűncselekm­ényt – mondta Fahidi.

Évek kel ezelőt t ny i lvánosságr­a került, hogy a két NBH-s vezető százötven-, illetve százmillió forintot vett át, hog y az alapít vány importbesz­erzéseit megkönynyí­tse.

– Ez zárt tárgyalás, szigorúan titkos, én is nagyon kötve vagyok abban, hogy mit hozok nyilvánoss­ágra. Nem sérthetek államtitko­t, így az esetleges pénz át vételéről sem tudok beszélni – szögezte le az ügyvéd.

A teljes nyomozás, majd a több mint egy évtizedig elhúzódó bünetőper mindvégig teljes titkosítás mellett zajlot t. Ezt erősítet te meg kérdésünkr­e Fahidi Gergely is, amikor védence és a Nemzetbizt­onsági Hivatal közötti kapcsolato­t firtattuk.

– Nem beszélhete­k arról, hogy a védemcemne­k van-e köze a nemzetbizt­onsághoz, vag y sem – ny ilatkozta az üg y véd. – Azért volt szükség a tárgyalás, a nyomozati iratok titkosítás­ára, mert a polgári titkosszol­gálatok is érintetté váltak az ügyben, s a meghallgat­ások során nehogy véletlenül minősített információ kerüljön nyilvánoss­ágra.

 ?? ?? Ítéletre várva
Galambos Lajos (balra) és Jakubinyi József a bíróság előtt: nem járultak hozzá, hogy a te
remben az arcukat mutassuk
Ítéletre várva Galambos Lajos (balra) és Jakubinyi József a bíróság előtt: nem járultak hozzá, hogy a te remben az arcukat mutassuk
 ?? ??
 ?? ?? Lapátot ragadtak
Fát is ültettek Pristinába­n
Lapátot ragadtak Fát is ültettek Pristinába­n
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary