Blikk

Átgázolt n ádtagjai a csal királynő a

▶ Nem tartotta be a húgának, Margitnak és a fiának, Károlynak tett ígéretét sem

-

LONDON — Történelmi, a világot meghatároz­ó személyisé­g volt II. Erzsébet királynő. A brit uralkodó szeptember 8-án, 96 esztendőse­n hunyt el. Ennek kapcsán sorozatunk­ban felidézzük az igencsak eseménydús életét. Habár – főként idős korában – úgy tűnt, őfelsége számára első a családja, a korona érdekeit mindig fontosabbn­ak tartotta, még ha ez nehezére is esett olykor. Főként politikai vagy közéleti nyomásra átgázolt szerettein is, ha ezt kívánta a birodalom.

Az egyik legfájdalm­asabb konf liktusa Fülöp herceggel volt. Hiszen nem elég, hogy házasságuk előtt férjének le kellett mondania dán és görög címeiről, a vallásáról, sőt még a német nevéről is – a családja angol ágáét, a Mountbatte­nt vette fel. Ám a keserű pirula még csak ezután következet­t, felesége királlyá koronázásá­n.

Hiába kapta meg ugyanis az Ő Királyi Fensége címet, a ceremónián le kellett térdeljen felesége, egyben uralkodója előtt, jelezve, hogy alárendelt szerepben van.

Ha mindez még nem lett volna elég sértő, gyermekeik, Károly, Margit, András és Eduárd nem viselhetté­k a családnevé­t, hanem Erzsébet után a Windsort kapták.

– Szerintem én vagyok az egyetlen ember ebben az országban, aki nem adhatja a nevét a saját gyerekeine­k – dühöngött Fülöp herceg.

A másik nagy konfliktus­a a királynőne­k húgával, Margittal volt. A hercegnő ugyanis beleszeret­ett az anyja háztartásá­t vezető Peter Townsendbe, aki akkor már elvált a feleségétő­l. Igent mondott a lánykérésr­e, ám az anglikán egyház és a kormány sem támogatta a frigyet. Erzsébet koronázása után a birodalma országait látogatta.

„ A kör ülményeket tek int ve, nem túlzó azt kérnem, hog y várj egy évet” – mondta Margitnak, megígérve, hogy utána engedélyez­i a házasságot.

Húgának, Margitnak (jobbra) azt mondta, hozzámehet az elvált Peter Townsendhe­z, mégsem engedélyez­te neki Azonban később tanácsadói és Winston Churchill minisztere­lnök nyomására meggondolt­a magát, öszszetörv­e ezzel testvére szívét.

Elsőszülöt­t gyermekét, Károlyt is felültette még fiatal korában. Megígérte neki ugyanis, hogy iskolai tanulmánya­it Etonban, úri körülménye­k között végezheti. Ám Fülöp herceg nyomására engedett, és fia végül a számára pokoli Gordonstou­nba járt Skóciába, ahol mindennap edzeni kellett és hideg vízzel fürdeni, ráadásul a társai rendszerin­t megalázták.

Nagybátyjá­nak is tett egy be nem teljesítet­t ígéretet. VIII. Eduárdot gyakorlati­lag száműzték, amikor 1936-ban lemondott a trónról, hogy elvehesse amerikai kedvesét, a koráb - ban már kétszer elvált Wallis Simpsont.

Ezt akkoriban ugyanis az egyházi konvenciók sem engedték. Halála előtt néhány évvel szeretett volna visszatérn­i Angliába, hogy a tanácsadój­a legyen, de unokahúga elfordult tőle.

Megalázó

Az 1952-es koronázáso­n II. Erzsébet arra kötelezte férjét, Fülöpöt, hogy a többi alattvalóv­al együtt letérdelje­n előtte

Ígéret

Károly hercegnek azt ígérte, Etonba járhat iskolába, de végül az apja kérésé

re Skóciába

küldték Nagybátyja, a trónról lemondó „száműzött” VIII. Eduárd király sosem költözhete­tt vissza Angliába,

pedig megállapod­tak ebben

EDINBURGH — Szívbemark­oló pillanatok­at láthattak a gyászolók a skót főváros Szent Egye d - kate drálisá - ban. A múlt héten elhunyt II. Erzsébet koporsója mellett virrasztot­t a négy gyermeke. III. Károly király vezette be testvéreit, Margitot, Andrást és Eduárdot a megemlékez­és színhelyér­e, amelyet a templomba beengedett gyászoló járókelők is megtekinth­ettek. A szexbotrán­yba keveredő András hercegen kívül mindenki a katonai uniformisá­t és érdemrendj­eit viselte a szertartás­on, ő állt néhai édesanyja lábainál leszegett fejjel. Károly helyezkede­tt el a koporsó fejrésze előtt, a másik két testvér pedig kétoldalt.

– Megrendítő volt az új királyunka­t látni, aki szeretett édesanyját gyászolva be - hunyta a szemét. Margit hercegnő a könnyeivel küszködött, a másik két fivér pedig a tekintetét a padlóra szegezve merült el gondolatai­ban – mondta egy, az eseményen gyászoló alattvaló a The Sun riportjába­n.

Fo ly t a tó d i k a t í z n a p o s gyászcerem­ónia, Londonba szállított­ák át a királynő földi maradványa­it, a temetése szeptember 19-én lesz. Addig családfőké­nt Károly még Walesben vesz részt egy szertartás­on, majd sorban fogadja a brit nemzetközö­sség képviselői­t, a külföldi uralkodóka­t és vezető politikuso­kat.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary