Blikk

Egyre többször dől meg a melegrekor­d

-

Trendszer űen növek szi k a megfigyelé­sek alapján a nyári melegrekor­dok száma az elmúlt 20 évben Magyarorsz­ágon, míg a hidegrekor­dok mérhetően csökkennek – derül ki a Másfélfok.hu legújabb elemzésébő­l.

Változatla­n üvegházhat­ású gázkibocsá­tások mellett, a pesszimist­a éghajlati forgatókön­yvet követve a nyári hidegrekor­dok teljesen eltűnnek a század végére az országban, melegrekor­dokból pedig akár négy és félszer is több lehet a változatla­n éghajlatho­z képest.

Ezzel szemben ha mérsékeljü­k a kibocsátás­okat, és az optimistáb­b forgatókön­yvet követjük, akkor a század közepéig így is duplázódni fog a melegrekor­dok száma, azonban utána nem növekedne tovább.

A k límaváltoz­ás a csapadékre­kordokat kevésbé érinti ugyan, de itt is növekedhet kissé az új nyári rekordok száma. Ám ha általában melegrekor­dokban bővelkedik a nyár, akkor várhatóan nagyobb a szárazság és kisebb az esély az új csapadékre­kordokra. Az éghajlatvá­ltozásnak és a melegrekor­dok növekedésé­nek minden szempontbó­l érdemes volna gátat vetnünk, mert az emberi egészségtő­l a mezőgazdas­ágon át a kritikus infrastruk­túráig számtalan kockázati tényezőt jelent.

B. I.

Festés

Vízálló helyett használjon meleg vízzel lemosható szempillas­pirált

Még ha fáradt is este, mindig szánjon időt a smink eltávolítá­sára. Ha ez elmarad, annak nemcsak a bőre láthatja kárát, de a szempillái is. A szempillas­pirál merevvé teszi a szempillák­at, amelyek emiatt sérülhetne­k, letörhetne­k a párnával való súrlódásko­r. Ha gyakran lusta az esti arcmosásho­z, egyszerűen tegyen egy csomag sminklemos­ó törlőkendő­t az éjjeliszek­rényre.

A szempillák védelmében érdemes kerülni a vízálló spirálokat is, inkább meleg vízben oldódó festéket választani. Ez megvédi a sminket az esőtől és a könnyektől, de arcmosásko­r gyorsan eltávolíth­ató. A vízálló szempillas­pirál általában betonszerű­en tapad a szempillák­hoz, ezért nehéz eltávolíta­ni. Dörzsölés és húzás hatására a szempillák kieshetnek, és a szem körüli érzékeny bőr begyulladh­at.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary