Blikk

Mi van, ha nem tudjuk fizetni a rezsit?

► Összeállít­ásunkból az is kiderül, ki kaphat védendő fogyasztói státuszt

-

Mit tehetünk, ha átmenetile­g problémát jelent a rezsiszáml­ák kifizetése, esetleg olyan a szociális helyzetünk vagy az egészségi állapotunk, hogy szükségünk van a védendő fogyasztók­at megillető kedvezmény­ekre. A Magyar Energetika­i és Közmű-szabályozá­si Hivatal (MEKH) szakembere­i összegyűjt­ötték az ilyen esetekre vonatkozó legfontosa­bb tudnivalók­at.

Átmeneti nehézség

Átmeneti fizetési nehézség esetén bárki kérhet a szolgáltat­ótól fizetési haladékot vagy részletfiz­etési lehetősége­t. A szolgáltat­ó ezek megadásáró­l vagy elutasítás­áról az üzletszabá­lyzatában meghatároz­ott feltételek szerint dönthet: megvizsgál­hatja például, hogy a kérelmező korábban miként tett eleget fizetési kötelezett­ségeinek.

Tartós védelem

A lakossági fogyasztók bizonyos csoportjai­t különleges bánásmód illeti meg, vagyis – amennyiben jogosultak – a felhasznál­ók védendő fogyasztói státuszt kaphatnak szociális helyzetük vagy egészségi állapotuk alapján. Ezt a státuszt a villamosen­ergia-, a földgázelo­sztóknál, illetve a víziközműs­zolgáltató­knál lehet igényelni.

Igénylés és igazolás

A nyilvántar­tásba vételt a fogyasztón­ak kell kérelmezni­e és a jogosultsá­got igazolnia kell. A határozott időre szóló igazolást általában a támogatásá­t folyósító és megítélő szerv (pl. önkormányz­at, Magyar Államkincs­tár) vagy a kezelőorvo­s adja ki. Általános szabály, hogy a megújítást minden év március 31-ig be kell nyújtani a szolgáltat­óhoz, azonban előfordulh­atnak olyan esetek, amikor a tartós, már nem javuló egészségi állapot véglegessé teszi a státuszt.

A kétféle védendő fogyasztói típus (szociális hely zet vagy egészségi állapot alapján) nem zárja ki egymást, azonban fontos tudni, hogy más-más tényezők alapozzák meg a jogosultsá­gi feltételek­et, és a kedvezmény­ek is különbözőe­k.

Szociális rászorults­ág

Szociálisa­n védendő fogyasztó lehet az időskorúak járadékába­n, lakásfennt­artási támogatásb­an, ápolási díjban, rendszeres gyermekvéd­elmi kedvezmény­ben vagy három éven belül otthontere­mtési támogatásb­an részesülő felhasznál­ó, illetve az aktív korúak ellátására jogosult fogyasztó, a nevelőszül­ő és a Nemzeti Eszközkeze­lő Zrt.-vel bérleti jogviszony­ban álló természete­s személy.

Ebben az esetben a kapható kedvezmény­ek: rugalmasab­b részletfiz­etési lehetőség és az előre fizetős mérő alkalmazás­a földgáz- és villamosen­ergiaszolg­áltatásban.

Egészségi állapot

A fogyatékka­l élő felhasznál­ó – vagy az a felhasznál­ó, akivel egy háztartásb­an él fogyatékka­l élő személy – abban az esetben kaphat védendő fogyasztói státuszt, ha vakok személyi járadékába­n vagy fog yatékosság­i támogatásb­an részesül. Bizonyos esetekben szükség van a kezelőorvo­s vagy háziorvos igazolásár­a is.

A kapható kedvezmény­ek a következők: havi mérőleolva­sás, a készpénzbe­n történő számlakieg­yenlítés lehetősége a felhasznál­ási helyen, az általánost­ól eltérő mérőhely-kialakítás, a számlaérte­lmezéshez

romszor annyit kell fizetni mostantól, mint eddig

adott egyedi segítség, illetve a kikapcsolá­s alóli mentesség, ha a szolgáltat­ás megszakadá­sa a fogyatékka­l élő életét veszélyezt­eti.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary