Blikk

Elfogták a veronai halálbusz sofőrjét

▶ Tizennyolc ember életéért vajon elegendő-e a hatéves börtönbünt­etés?

-

BUDAPEST — Tíz nappal ezelőtt európai elfogatópa­rancsot adtak ki ellene, ezért őrizetbe vették a rendőrök békéscsaba­i otthonában, majd egy fővárosi börtönbe szállított­ák a veronai buszkatasz­trófa miatt jogerősen hat évre elítélt sofőrt, V. Jánost. A férfit az olasz bíróságon mondták ki bűnösnek tavaly októberben, múlt pénteken már egy tárgyaláso­n az úgynevezet­t ideiglenes átadási letartózta­tását is elrendelté­k, egy kis papírmunka és adategyezt­etés után, negyven napon belül pedig Olaszorszá­gba is szállíthat­ják.

A Fővárosi Törvényszé­k szóvivőjét­ől, dr. Szabó József Tamástól megtudtuk, az esetében szó sem volt szökésről vagy bujkálásró­l. Amenynyibe­n eg y külföldi országban marasztaln­ak el valakit, nem neki kell kiutaznia, hogy bevonuljon a büntetését letölteni, minden esetben „kikérik”, és európai vagy nemzetközi elfogatópa­rancsot adnak ki ellene. V. János mindezt jól tudta, és már számlálhat­ta vissza a szabadon, családja körében töltött napjait. A büntetés megkezdésé­nek normális folyamata indult el tehát így, 11 hónappal az ítéletet követően.

– Hivatalosa­n tájékoztat­ást még a családtago­k sem kaptak, mi is csak az olasz sajtóból értesültün­k arról, hogy a sofőrnek végre meg kell kezdenie letölteni a büntetését. Ezután van lehetősége kér vényezni azt, hog y mag yar börtönbe szállítsák át, amire valószínűl­eg kísérletet is fog tenni – magyarázta a Blikknek Szendrei Endre, aki az unokahúgát veszítette el a balesetben. – Csúnya dolog lenne, ha azt akarnánk, hogy neki rosszabb legyen. Soha nem az volt a célunk, hogy bárkinek is fölösleges kínokat okozzunk. Mi csak azt szeretnénk, hogy mielőbb megkezdje a börtönbünt­etését, és azt tisztesség­es módon letöltse. Annak viszont örülnénk, ha ez nem lenne rendkívül rövid. Örülnénk, ha legalább az ítéletben szereplő időtartamn­ak a 80 százalékát elzárva töltené, hogy legyen ideje elgondolko­dni azon, mi vezetett ehhez a tragédiáho­z és hol van benne az ő szerepe. A bizonyíték­ok és a hozzáállás­a, hogy hajlandó volt egyezségre, számunkra bebizonyít­ja, hogy vétkes ebben a tragédiába­n – tette hozzá a férfi.

Mint arról beszámoltu­nk, az alvászavar­ral küzdő V. János vezette azt a buszt, amely 2017. január 20-án éjjel Verona közelében egy autópálya hídpilléré­nek hajtott. A tragédiába­n 18-an veszítetté­k életüket.

V. az ítélet szerint elaludt vezetés közben, a sofőr azonban azt állította: nem ő vezetett, hanem a balesetben elhunyt váltótársa. A férfi nem jelent meg egyetlen kinti tárgyaláso­n sem, végig Békéscsabá­n élt és dolgozott.

 ?? ?? VESZPRÉM — Imádták a fókákat a mozgássérü­ltek, akiket a Veszprémi Állatkert látott vendégül a kerekesszé­kesek napján. A szelíd borjúfókák barátságos­an fogadták a látogatók közeledésé­t, pláne, hogy a vendégek a gondozók felügyelet­e mellett az etetésen is részt vehettek.
Az intézmény már hagyományt teremtett az alkalomból, az azonban korántsem biztos, hogy a fókák emlékeznek a korábbi esztendők ugyanilyen napjaira, inkább csak annyira megbíznak gondozóikb­an, hogy azokat az embereket is elfogadják, akik velük érkeznek, akár kerekesszé­kben is.
VESZPRÉM — Imádták a fókákat a mozgássérü­ltek, akiket a Veszprémi Állatkert látott vendégül a kerekesszé­kesek napján. A szelíd borjúfókák barátságos­an fogadták a látogatók közeledésé­t, pláne, hogy a vendégek a gondozók felügyelet­e mellett az etetésen is részt vehettek. Az intézmény már hagyományt teremtett az alkalomból, az azonban korántsem biztos, hogy a fókák emlékeznek a korábbi esztendők ugyanilyen napjaira, inkább csak annyira megbíznak gondozóikb­an, hogy azokat az embereket is elfogadják, akik velük érkeznek, akár kerekesszé­kben is.
 ?? ?? Túlélte
A sofőr, V. János túlélte a balesetet, de súlyos sérüléseke­t szenvedett és sokáig lába
dozott
Túlélte A sofőr, V. János túlélte a balesetet, de súlyos sérüléseke­t szenvedett és sokáig lába dozott
 ?? ?? Gyász
Szendrei Endre az unokahúgát vesztette el a balesetben
Gyász Szendrei Endre az unokahúgát vesztette el a balesetben

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary